fbpx

Ibuprofen - Covid-19 - Artritis Psoriatica

Vragen omtrent niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's) en AP ivm COVID 19 - persbericht EMA.

Onderstaand bericht is een vertaling van het bericht van de EMA, hier het oorspronkelijke bericht
Welke we met u delen omdat NSAID's in een aantal gevallen worden ingezet als behandeling bij Artritis Psoriatica. In alle gevallen, bent u ongerust, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. 

Het EMA is op de hoogte van rapporten, vooral op sociale media, die vragen oproepen over de vraag of niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's) zoals ibuprofen de coronavirusziekte (COVID-19) kunnen verergeren.
Er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat een verband aantoont tussen ibuprofen en verslechtering van COVID-19. Het EMA volgt de situatie op de voet en zal alle nieuwe informatie die over deze kwestie beschikbaar komt in het kader van de pandemie beoordelen.

In mei 2019 startte de veiligheidscommissie van het EMA (PRAC) een evaluatie van de niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen ibuprofen en ketoprofen na een onderzoek van het Franse nationale agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten (ANSM), waarin werd gesuggereerd dat infectie als gevolg van waterpokken (varicella) en sommige bacteriële infecties door deze medicijnen kunnen worden verergerd. De productinformatie van veel NSAID's bevat al waarschuwingen dat hun ontstekingsremmende effecten de symptomen van een verergerende infectie kunnen verbergen. Het PRAC beoordeelt alle beschikbare gegevens om te zien of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Bij het starten van een behandeling voor koorts of pijn bij COVID-19 moeten patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg alle beschikbare behandelingsopties overwegen, waaronder paracetamol en NSAID's. Elk geneesmiddel heeft zijn eigen voordelen en risico's die tot uiting komen in de productinformatie en die in overweging moeten worden genomen samen met de nationale behandelrichtlijnen van de EU, waarvan de meeste paracetamol aanbevelen als eerste behandelingsoptie voor koorts of pijn.

In overeenstemming met de nationale behandelrichtlijnen van de EU kunnen patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg NSAID's (zoals ibuprofen) blijven gebruiken volgens de goedgekeurde productinformatie. Het huidige advies houdt in dat deze geneesmiddelen gedurende de kortst mogelijke periode in de laagst effectieve dosis worden gebruikt.

Patiënten die vragen hebben, moeten met hun arts of apotheker spreken. Op basis van het bovenstaande is er momenteel geen reden voor patiënten die ibuprofen gebruiken om hun behandeling te onderbreken. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die ibuprofen of andere NSAID-geneesmiddelen gebruiken voor chronische ziekten.

Naast de lopende PRAC-veiligheidsbeoordeling van ibuprofen en ketoprofen, benadrukt het EMA de noodzaak dat epidemiologische onderzoeken tijdig moeten worden uitgevoerd om voldoende bewijs te leveren over enig effect van NSAID's op de ziekteprognose voor COVID-19. Het bureau neemt contact op met zijn belanghebbenden en is bereid dergelijke studies actief te ondersteunen, wat nuttig zou kunnen zijn als leidraad voor toekomstige aanbevelingen voor behandeling.

Het EMA zal indien nodig verdere informatie verstrekken zodra de PRAC-evaluatie is afgerond.

Meer over de medicijnen

De meeste ibuprofen-bevattende geneesmiddelen in de EU zijn op nationaal niveau toegelaten, als pijnstiller en in sommige landen ook als antipyreticum (koortsmedicijn). Ze zijn overal verkrijgbaar zonder recept en op recept verkrijgbaar. Orale ibuprofen (zonder recept of op recept verkrijgbaar) wordt, afhankelijk van de presentatie, gebruikt bij volwassenen, kinderen en zuigelingen vanaf drie maanden voor de kortdurende behandeling van koorts en/of pijn zoals hoofdpijn, griep, tandpijn en dysmenorroe (menstruatiepijn). Ibuprofen wordt ook voorgeschreven voor de behandeling van artritis en reumatische aandoeningen. Ketoprofen is een soortgelijk geneesmiddel, meestal voorgeschreven voor gebruik bij verschillende pijnlijke en inflammatoire aandoeningen, hoewel het in sommige lidstaten zonder recept verkrijgbaar is.

Ibuprofen is ook centraal geautoriseerd als Pedea voor de behandeling van 'patent ductus arteriosus' bij pasgeboren premature baby's.

Meer over de procedure

De beoordeling van ibuprofen en ketoprofen wordt uitgevoerd in het kader van een veiligheidssignaalprocedure. Een veiligheidssignaal is nieuwe informatie over de veiligheid van een geneesmiddel dat nader onderzoek behoeft en zelf geen bewijs is van een oorzakelijk verband tussen een geneesmiddel en de betreffende bijwerking.

 

Afdrukken E-mailadres

Tips voor goed E-consult

Een aantal tips voor een goed E-consult.

 1. U wordt vaak tussen bepaalde tijden gebeld door uw zorgverlener.
 2. Zorg ervoor dat u dan beschikbaar bent om de telefoon op te nemen.
 3. Zorg dan ook dat u het geluid van uw beltoon goed kunt horen.
 4. Zorg ervoor dat u naar een plek kunt gaan, waar u rustig kunt praten.
 5. Wees u ervan bewust dat het om een écht consult gaat. 
 6. De arts mag de kosten van dit consult doorberekenen.
 7. Denk van te voren na wat u met uw arts wilt bespreken. 
 8. Waar heeft u precies last van? Waardoor wordt het juist erger of juist minder? Wat heeft u er zelf al aan gedaan? En – heel belangrijk – wat is uw vraag erover?
 9. Zet uw eigen vragen vooraf op papier, zo kunt u in het gesprek kijken of u al uw vragen hebt gesteld.
 10. In een telefonisch consult kun je elkaar niet zien, je kunt wel vragen of je de arts een foto kan sturen.
 11. Zorg ervoor dat u de belangrijkste vragen het eerst bespreekt. 
 12. Misschien heeft u uitgesproken wensen, zegt u vooral tegen uw arts wat u van haar/hem verwacht.
 13. Maak tijdens het gesprek aantekeningen, zo kunt u na afloop van het gesprek dit nog even teruglezen en controleren of u niets vergeten bent. 
 14. Vraag uw arts iets opnieuw te vertellen als u hem/haar niet goed heeft begrepen.
 15. Vat samen wat de arts u vertelt. 

We wensen u veel succes met dit E-consult.

Afdrukken E-mailadres

The making of the fotoshoot

Tijdens onze eerste fotoshoot in de studio bij Patricia Steur hebben we wat filmopnames gemaakt en dit vastgelegd. De resultaten ziet u hieronder. 

 

U ziet hieronder als eerste de trailer.  

En hieronder ziet u de volledige film, inclusief de trailer.

Afdrukken E-mailadres

Psoriasispatiënten Nederland tekst Leo Pharma

Psoriasispatiënten Nederland

Psoriasispatiënten Nederland (PN) is de landelijke patiëntenvereniging voor mensen met psoriasis en artritis psoriatica. De vereniging is niet alleen gericht op mensen met psoriasis, ook partners, gezinsleden en andere belangstellenden kunnen lid zijn van deze patiëntenvereniging.

PNlogo original

De PN is de gefuseerde vereniging van de drie landelijke verenigingen PVN, PFN en Vereniging Psorinovo en behartigt daarmee de belangen van mensen met psoriasis en heeft tot taak hen van informatie te voorzien.

Inzet van vrijwilligers

Psoriasispatiënten Nederland is een Nederland brede vereniging en realiseert een ledenparlementsstructuur. De band tussen bestuur, vrijwilligers en leden wordt stevig gehouden middels werkgroepen en het uitvoeren van projecten door werkgroepen of door lokale groepen vrijwilligers die gebruik maken van de support in de centrale structuur. Vrijwilligers kunnen zich in werkgroep of project verdienstelijk maken voor de vereniging door organisatie van informatiebijeenkomsten, bemannen van stands op beurzen en aanwezig zijn op open dagen van ziekenhuizen, en vele andere activiteiten.

Magazine: Psoriasis

Alle leden van de PN krijgen het blad ‘Psoriasis‘ elk kwartaal in de bus. Het staat vol met informatie over psoriasis, tips wat betreft lifestyle, ontwikkelingen en behandelmethoden. Altijd staat er een mooi verhaal in over een persoon met psoriasis en/of artritis psoriatica. Veelal is er een artikel waar een dokter vertelt over psoriasis en wat hij/zij meemaakt in de dagelijkse praktijk. Het blad Psoriasis wordt samengesteld en ontwikkeld door een professionele hoofd/eindredacteur en een team van vrijwillige redacteuren. Naast het magazine fungeert de website https://psoriasispatientennederland.nl als uitgebreide verzamelbron van informatie. Waarbij een forum dient als communicatie en ervaringscentrum voor de leden. 

Speciale evenementen en projecten

Elk jaar besteedt de PN eind oktober aandacht aan Wereld Psoriasis Dag. In de oneven jaren  met een groot congres voor de leden en in de even jaren met meerdere kleinere, vaak lokale, evenementen. Allemaal om aandacht te vragen voor de huidziekte psoriasis want immers; als iedereen weet wat psoriasis is dan zullen de mensen met psoriasis het veel gemakkelijker hebben.

De PN organiseert bij voldoende belangstelling één keer per jaar een vakantiereis naar een zonnige bestemming onder begeleiding van een vrijwilliger. De werkgroep recreatiereizen zet zich hier vol voor in.

Lid worden

Een lidmaatschap kost € 29,50 per jaar. Veel verzekeraars vergoeden het lidmaatschap van een patiëntenvereniging. Inschrijven kan via de website https://psoriasispatientennederland.nl.

 

Afdrukken E-mailadres

404-page

Achtergrond 404 pagina

 

 

 

File or Page Not Found

 

Bestand of pagina niet gevonden.

U bent ergens in het niets beland. Iemand van onze staf is hier schuldig aan! Weest gerust, de betreffende persoon zal de juiste hoeveelheid schuld en schaamte toegewezen krijgen.

Wij vermoeden dat u op zoek bent naar iets over psoriasis, helaas is de pagina die u zoekt niet meer bereikbaar, maar waarschijnlijk staat de informatie waar u naar zoekt wél ergens op onze site. 

We adviseren u om onze   Home pagina te bezoeken en van daaruit verder te zoeken. 

 

 

Als u er helemaal niet meer uitkomt, neemt u dan contact op met onze  webmaster op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken E-mailadres

Meer artikelen...