Uitwendige behandelingen

Vaak is het een kwestie van uitproberen welke zalfbehandeling voor U het meest geschikt is. Dit moet altijd onder begeleiding van een dermatoloog. Hieronder een korte uitleg over verschillende zalven:

 

Corticosteroïden ('hormooncrèmes')

In de bestrijding van psoriasis wordt veelvuldig gebruik gemaakt van corticosteroiden. Deze corticosteroiden, die lijken op de hormonen die de bijnier maakt, zorgen voor een onstekingsremming en afname van de dikte van de psoriasis plekken. Vaak lukt het om met sterke corticosteroiden de huid vrijwel geheel rustig te krijgen.
Corticosteroiden worden verdeeld in verschillende sterkte klassen: van klasse 1 (licht) tot klasse 4 (zwaar). In de behandeling van psoriasis worden over het algemeen de zwaardere klassen gebruikt (klasse 3 en 4). Er zijn corticosteroid zalven (voor ’s avonds), crèmes en emulsies (voor overdag) en lotions (voor het behaarde hoofd). Tevens is voor psoriasis van het behaarde hoofd een corticosteroïd bevattende shampoo beschikbaar. Deze wordt na 15 minuten intrekken op droog haar als een shampoo uitgewassen.
Nadelen van corticosteroïd therapie: na langdurig gebruik hebben corticosteroiden minder effect en kan de huid dunner worden.

 

Calcipotriol en calcitriol

Sinds enige tijd zijn calcipotriol (Daivonex ®) en calcitriol (Silkis ®) op de markt. Het zijn derivaten van Vitamine D3. Het werkingsmechanisme is nog niet geheel opgehelderd, maar waarschijnlijk vindt een remming plaats van de aanmaak van huidcellen en ontwikkelen de huidcellen die wel ontstaan zich beter.
Het kan gebruikt worden voor alle vormen van psoriasis, maar is vooral succesvol bij psoriasis vulgaris en psoriasis van het behaarde hoofd.
Calcipotriol (Daivonex ®) is verkrijgbaar in crème en een speciale lotion voor psoriasis van het behaarde hoofd.
Zowel Calcitriol en Calcipotriol kunnen goed gecombineerd worden met andere behandelingen zoals behandeling met hormoonzalven of lichttherapie.
Calcitriol kan bovendien worden toegepast bij psoriasis in het gelaat.

 

Xamiol®

Xamiol is een gel, die speciaal is ontwikkeld om verdikking van de huid, rode plekken, jeuk en schilfers te bestrijden. Het bestaat uit een vitamine D (calcipotriol) en een krachtige ontstekingsremmer betamethason (corticosteroïde). De gel wordt eenmaal per dag op de hoofdhuid aangebracht, bij voorkeur in de avond. Gedurende de nacht kan het inwerken en indien gewenst de volgende dag met normale shampoo worden uitgespoeld.
Het optimale resultaat wordt doorgaans behaald na 4 weken behandeling, in overleg met uw arts kan besloten worden het middel gedurende een langere periode te gebruiken. Xamiol is geschikt voor alle gradaties van hoofhuidpsoriasis van mild tot ernstig.

 

Calcipotriol/betamethason (Dovobet ®)

Dovobet ® is een zalf die bestaat uit calcipotriol (zie boven) en betamethason (een corticosteroid). De zalf hoeft maar eenmaal daags te worden aangebracht op de psoriasisplekken. Speciaal voor psoriasis op het behaarde hoofd is een gel ontwikkeld (Xamiol ®) waarin betamethason en calcipotriol gecombineerd zijn.

 

Ditranol

Ditranol remt de celgroei. Het is verkrijgbaar in cremes met verschillende concentraties (van 0,05% tot 3%). Over het algemeen wordt begonnen met een lage concentratie en wordt deze naar behoefte langzaam verhoogd, dit om irritatie te vermijden. Het kan gebruikt worden bij alle vormen van psoriasis, inclusief die van het behaarde hoofd.
Nadelen: irritatie van de huid. Paars/bruine vlekken op de huid (tijdelijk) of op de kleding (permanent).

 

Salicylzuur

Vaak is er bij psoriasis sprake van een dikke, witte, aan de huid vastzittende schilfering. Het aanbrengen van genezende zalven bovenop de schilfers heeft geen zin omdat het werkend bestanddeel dan niet tot de huidcellen waar het zijn taak moet uitvoeren kan doordringen. Daarom is het verstandig om, als er veel schilfers op de huid zitten, deze voordat de werkzame zalf wordt aangebracht, los te weken met een zalf die salicylzuur bevat. Dit middel maakt huidschilfers week en zacht.

Afdrukken E-mail