fbpx

Fotoshoot

 • Fotoshoot modellen met psoriasis

  Schaamte voor de plekken is nog steeds realiteit voor veel mensen met psoriasis. Schaamte die niet nodig is. Want ieder mens is mooi en uniek. Dat was de basis om mensen met psoriasis mooi op de foto te laten zetten door een professionele fotograaf.

  Waarom zou je je verstoppen als je (zichtbare) psoriasis hebt? Ook met deze plekken ben je mooi! Op de oproep op Facebook werd overweldigend gereageerd. Een datum voor de fotoshoot werd gepland en het resultaat mag er zijn.
  Fotografe Patricia Steur maakte de volgende drie bijzondere foto's. Deze maand zien jullie Kim. Kim heeft zowel psoriasis als artritis psoriatica.

  We hopen dat ook haar foto’s en verhaal een inspiratie mag zijn om ook met psoriasis je niet te verstoppen, maar volop te genieten van het leven.

  Voor vragen over dit project kun je contact op nemen met de centrale redactie van Psoriasispatiënten Nederland. We willen dit project graag voortzetten.
  Lijkt het je ook leuk om een keer mee te doen als model of fotograaf aan dit project, reageer dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We willen deze fotoshoots met enige regelmaat herhalen.
 • Kim

  Sinds wanneer heb je psoriasis?

  Vanaf mijn 20e heb ik psoriasis, het is begonnen toen ik ging samenwonen. Het begon op mijn handen met kleine vlekjes en ik dacht het gaat wel weer over, maar het breidde zich uit naar mijn ellebogen en verder en dan moet je maar eens naar de dokter. Daar hoorde ik dat ik psoriasis had. Dat was niet helemaal vreemd voor mij want mijn oma had het ook. Maar ik had er natuurlijk nooit bij nagedacht dat ik het zelf zou kunnen krijgen. Daarna naar de dermatoloog en dan begint het hele circuit.

  Hoe gaat het nu met je psoriasis?

  De psoriasis is nu zo goed als weg, maar het is nog zoeken naar een medicijn dat goed werkt voor mijn Artritis Psoriatica. Afgelopen zomer is namelijk vastgesteld dat ik dat ook heb. In mijn polsen heb ik al spuiten met corticosteroïden gehad en daarna Sulfasalazine, maar daar reageerde ik niet goed op.
  Nu eerst maar eens mijn lichaam rust geven zonder een behandeling.

  Hoe zit je erin?

  Je bent het ene pijntje aan het verhelpen terwijl het andere naar boven komt, dat is best lastig. Hoe nu verder is ook mijn vraag. De psoriasis gaat nu goed. Bij een plotseling opvlammen van psoriasis behandel ik de plekken met een spray. De Artritis Psoriatica is nog zoeken wat er aan te doen is.
  Via een dokter in het Erasmus ben ik op die Sulfasalazine uitgekomen, maar ik moet nog gaan uitzoeken wat een volgende stap moet gaan zijn. Als gevolg van wat gevoelige maag en darmen zullen bepaalde medicijnen wellicht niet kunnen.
  Daarbij ben ik behoorlijk eigenwijs, en ik neem beslist geen medicijnen die ik niet wil. Zo heb ik MTX geweigerd mede omdat ik nog borstvoeding geef.

 • Kim Psoriasis

  Waarom heb je meegedaan aan de fotoshoot?

  Om te laten zien dat je je als mens niet hoef te schamen en dat ik als moeder van 3 kinderen ook gewoon naar het zwembad ga. Er zijn altijd wel mensen die kijken vanwege mijn benen, waar het goed zichtbaar op is. Vrienden weten het en zeggen: "Heb er maling aan dat ze kijken", en dat heb ik ook. Het is niet besmettelijk dus de omgeving doet het er maar mee.

  Wat hoop je te bereiken door jezelf zichtbaarder te maken?

  Je hoopt te bereiken dat men zich niet hoeft te schamen. Ik werk zelf als caissière, ik heb het ook aan mijn handen, en krijg er af en toe een vraag over en daar geef ik antwoord op. Ze kennen me en weten wie ik ben.

  Wat vind je ervan dat je zelf psoriasis hebt?

  Niet leuk. Maar ik moet ermee dealen, het is een kwestie van take it or leave it. Ik heb me erbij neergelegd. Ik blijf er wel aan doorwerken. De psoriasis draait met het leven mee, het is niet andersom, ik laat mijn leven niet bepalen door de psoriasis. Ik ga door met mijn leven.

 • Kim voile

  Heb je een vaste reactie als er mensen naar je reageren?

  Niet echt een vaste reactie, het hangt van de vraagstelling af. Bij mijn middelste zoon in de klas zijn er wel kinderen die naar mijn handen kijken. Mijn uitleg is dan dat ik iedere dag een nieuwe laag huid krijg, vergeleken met hen iedere paar dagen. Vervelende reacties komen ook voor maar leg ik naast me neer, je hoeft er niet naar te kijken. Ik maak me er niet druk om. Ik heb liever dat mensen naar mij toekomen en het zelf vragen dan dat het via via gaat.

  Heb je nog iets veranderd aan je leefstijl als gevolg van je psoriasis?

  Nee. Ik wil wel rust, niet de hele tijd zalf smeren, niet altijd een behandeling, dus af en toe stop ik gewoon. Mijn levensstijl heb ik niet omgegooid. Maar op een of andere manier ben je toch altijd aan het zoeken.

  Hoe is dit met kinderen en zwangerschap?

  Bij mijn eerste zwangerschap ging het helemaal perfect. Helemaal geen last van de psoriasis. Bij de tweede zwangerschap waren mijn handen heel slecht, kloven, scheuren, etc. En bij de derde had het geen effect, ik had wel gewoon psoriasis. Er kan nog een verschil zijn, de eerste twee waren jongens, de derde een meisje, wie zal het zeggen?


  Deze pagina is tot stand gekomen in een co-productie met Patricia Steur en de PN.

 • volgende maand Loraine

  Komende maand maart stellen we graag Loraine aan u voor.
 

 • fotoshoot modellen met psoriasis

  Schaamte voor de plekken is nog steeds realiteit voor veel mensen met psoriasis. Schaamte die niet nodig is. Want ieder mens is mooi en uniek. Dat was de basis om mensen met psoriasis mooi op de foto te laten zetten door een professionele fotograaf.

  Waarom zou je je verstoppen als je (zichtbare) psoriasis hebt? Ook met deze plekken ben je mooi! Op de oproep op Facebook werd overweldigend gereageerd. Een datum voor de fotoshoot werd gepland en het resultaat mag er zijn.
  Fotografe Patricia Steur maakte de volgende 3 bijzondere foto's van Marissa. Foto’s van een van de zes bijzondere vrouwen die het aandurfden om zichzelf te zijn voor de camera.

  We stellen ze graag aan jullie voor: Marissa, Sanea, Kim, Jeanette, Loraine en Anita.
  We hopen dat hun foto’s en verhaal een inspiratie mag zijn om ook met psoriasis je niet te verstoppen, maar volop te genieten van het leven. Elke maand zullen we één van deze modellen onthullen.

  Voor vragen over dit project kun je contact op nemen met de centrale redactie van Psoriasispatiënten Nederland. We willen dit project graag voortzetten.
  Lijkt het je ook leuk om een keer mee te doen als model of fotograaf aan dit project, reageer dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 • Patricia

  In de fotostudio van Patricia Steur in Amsterdam ontvingen we best een beetje nerveus de modellen.
  Durft iedereen zichzelf te laten zien? Hoe is dat om jezelf letterlijk bloot te geven en je niet te kunnen verstoppen voor de camera? Die camera, die ziet immers alles? En hoe is dat samen met anderen die diezelfde plekken hebben als jijzelf? Heb ik wel genoeg plekken om mee te mogen doen?

  Spannend was het voor de modellen ook wel, even wennen. Een kop koffie met wat lekkers. De eerste dame mocht naar de visagiste. Visagiste Lotte Vrancken brengt bij alle modellen een mooie naturel make-up aan.

  En dan worden de lampen aangezet, de camera ingesteld en de foto’s gemaakt. Kijken op de computer naar de eerste resultaten. En dan is er ook gelijk de herkenning. Het gesprek komt op gang. Kijkend naar de modellen die voor de camera komen, praten de anderen aan de grote tafel. Niet te hard, want concentratie is vereist voor model en fotograaf.

  Hoe is dat nu en wat doe je er aan en er tegen? Wat heb je al geprobeerd en hoe zit dat nu? Wat vertel je wel en vertel je niet gelijk tegen vrienden? Is het inderdaad verstoppen of ben je er toch gemakkelijk in geworden? Het gesprek is hartverwarmend. Een luisterend oor. Een hart onder de riem, advies en tips.

  En met de laatste foto is er ook iets meer ontstaan. Een ontzag voor iedereen die meedeed en nu net iets meer van zichzelf durfde te laten zien.
 • Marissa

  Sinds wanneer heb je psoriasis?

  Zes jaar geleden is bij mij de diagnose gesteld. Daarvoor had ik het wel, maar werd het onder andere namen zoals eczeem genoemd. 

  Hoe gaat het nu met je psoriasis?

  Momenteel gaat het goed. Het is eerder een jaar weggeweest door gebruik te maken van een andere zeep, maar daarna is het heftiger teruggekomen en heb ik veel pijn aan de huid gehad. 
  Eind november heb ik infliximab voorgeschreven gekregen. Dat is in feite een oude behandeling maar deze blijkt bij mij heel goed te werken. Nu is het een heel stuk beter. 

  Hoe zit je erin?

  Wat betreft de psoriasis gaat het zeker goed, minder was het tot voor kort met de Artritis Psoriatica.

  Sinds mijn 27e heb ik ook AP, en een jaar geleden kreeg ik een zogenaamde flare up, en kon ik niet meer lopen zonder pijn. Drie maanden lang ziekenhuis in en uit, en daar zoeken wat nou eigenlijk het probleem was. Halve liter vocht uit mijn knieën gehaald en toen ging het weer beter, maar het grootste verschil maakte de infliximab, hierdoor gaat het nu vrij goed. 

 • Marissa psoriasis

  Waarom heb je meegedaan aan de fotoshoot?

  Ik merk dat er veel onwetendheid is over psoriasis. Ik luister veel radio, en daar hebben ze het nog weleens over cosmetische aandoeningen, ik heb daar ook gereageerd op een interview, om meer bekendheid te geven aan psoriasis en toen kwamen jullie met het idee van de fotoshoot wat ik erg leuk vond. Zelf ben ik een jaar geleden ermee naar buiten gekomen. Ik wilde niet alleen maar gevangen zitten in mijn kleding, maar ook een jurk aan kunnen trekken en er luchtiger bij kunnen lopen. Ik durf er nu echt openlijk voor uit te komen dat ik psoriasis heb.

  De foto’s vind ik erg mooi geworden en ik vond het heel leuk om mee te kunnen doen en ik hoop dat het voor andere mensen een stukje helpt in de bewustwording.

  Wat hoop je te bereiken door jezelf zichtbaarder te maken?

  Mijn doel is een stukje van het taboe op een zichtbare aandoening te doorbreken. Vaak is er een vorm van schaamte door een huidaandoening. Zelf heb ik het daar óók moeilijk mee gehad met mijn psoriasis. Uitgaan en op vakantie als ik veel plekken had, vond ik niet gemakkelijk.

  Nu heb ik het geaccepteerd als “a part of me”, het geldt natuurlijk ook voor andere zichtbare aandoeningen. Je kunt het beter omarmen, dan voel je jezelf er een stuk beter bij.

 • Marissa voile

  Wat vind je ervan dat je zelf psoriasis hebt?

  Ik heb het er heel moeilijk mee gehad, maar het blijft nodig om het te accepteren als een deel van jezelf.

  Heb je een vaste reactie als er mensen naar je reageren?

  Best positieve reacties zijn er in mijn omgeving, vooral van mijn familie, zij zijn trots op mij.

  Familie heel dichtbij vindt het wel moeilijk, dat is mogelijk het gevolg van het feit dat het bij mij erfelijk is, dus ze vinden het wel knap dat ondanks de psoriasis en Artritis Psoriatica, ik toch 40 uur werk en studeer. Ik doe Bedrijfskunde aan de Hogeschool Rotterdam en in de tussentijd werk ik op het ministerie van onderwijs op de juridische afdeling, wat ik als een tussentijdse baan beschouw.


  Deze pagina is tot stand gekomen in een co-productie met Patricia Steur en de PN.

 • Kim

  Maandag 3 februari stellen we graag Kim aan u voor!

Afdrukken E-mailadres