fbpx

Eerste uitkomsten uit PsoProtect beschikbaar

PsoProtect, een wereldwijd register, werd opgezet om inzicht te krijgen in de impact die behandelingen voor psoriasis kunnen hebben op het herstel van COVID-19. Het register legt ervaringen van zorgverleners en hun patiënten vast. Inmiddels is er een 1e officieel rapport uitgekomen, met informatie over 374 patiënten met psoriasis en COVID-19 uit 25 landen die werd verzameld in PsoProtect (tot 1 juli 2020).

De meeste patiënten (334, 89%) ondergingen behandelingen voor hun psoriasis die het immuunsysteem aantasten - ofwel injectiebehandelingen die bekend staan ​​als 'biologicals' die gericht zijn op specifieke immuuneiwitten (267 patiënten, 71%) of traditionele immunosuppressiva met tabletten (67, 2%).

Patiënten die ouder, mannelijk, van niet-blanke etniciteit en ook andere gezondheidsproblemen hadden, liepen grotere kans op opname in het ziekenhuis voor hun COVID-19-infectie.

 

 

 

Patiënten die biologicals voor psoriasis gebruikten, werden minder vaak in het ziekenhuis opgenomen dan degenen die traditionele immunosuppressiva kregen. We weten echter niet of deze associatie causaal is. Er kan een andere factor zijn die verband houdt met het nemen van een biological - bijvoorbeeld een zeer zorgvuldige sociale afstand of afscherming - die feitelijk het verminderde risico veroorzaakt. Het kan ook zijn dat de populatie van patiënten in het PsoProtect-register niet representatief is voor de hele populatie van mensen met psoriasis die geneesmiddelen gebruiken die het immuunsysteem beïnvloeden.

Verder onderzoek is nodig voordat kan worden geconcludeerd dat biologicals veiliger zijn dan traditionele immunosuppressiva in de context van COVID-19, maar in de tussentijd zijn deze bevindingen geruststellend.

 

Bron: psoprotect.org  Voor het gehele wetenschappelijk onderzoekspaper (in het Engels): hier.

 

Afdrukken E-mailadres

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube