fbpx

Inflammatoire aandoeningen

Geschreven op .

Een grote subsidie van 11,7 miljoen euro is toegekend aan het project "Next Generation ImmunoDermatology" (NGID).

Ondermeer het Radboudumc doet mee aan dit onderzoek, en aan de patiëntkant doen wij, Psoriasispatiënten Nederland, ook mee aan dit onderzoek aangezien psoriasis als één van de eerste aangepakt wordt.

Het onderzoek loopt in het kader van de Nationale Wetenschaps Agenda, Open Route for Consortia (NWA-ORC). Dit eerste landelijke dermatologie consortium, geleid door Universiteit Leiden, richt zich op de ontwikkeling en toepassing van hightech biomarkeronderzoek in de gezondheidszorg.

Het NGID project van Robert Rissman gaat in een brede samenwerking met onderzoekers en dermatologen en de nieuwste technieken op AI, onderzoeken welke biomarkers kenmerkend zijn voor mensen met o.a. psoriasis. Naast fysieke biomarkers, worden ook psychologische biomarkers meegenomen. Op basis van deze informatie kan dan worden voorspeld welke behandeling bij de patiënt zal aanslaan. Hierbij zijn voorkeuren van patiënten natuurlijk ook belangrijk.

Wij zijn trots dat wij als patiënten een actieve rol mogen vervullen in dit project samen met de andere patiëntenorganisaties, zoals VMCE. Meedoen aan dit onderzoek? Of wil je meer informatie? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De betrokken onderzoekers van het Radboudumc zijn Ellen van den Bogaard, Marieke Seyger, Juul van den Reek en Elke de Jong van de afdeling Dermatologie, en Tom Ederveen, Anna Niehues en Peter-Bram ’t Hoen van het Centrum voor Moleculaire en Biomoleculaire Informatica (CMBI).

Afdrukken