Skip to main content

De wetenschap achter DMF

In dit deel zijn voornamelijk wat meer wetenschappelijke artikelen over fumaraten in het algemeen en dimethylfumaraat (DMF) in het bijzonder te vinden.

De meeste van die artikelen zijn oorspronkelijk bedoeld voor de professionele zorgverleners zoals artsen en dermatologen, maar ze zijn ook voor de 'leek' zeer goed te lezen en te begrijpen. De artikelen komen onder andere van de hand van dokter L. Kunst en geven een inzicht over zijn pad in de geschiedenis van de fumaraten. Zijn manier van schrijven is erg prettig en hij schroomt niet om de diepere achtergronden van het hoe en waarom, en ook het waarom niet, te duiden. Een aantal zaken die hij benoemt heeft echter helaas niets met het medische deel te maken, maar alles met de bureaucratie en commercie die het uiteindelijke doel van een medicijn soms bijna onmogelijk maken.

Hier en daar lijkt het er soms op dat bepaalde stukken in meerdere artikelen elkaar overlappen. Als men echter weet dat dr. Kunst al van voor 1985 bezig is met fumaraten en op diverse manieren gepoogd heeft een lans te breken voor Psorinovo, en dat voor verschillend publiek, dan is het logisch dat bepaalde stukken herhaald worden.

Er is inderdaad best veel te vinden over fumaraten, ook internationaal en er wordt nog steeds verder onderzoek gedaan. Maar het simpele feit dat er tot voor kort geen grote farmaceut achter zat, en dus geen commercie en geen advertenties in medische tijdschriften, maakte het lastig voor de dermatologen om te accepteren dat DMF zijn werk doet, mits het op de juiste manier gebruikt wordt en mits de juiste controles gedaan worden. Met de introductie van Skilarence van Almirall is dat aan het veranderen. Het feit dat er duizenden mensen zijn die goede ervaringen hebben en dat soms al meer dan 30 jaar lang, zou toch meer hebben moeten betekenen voor artsen. In de historie waren vaak alleen maar de negatieve kanten belicht en werd door sommigen elke aanleiding (hoe onterecht vaak ook) aangepakt om DMF in een 'kwaad' daglicht te stellen. De continue inspanning van artsen als dr. van Loon, dokter Kunst en later dr. Bing Thio, dr. Peter van de Kerkhoff en dr. Deepak Balak heeft echter geleid tot meer bekendheid en succesvoller toepassing van DMF

Enfin, neem eens de tijd om de diverse artikelen door te lezen en bepaal dan zelf wat de waarheid is.

Sommige artikelen zijn alleen beschikbaar voor ingelogde leden van de vereniging.

 

 

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube