Skip to main content

Wat betekent Next Generation ImmunoDermatology voor patiënten

Marieke Seyger, dermatoloog aan het Radboud UMC is betrokken bij dit project. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een grote subsidie van 11,7 miljoen euro toegekend aan het project Next Generation ImmunoDermatology (NGID), in het kader van de Nationale Wetenschaps Agenda, Open Route for Consortia (NWA-ORC).

We stelden haar de vraag wat dit betekent voor patiënten met psoriasis.

Dit eerste landelijke dermatologie consortium richt zich op de ontwikkeling en toepassing van hightech biomarkeronderzoek in de zes huidziekten psoriasis, eczeem, hidradenitis suppurativa, urticaria, cutane lupus erythematosus en mycosis fungoides. In het consortium dat meer dan 30 leden telt, zijn alle academische afdelingen dermatologie vertegenwoordigd, alsook de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Experimentele Dermatologie. Het project zal in juli 2023 van start gaan en 6 jaar duren.Marieke naam logo

 

Wat betekent dit voor mensen met psoriasis? Naar aanleiding van deze subsidietoekenning spraken wij met dr. Marieke Seyger, dermatoloog uit het Radboudumc, over dit project waar zij aan mee gaat werken: "Wat dit voor de patiënt gaat betekenen, is dat de dokter veel gerichter het juiste medicijn kan geven en daarmee de zoektocht naar welk medicijn het beste is voor welke patiënt te verkorten. Bovendien kijken we niet alleen maar naar stofjes in de huid, maar ook naar de impact op het leven van de patiënt."

 

NGID staat voor de ontwikkeling van de juiste zorg voor de juiste patiënt op het juiste moment. In de komende zes jaar zullen in dit project de zes huidziekten, waaronder psoriasis, zeer gedetailleerd worden onderzocht in een unieke samenwerking tussen ziekenhuizen, kennisinstellingen, hightech bedrijven, patiëntenverenigingen en de (bio)farmaceutische industrie. Dermatologen uit alle academische ziekenhuizen worden verbonden aan o.a. biologen, bio-informatici, statistici, natuur- en scheikundigen, gedragswetenschappers, communicatiewetenschappers en natuurlijk de patiënt. Door complexe data-analyse en integratie wordt een patiënt-specifieke vingerafdruk gemaakt die nodig is voor toekomstige persoonsgerichte en kosteneffectieve gezondheidszorg.
"In het project werken alle kennisinstellingen en partijen met een heel verschillende achtergrond samen. Dat maakt ons krachtig om zo echt het verschil te gaan maken!”, aldus een enthousiaste Marieke Seyger.

Binnenkort kunt u zich aanmelden voor een speciale nieuwsbrief waarin NGID ook patiënten zal informeren over de vorderingen. Onder dit grote project zullen meerdere onderzoeken worden ingezet. Via de website van Psoriasispatiënten Nederland zullen deze onderzoeken met patiënten ook worden aangekondigd. Ook daar kunt u als patiënt dus aan meedoen en zo uw steentje bijdragen.

 

Quotes:

“Het helpt de patiënt en de dokter om veel gerichter het juiste medicijn te geven en daarmee de zoektocht naar welk medicijn het beste is voor welke patiënt te verkorten. Bovendien kijken we niet alleen maar naar stofjes in de huid, maar ook naar de impact op het leven van de patiënt."

 

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube