fbpx

M. de Bruijn

mdebruijn
"Dat steeds insmeren vond ik maar lastig."

Op mijn 37ste jaar kreeg ik psoriasis op armen benen en mijn middel. De behandeling met zalf en bestraling door een dermatoloog in Zwolle, had uiteindelijk weinig resultaat en het steeds insmeren vond ik ook lastig. Toen ik verhuisd was naar Doetinchem in 1977 -ik was toen 41 jaar- ben ik dus maar gestopt met de behandeling.

Nadat ik van een buurman in 1980 het adres van dokter Kunst had gekregen voor de behandeling met psorinovo heb ik die arts meteen gebeld. Ik kreeg informatie opgestuurd over de behandeling en kort daarop heb ik een afspraak gemaakt. Dokter Kunst vertelde mij toen dat psoriasis eigenlijk meer is dan slechts een huidziekte. De huidverschijnselen hangen samen met een biochemische stoornis die behalve in de huid ook in andere weefsels aanwezig is. Een bewijs daarvan is het veelvuldig voorkomen van gewrichtsklachten bij psoriasispatiënten. Minder bekend, vertelde dokter Kunst, is het feit dat psoriasispatiënten vaak een te lage lichaamstemperatuur hebben.

Soms klagen ze dan ook over kouwelijkheid in de koudere jaargetijden, maar ook abnormale moeheid en gebrek aan energie komen veel voor. Door het innemen van de psorinovo stijgt de lichaamstemperatuur en verdwijnen de moeheid, het gebrek aan energie en de kouwelijkheid. De temperatuursstijging van het lichaam gaat in het begin vaak schoksgewijs, zodat de patiënt een soort warmtegolven ervaart. Op den duur verdwijnen die meestal geheel.

Een belangrijk punt van de therapie is, dat de lichaamstemperatuur door het innemen van de psorinovo eerst normaal moet zijn voordat de zichtbare genezing van de huid optreedt, aldus dokter Kunst. Dat bleek bij mij ook te kloppen. Ik heb op doktersadvies eerst een periode van 2 weken twee maal daags mijn temperatuur opgenomen. Mijn ochtend temperatuur was geregeld te laag (36.6 graden Celcius of lager).

Toen begon ik met het innemen van de psorinovo. De dosis werd geleidelijk opgevoerd. Pas bij 8 capsules van 120 milligram per dag, 2 maanden later, was de temperatuur gemiddeld 37 graden Celsius en toen  begon ook pas de psoriasis te verdwijnen. Inmiddels slik ik al meer dan 30 jaar psorinovo zonder noemenswaardige bijwerkingen. Ik had alleen in het begin wat last van warmtegolven door mijn hoofd en hals; eigenlijk  nauwelijks hinderlijk. Ik heb de dosering van psorinovo al sinds lange tijd terug kunnen brengen tot 3 tabletten per dag. Of ik me fitter en minder kouwelijk ben gaan voelen door de psorinovobehandeling herinner ik me niet meer zo precies. Misschien speelde dat bij mij minder een rol.

Eénmaal per jaar bezoek ik dokter van Loon (de opvolger van dr Kunst) o.a. voor bloedonderzoek en een nieuw recept voor psorinovo. Mijn ziektekostenverzekering Zilveren Kruis Achmea vergoedt de kosten van de behandeling volledig. Dat begrijp ik wel, want de kosten zijn stukken lager dan de (nauwelijks werkzame) behandeling die ik voorheen kreeg in de vorm van dure hormoonzalven en regelmatige bezoekjes aan de dermatoloog.

M. de Bruijn
Dordrecht

 

Afdrukken E-mailadres