fbpx

Deelnemers medisch onderzoek gezocht

Mensen met Gegeneraliseerde psoriasis pustulosa (GPP), ook wel de ziekte van Von Zumbusch genoemd. 

Het Effisayil-2 onderzoek. Waarom doen we dit onderzoek? 
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe werkzaam en veilig het nieuwe onderzoeksmiddel spesolimab is voor de behandeling van GPP. We kijken vooral of patiënten die spesolimab gebruiken minder opvlammingen van GPP krijgen. GPP is een zeldzame en ernstige ziekte die moeilijk te behandelen is. Er is op dit moment weinig bekend over deze ziekte en er zijn in Europa nog geen goedgekeurde medicijnen voor deze ziekte. De wens naar betere medicijnen is dus groot. 

Wanneer komt u in aanmerking voor deelname aan het onderzoek? 

  • U bent tussen de 12 en 75 jaar
  • U heeft GPP
  • U heeft in het verleden weleens een opvlamming van uw GPP gehad
  • U weegt meer dan 40 kg

Wat houdt het onderzoek in? 

  • Het onderzoek duurt 68 weken. U komt in totaal 15 keer naar het ziekenhuis. Als u een opvlamming krijgt moet u vaker naar het ziekenhuis komen. Een bezoek duurt ongeveer 2 tot 4 uur. 
  • Bij elk bezoek doen we een lichamelijk onderzoek, nemen we bloed bij u af, moet u urine inleveren en vragenlijsten over uw gezondheid invullen. We meten ook uw bloeddruk, temperatuur en ademhaling. Ook maken we een hartfilmpje (ECG) en we maken foto’s van uw huid. 
  • We behandelen u 48 weken met het onderzoeksmiddel spesolimab (75% kans) of een placebo (25% kans). Een placebo is een middel zonder werkzame stof. Op die manier kunnen we onderzoeken of het onderzoeksmiddel echt werkt. Door loting wordt bepaald welke behandeling u krijgt. We geven u het middel met een injectie (spuit). Dat doen we elke vier weken. 
  • Na de behandeling van 48 weken moet u na 16 weken nog één keer naar het ziekenhuis komen voor een afsluitend bezoek. 
  • Als u het onderzoek heeft afgerond komt u in aanmerking voor een vervolgonderzoek. In dat vervolgonderzoek behandelen we u een aantal jaar met spesolimab.

De arts-onderzoeker is uw contactpersoon voor alle vragen en/of mogelijke problemen. U wordt intensief gevolgd en begeleid en uw gegevens worden beschermd.

 

Tijdsplanning 
Wereldwijd zoeken we 120 patiënten voor dit onderzoek.  Het onderzoek zal naar verwachting in 2023 klaar zijn. Daarna publiceren we de resultaten. Deelnemers aan dit onderzoek kunnen, als ze dat willen, geïnformeerd worden over de uitkomsten van het onderzoek.

Vergoeding
U krijgt geen vergoeding voor dit onderzoek. Uw reis- en parkeerkosten worden wel vergoed. 

 

Wie heeft dit onderzoek goedgekeurd?
Het onderzoek is goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie Stichting BEBO in Assen. 

Wie voert het onderzoek uit? 
In Nederland voeren we dit onderzoek uit in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.
Hoofdonderzoeker: Dr. Bing Thio
Onderzoeks-coördinator: Mw. Nadia Lachkar, MSc
Sponsor: Boehringer Ingelheim BV

Meer informatie
Als u meer informatie wilt kunt u contact opnemen met:
Dr. Bing Thio, hoofdonderzoeker
Tel: 06-28968274
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 Noot van de werkgroep Onderzoek en Patiënten participatie: 

In Nederland wordt er regelmatig onderzoek gedaan naar medicijnen tegen psoriasis. Voordat een nieuw of verbeterd medicijn op de markt wordt toegelaten, moet eerst worden onderzocht of het werkt en veilig is. Onderzoek met proefpersonen is aan strenge regels gebonden. Zo vindt deelname aan onderzoek altijd op vrijwillige basis plaats. Dat betekent dat u zich op elk moment uit het onderzoek mag terugtrekken. Dit is geregeld in de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO).

Als patiëntenvereniging vinden wij het belangrijk dat patiënten weten welke nieuwe onderzoeken er aankomen. Niet alleen om hieraan deel te kunnen nemen, maar ook om al in een eerder stadium mee te denken over een onderzoek. Dat zorgt ervoor dat onderzoekers rekening houden met de wensen en behoeften van mensen met psoriasis.

Wilt u ook meedenken over of deelnemen aan onderzoek, dan kunt u zich aanmelden bij de werkgroep patiëntenparticipatie, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Afdrukken E-mailadres

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube