Skip to main content

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een digitale omgeving waarin mensen hun gezondheidsgegevens kunnen beheren, zoals hun medisch dossier, medicijngebruik en bijvoorbeeld gegevens van wearables. Een PGO geeft mensen controle over hun eigen gezondheidsgegevens en biedt een overzicht van alle gezondheidsinformatie op één plaats, dit door de gegevens van de huisarts en die van het ziekenhuis op een digitale plek te bewaren.

We horen in de pers steeds vaker over PGO's, ofwel de persoonlijke gezondheidsomgeving. Maar is deze ook geschikt voor mensen met psoriasis en wat kunnen zij ermee? Om dat te onderzoeken doen we mee aan een project en zoeken we mensen die een PGO willen aanmaken en gebruiken. Door je ervaringen te delen, kunnen we leren en andere mensen met psoriasis vertellen waarom je wel of niet een PGO zou moeten gebruiken.

Een PGO biedt verschillende voordelen. Zo kunnen mensen door het verzamelen en beheren van alle gezondheidsgegevens in één omgeving een compleet beeld van hun gezondheid krijgen. Hierdoor kunnen zij beter inzicht krijgen in hun eigen gezondheid en hier zelf regie over nemen. Daarnaast kan een PGO bijdragen aan efficiëntere en veiligere zorg, doordat zorgverleners snel toegang hebben tot relevante gezondheidsinformatie. Ook kan het stimuleren van het delen van gezondheidsgegevens met onderzoekers bijdragen aan medisch onderzoek en innovatie.

Het gebruik van PGO's wordt gestimuleerd door de overheid. Er zijn verschillende PGO's beschikbaar, die verschillende functies en veiligheidsmaatregelen bieden om persoonlijke gezondheidsgegevens te beschermen. Het is belangrijk om voor een PGO te kiezen die voldoet aan de privacy- en veiligheidseisen en gebruik maakt van standaarden voor uitwisseling van gezondheidsgegevens.
PGO's die voldoen aan die eisen zijn die PGO's die een certificaat hebben van MedMij, de organisatie die die eisen opstelt.

HuidNederlandLogoMet Huid Nederland werken wij samen aan het beschikbaar maken van een PGO, specifiek gericht op de huid. We hebben daarbij gekozen voor het PGO Ivido en daarvoor zoeken we mensen die dit willen testen.


NIEUWSBERICHT:
Over dit project is inmiddels een nieuwsbrief verschenen, welke je kunt lezen via de volgende link:
Nieuwsbrief PGO nieuws

Dit project is inmiddels afgerond.
Op basis van de opgedane ervaringen hebben de deelnemers de volgende aanbevelingen gedaan:

1.     Functie van de PGO: Maak een heldere keuze:
Definieer duidelijk wat de PGO is, welke inhoud het heeft en voor wie het bedoeld is.

2.     Middel: Onderzoek welke manier het meest geschikt is (gestandaardiseerde gegevens of uitwisselen verschillende typen bestanden) om de doelstellingen van de PGO te bereiken, rekening houdend met technologische ontwikkelingen en regulering.

3.     Zorgnetwerken: faciliteer samenwerking: Stimuleer de ontwikkeling van zorgnetwerken waarin samenwerking tussen verschillende hulpverleners en gebruikers wordt gefaciliteerd.

4.     Herpositioneer gebruikers: Geef gebruikers een prominentere rol in de ontwikkeling van de PGO door vroegtijdige betrokkenheid, financiële ondersteuning en heldere communicatie over verwachtingen.


Meer informatie kun je lezen op de website van Huid Nederland de pgo van kleine stappen die optellen naar een groter geheel 
Hier vind je ook de eindrapportage.

  • Aangemaakt op .
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube