fbpx

Oproep Psoriasis en Microbioom

Psoriasis staat vooral bekend als huidziekte. Maar onderzoek naar de oorzaken laat zien dat de symptomen vooral ontstaan bij een verstoord immuunsysteem en langdurige lichte ontstekingen in het lichaam. Dan is de menselijke stofwisseling ontregeld. Dat begint in de darm en dat merk je dan door klachten over de buitenkant: de huid. Of in een aantal gevallen, in de gewrichten. Recent onderzoek laat inderdaad zien dat psoriasispatiënten vaak verstoringen hebben in hun microbioom: minder bacteriën die

ontstekingsremmend werken of die de darmwand helpen indringers buiten te houden. Een gezond microbioom zorgt voor een gezonde darmwand en houdt het immuunsysteem in evenwicht. Het is daarom de moeite waard om bij psoriasis ook aan de darmgezondheid te denken, zeker als er ook sprake is van buikklachten. Waar het microbioom verstoord is, kan de darmgezondheid meestal worden verbeterd met probiotica. Er zijn al onderzoeken uitgevoerd waarin rechtstreeks effect is aangetoond.

Hoe verloopt een persoonlijke microbioom behandeling?

Herstel van het microbioom met probiotica is maatwerk, want het microbioom is bij ieder mens uniek. De ene patiënt kan daarom positief reageren op een probioticum dat bij een ander niets doet. Het Microbiome Center is opgericht om zo’n persoonlijke behandeling door artsen mogelijk te maken. Dat is een netwerk van meer dan 200 behandelende artsen. Een microbioombehandeling door een arts die bij het Microbiome Center is aangesloten, start met een intake-gesprek en een ontlastingsonderzoek door het laboratorium. Op basis daarvan beoordeelt de arts of er wetenschappelijke aanwijzingen zijn dat een probioticum bij die persoon kan helpen. Zo ja, dan wordt er een recept geschreven. De apotheker maakt vervolgens de bereiding met de hand, en dat probioticum wordt één tot twee maanden dagelijks gebruikt. Zo nodig geeft de arts er ook voedingsadvies bij. Na twee maanden worden de effecten beoordeeld. Er zijn inmiddels al meer dan 2000 mensen geholpen en de ervaring van het Microbiome Center is dat meer dan de helft van hen een duidelijke verbetering ervaart.

Wat te doen als ik dat wil proberen?

Als u wilt uitzoeken of een microbioombehandeling in uw geval verbetering brengt, kunt u zich melden bij www.microbiome-center.nl. Daar kunt u terecht voor een persoonlijke microbioombehandeling zoals hierboven beschreven. U kunt de behandeling aan uw eigen (huis)arts vragen maar op de website kunt u tevens ons vragen een arts te selecteren. Wij zoeken dan de meest geschikte arts voor u. Houd er rekening mee dat een onderzoek circa 250 euro kost en een probioticum op maat ook, terwijl zorgverzekeraars deze kosten nog maar heel beperkt vergoeden. Het Microbiome Center is een behandelnetwerk waarin wetenschap centraal staat. De aangesloten artsen delen de ervaringen (in anonieme vorm) met elkaar om de behandeling te kunnen doorontwikkelen. Om die reden wordt u gevraagd of uw behandelgegevens anoniem mogen worden gebruikt voor het delen en analyseren van ervaringen. Met Psoriasispatiënten Nederland is afgesproken dat de uitkomsten daarvan ook worden gedeeld met de PN zelf en met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Psoriasis (SWOP https://psoriasispatientennederland.nl/swop). Op deze manier worden de ervaringen van ieder die meedoet, ook weer gebruikt voor alle psoriasispatiënten samen.

Op 15 juli om 19:30 is er een gratis webinar die door het Microbiome Center georganiseerd wordt. Via https://microbiome-center.nl/voor-clienten/ kan er worden aangemeld.

Afdrukken E-mailadres

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube