Op reis met psoriasis?
Op reis met psoriasis? Geen probleem!
Voor mensen met psoriasis kan de vakantie een uitdaging zijn. Velen schamen zich om met zichtbare plekken naar een druk strand te gaan. Maar een strandvakantie is slechts een van de mogelijkheden. Lekker wandelen en fietsen in de natuur? Steden bezoeken? Alles kan. Wel is het belangrijk om de reis goed voor te bereiden. Waar moet u zoal aan denken?
VERTALING & BEWERKING: NICOLE PAEHLIG
Niemand zou zich vanwege zijn ziekte gedwongen moeten voelen om niet op vakantie te gaan. Want een fijne vakantie heeft een positieve invloed op lichaam (huid) en geest.
Bestemming
Allereerst moet u natuurlijk een bestemming zoeken die aansluit bij uw behoeften en interesses. Het klimaat en de geografische omstandigheden kunnen zowel een positieve als een negatieve invloed op uw psoriasis hebben. Veel mensen met psoriasis boeken graag een zonnige (strand)vakantie. Het warme, droge klimaat dat bijvoorbeeld aan de Middellandse Zee heerst, ervaren zij als bijzonder weldadig voor hun huid. Vooral de temperatuur (niet te heet) en het stabiele weer in voor- en najaar worden erg geschikt bevonden. Ook het baden in de zoute zee heeft vaak een positief effect op psoriasis.
Daarnaast geldt het middelgebergte, met hoogtes tussen de vierhonderd en zevenhonderd meter boven de zeespiegel, als heel gunstig voor mensen met psoriasis. Ook hier zijn de temperatuurschommelingen gering. Bovendien vinden velen de lage luchtvochtigheid erg prettig.
Medicijnen
Tijdens de vakantie gaat het gebruik van medicijnen natuurlijk gewoon door. Daarom moeten vakantiegangers erop letten dat ze voor aanvang van de reis voldoende medicatie in huis halen. Wie met het vliegtuig gaat, dient er ook rekening mee te houden dat injectievloeistoffen (biologics) gekoeld meegenomen moeten worden in de passagiersruimte van het toestel. In het bagageruim zijn de temperaturen hiervoor te laag. Vanuit veiligheidsoogpunt moet het vliegtuigpersoneel ruim van tevoren geïnformeerd worden over het meenemen van injectievloeistoffen in de handbagage. De behandelend arts kan een schriftelijke verklaring opstellen waarin staat dat het noodzakelijk is om de medicijnen mee te nemen. Informeer u over de precieze vervoersvoorschriften en denk eraan een geschikte koeltas aan te schaffen. En op de bestemming van uw reis moet een opslagplaats aanwezig zijn met een garandeerde temperatuur tussen de 2 en 8 graden Celsius. Veel hotels hebben een minibar die daarvoor geschikt is. In kleine en particuliere accommodaties, evenals op campings, is de exploitant of gastheer/-vrouw meestal wel zo vriendelijk om de medicijnen koel voor u te bewaren. Wie zichzelf onnodige stress tijdens de vakantie wil besparen, gaat van tevoren na of dit inderdaad het geval is.
Lichtgevoeligheid
Sommige medicijnen maken de huid gevoeliger voor zonlicht. Het betreft zowel systemische (inwendige) als lokale (uitwendige) middelen. Van de lokale behandelingen (smeersels als zalven en crèmes) geldt dit voor teerpreparaten, van de systemische behandelingen voor methotrexaat, acitretine en psoraleen (medicatie die bij de PUVA-lichtbehandeling wordt gebruikt).
Zonnebaden Veel mensen met psoriasis weten dat zonlicht een positieve invloed kan hebben op hun aandoening. Maar overmatige blootstelling aan de zon, en met name verbranding door de zon, kan de psoriasis verergeren en de huid beschadigen. Om te profiteren van de positieve effecten van de zon moet u het volgende in acht nemen: - Vergeet de oren en de voeten niet. - Smeer (in ieder geval de eerste paar dagen) met een zonbeschermingsmiddel met een hoge factor (SPF). Welke factor geschikt is, hangt af van uw huidtype, maar het advies is om minimaal factor 30 te gebruiken. - Breng het product minimaal een halfuur voor u in de zon gaat aan. - Smeer u elke twee uur opnieuw in. Doe dit ook altijd na het zwemmen. Het maakt niet uit of er ‘waterproof’ of ‘waterresistent’ op het product staat. - Vermijd de zon tussen 11.00 en 16.00 uur. |
Ook medicijnen tegen andere ziektes kunnen voor een grotere lichtgevoeligheid van de huid zorgen. Bijvoorbeeld pijnstillers en reumamedicijnen zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, medicijnen tegen depressies zoals amitriptyline en sint-janskruid, bloeddrukverlagende middelen zoals hydrochloorthiazide en furosemide, cholesterolverlagende middelen zoals simvastatine, en antibiotica zoals tetracycline.
Wie een zonvakantie boekt, moet voorafgaand aan de reis informeren welke van de gebruikte medicijnen een grotere lichtgevoeligheid kunnen veroorzaken. Vaak helpt het om systemische middelen de avond ervoor al in te nemen. Bij uitwendige middelen kan het raadzaam zijn om ze minstens een halfuur voor u in de zon gaat aan te brengen.
Tijdsverschil
Wie naar een andere tijdzone reist, krijgt soms te maken met een innameritme dat vele uren afwijkt van dat van thuis. In sommige gevallen kan het belangrijk zijn om niet te veel te schuiven met de inname. Er zijn ook medicijnen waarbij het tijdsverschil geen rol speelt, u kunt dan dezelfde innametijden aanhouden als thuis. Bespreek van tevoren met uw arts wat op uw medicijnen van toepassing is.
Vaccinaties
Op veel (sub)tropische bestemmingen loopt u het risico om een infectieziekte op te lopen. Dat geldt ook voor bestemmingen dichter bij huis, zoals Egypte en Turkije. Voor sommige bestemmingen zijn vaccinaties tegen bepaalde infecties verplicht, voor andere bestemmingen worden ze slechts geadviseerd. Op bijvoorbeeld reisprik.nl kunt u per land nagaan welke vaccinaties verplicht zijn of geadviseerd worden.
In zeldzame gevallen kan vaccinatie een nieuwe psoriasisplek uitlokken. Gebruikt u een afweeronderdrukkend middel, bijvoorbeeld methotrexaat, ciclosporine, apremilast of een biologic/biosimilar, dan worden levend verzwakte vaccins (er bestaan ook vaccins met dode ziekteverwekkers) afgeraden. Ideaal is als iemand deze vaccins voor de start van de behandeling al gehad heeft. Is dat niet het geval, dan is het belangrijk om voorafgaand aan de toediening van een levend verzwakt vaccin (zie kader) de behandeling met een afweeronderdrukkend medicijn tijdelijk stop te zetten. Totdat de werkzame stof volledig is uitgewerkt.
Antimalariamiddelen
Levend verzwakte vaccins Welke vaccins bevatten levend verzwakte ziekteverwekkers? Het gaat met name om de volgende vaccins c.q. ziekten:
|
Er zijn aanwijzingen dat antimalariamiddelen in zeldzame gevallen psoriasis kunnen uitlokken of verergeren. Als u naar een land gaat waar malaria heerst, overleg dan eerst met een tropenarts welk antimalariamiddel voor u geschikt is.
Arts in het buitenland
Het kan gebeuren dat u in het buitenland opeens veel last krijgt van uw psoriasis. Als u dan een arts moet bezoeken, kan het zijn dat u de kosten niet volledig vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar. Het afsluiten van een reisverzekering die ook medische kosten vergoedt, kan daarom raadzaam zijn. Tevens is het handig om van tevoren alvast het adres te noteren van een huisartsenpraktijk of ziekenhuis op uw vakantiebestemming. En vraag eventueel uw behandelend arts om een briefje op te stellen waarin staat welk medicijn voor u geschikt is, en welke dosering. Voor de zekerheid moet de tekst in het Engels worden opgesteld en/of in de taal van het land waar u naartoe gaat.
Briefje voor anderen
Tijdens uw vakantie kunt u geconfronteerd worden met blikken en reacties van medereizigers of de plaatselijke bevolking die onbekend zijn met uw aandoening. Dat kan de pret behoorlijk bederven. Laat u er echter niet van weerhouden om op vakantie te gaan. Het beste is om open over uw ziekte te praten en vooral duidelijk te maken dat psoriasis niet besmettelijk is. Misschien helpt het ook als u een briefje met de belangrijkste feiten samenstelt, dat u ter plekke kunt tonen. Een voorbeeldtekst is:
Hello!
You are looking at my skin. I have psoriasis. This disease is not contagious. My skin renews seven times faster than healthy skin. That’s all.
Have a nice day.