Skip to main content

5 meditatie mogelijkheden

Drie studerende dames van de studie huidtherapie hebben de opdracht een interventie te maken voor psoriasispatiënten. Zij hebben gekozen om een 5-tal meditatievideo's te maken.

Hoe je met 5 meditaties je psychosociale gesteldheid verbeterd

Wij zijn drie huidtherapie studentes en hebben onderzoek gedaan naar de psychosociale gesteldheid van psoriasispatiënten. Hieruit is gebleken dat het hebben van psoriasis een negatieve invloed kan hebben op het dagelijks leven. Zo blijkt schaamte, laag zelfbeeld, onzekerheid en angst een grote rol te spelen. Om dit probleem aan te pakken hebben wij een interventie ontwikkeld voor Psoriasispatiënten Nederland. Deze interventie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. In onderzoek van Christensen & Jafferany, (2023) wordt aangetoond dat meditatie- en mindfulnessoefeningen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de psychologische gesteldheid. Het luisteren naar muziek heeft een positief effect op het welzijn (Daykin et al., 2018). Er is gekozen voor beeldmateriaal uit de natuur, omdat volgens Maas et al. (2021) kijken naar beeldmateriaal uit de natuur zorgt voor positieve gevoelens.

De interventie betreft muziek meditaties met positieve affirmaties, die op korte termijn positieve invloed kunnen hebben op de psychosociale gesteldheid. Samen met twee muziektherapeuten, Carline Tacken en Shari Wohlenberg, van het conservatorium is er muziek ontwikkeld passend bij het beeldmateriaal en de gesproken tekst. Inmiddels zijn de meditaties gepubliceerd op het YouTube kanaal van de vereniging.

U kunt deze meditaties vinden op het YouTube Kanaal van Psoriasispatiënten Nederland.

Helpt u ons door dit uit te proberen en ons te vertellen of u er baat bij heeft? Dat zouden we erg leuk vinden. We hebben om u daarbij te helpen twee korte vragenlijstjes gemaakt. Eentje die u kunt invullen vóórdat u een of meer van de meditaties gaat doen en eentje die kunt invullen na de meditatie.

Vóór de meditatie: https://forms.gle/rKva6rg7R5EYwDCX6

Ná de meditatie: https://forms.gle/eMiB1Zewwvuy1ucU7

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking en we wensen u veel rust toe naar aanleiding van de meditaties.

Met vriendelijke groet,

Iris, Karin en Lisa
Studentes Huidtherapie.

 

Literatuurlijst

Christensen, R. E., & Jafferany, M. (2023). Psychiatric and psychologic aspects of chronic skin diseases. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2023.03.006

Daykin, N., Mansfield, L., Meads, C., Julier, G., Tomlinson, A., Payne, A. M., Duffy, L. G., Lane, J. C., D’Innocenzo, G., Burnett, A., Kay, T., Dolan, P., Testoni, S., & Victor, C. R. (2018). What works for wellbeing? A systematic review of wellbeing outcomes for music and singing in adults. Perspectives in Public Health138(1), 39–46. https://doi.org/10.1177/1757913917740391

Maas, J., Visscher, R., & Westen, K. (Reds.). (2021). Green Mental Health. Boom uitgevers.

  • Aangemaakt op .
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube