
iPROLEPSIS Onderzoek naar artritis psoriatica
Wetenschappelijk onderzoeker Jolanda Luime (Erasmus MC) en reumatoloog Ilja Tchetverikov (Albert Schweitzer Ziekenhuis) werken samen met internationale onderzoekers aan een digitale assistent voor mensen met artritis psoriatica. Deze digitale assistent helpt bij het vroeg opsporen en –op termijn– voorspellen van een mogelijke opvlamming van de aandoening.
Het iPROLEPSIS onderzoek, gestart januari 2023, is een samenwerking tussen 15 partners uit 9 Europese landen. Het project wordt gefinancierd vanuit het EU Horizon 2022 Research & Innovatie programma waardoor er een 4-jarig onderzoek kan worden uitgevoerd.
iPROLEPSIS heeft als doel de overgang naar artritis psoriatica (PsA) te begrijpen met behulp van een uitgebreid AI-gebaseerd model dat gegevens uit verschillende bronnen zal analyseren. Hiervoor zullen gegevens worden verzameld over gezondheid, omgeving, genetica en gedrag. Het doel is om hiermee een uitgebreid en betrouwbaar begrip te krijgen van de factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van PsA.
De kern van het iPROLEPSIS project is het opzetten van een digitaal systeem voor het verzamelen van data in de thuisomgeving van personen met artritis psoriatica. Dit systeem zal bestaan uit een smartphone app en een persoonlijke gaming suite. Met behulp van de verzamelde data hopen we ook persoonlijke adviezen te kunnen geven over hoe om te gaan met artritis psoriatica.
Binnen iPROLEPSIS staan mensen met artritis psoriatica en hun zorgverleners centraal. Daarom wordt bij het ontwikkelen van het digitale zorgsysteem uitgebreid naar hun meningen gevraagd. Hiervoor organiseren we discussiegroepen, co-creatie sessies en zetten we vragenlijsten op.
Een van de eerste vragenlijsten gaat over de inrichting van de app. Graag willen de onderzoekers van jullie weten welke elementen in de app moeten komen, dus welke vragen moet de app aan de patiënt gaan stellen om de juiste informatie te verzamelen.
Heeft u artritis psoriatica en wilt u onze vragenlijst invullen? Dan kan dat via deze link:
https://oxford.onlinesurveys.ac.uk/iprolepsis-patient-survey-nl
Wil u meer weten over iPROLEPSIS? Dan kun u ons bereiken via de volgende kanalen:
- Website: iprolepsis.eu
- Facebook:https://www.facebook.com/iPROLEPSIS
- Twitter: https://www.linkedin.com/company/iprolepsis/
- LinkedIn: https://twitter.com/iprolepsis
- Flyer met uitleg: