Lichttherapie

Lichttherapie is ontstaan uit de ervaring dat veel mensen met psoriasis baat hebben bij blootstelling van hun plekken aan zonlicht. Bij lichttherapie worden mensen met psoriasis behandeld met ultraviolette stralen.

Er zijn twee vormen van lichttherapie: UVB en PUVA.

 

UVB

UVB is de afkorting van ultraviolet B. UVB therapie kan poliklinisch of in dagbehandel-centra worden toegepast. Daarnaast is er de mogelijkheid om de lampen (tijdelijk) thuis te krijgen. In de eerste behandelsessie wordt kortdurend bestraald om verbrandingen te voorkomen. Geleidelijk aan wordt de bestralingsduur verlengd. UVB is voor psoriasis een zeer effectieve behandeling. Voor het bereiken van een goed resultaat zijn gemiddeld 25-30 bestralingen nodig, die driemaal per week gegeven worden. Bijwerkingen die tijdens de therapie kunnen optreden zijn roodheid, verbranding van de huid, droge huid met jeuk, opvlammen van een koortslip en oogontsteking. Bij langdurige behandeling kan de huid vroegtijdig verouderen en is er misschien wat meer kans op het ontstaan van bepaalde vormen van huidkanker.

 

PUVA

PUVA is een afkorting van Psoraleen-UVA. Deze lichtbehandeling bestaat uit een combinatie van bestraling met ultraviolet licht van het type Ultraviolet A en psoralenen. Psoralenen zoals methoxsaleen zijn geneesmiddelen die de huid extra gevoelig maken voor de inwerking van de UVA straling. Het methoxsaleen wordt als tabletten of capsules gegeven (merknamen Oxsoralen, Geroxalen). In dagbehandelcentra en academische ziekenhuizen kan ook Bad-PUVA worden toegepast, waarbij het medicijn in het badwater wordt gedaan. Belichting met UVA gebeurt meestal in belichtingscabines.

In de eerste behandelsessie wordt, om verbrandingen te voorkomen, kortdurend bestraald en geleidelijk aan wordt de bestralingsduur opgevoerd. PUVA is voor psoriasis een zeer effectieve behandeling. Voor het bereiken van een goed resultaat wordt 2-3 keer per week behandeld gedurende 6-10 weken.

De meest voorkomende bijwerkingen van PUVA op de huid zijn:

  • Jeuk, droge huid, verbranding van de huid (soms met blaren) en opvlammen van een koortslip.
  • Op de lange termijn: huidkanker. Net als bij blootstelling aan gewoon zonlicht kan de huid door PUVA therapie lichtschade oplopen die uiteindelijk kan leiden tot huidkanker. Door het aantal behandelkuren te beperken evenals de duur per PUVA-kuur kan dit risico worden beperkt.
  • Vroegtijdige veroudering van de huid.
  • Ook misselijkheid komt vrij veel voor. In sommige gevallen kan het nodig zijn medicatie tegen de misselijkheid voor te schrijven.

Door verschillende oorzaken kan de huid ‘zonnebrand’ oplopen. Hierbij moet u ook denken aan zonnebrand die u buiten op straat kan oplopen in de uren ná de behandeling. Beschermende kleding, zonnebrandcreme (aanbrengen ná de belichting!), beschermende lippenbalsem en een zonnebril helpen daarbij. Wees erop bedacht dat UVA ook door glas kan heendringen: ook achter glas is dus bescherming nodig. Pas na 8 tot 10 uur is er zo weinig psoraleen in de huid over dat er geen bijwerkingen van zonlichtblootstelling te verwachten zijn.

Tijdens de behandeling met PUVA mogen vrouwen niet zwanger worden en mannen geen kinderen verwekken.

 

UV thuisbehandeling

Lichttherapie is niet alleen mogelijk in (poli-)klinieken, dagbehandelingscentra en kuuroorden, maar ook bij u thuis. Voor meer informatie surf naar http://www.linde-healthcare.nl of naar https://www.eurocept-homecare.nl.

 

Afdrukken E-mailadres