fbpx

Fotoshoot

 • Loraine

  Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Loraine, ik ben 24 jaar en woon in het midden van Nederland. Ik werk in de thuiszorg en in mijn vrije tijd ben ik vaak op de motor te vinden. Ik heb vanaf mijn 18e psoriasis en sinds 2013 ook artritis psoriatica.

  Hiernaast zie je mij op de fotoshoot bij Patricia Steur. Blader verder door middel van de pijltjes aan de zijkant van de foto of de balletjes onderdaan de foto.

 • Loraine glamour foto

  Hoe gaat het nu met je psoriasis?

  Ik heb zichtbare plekken voornamelijk op mijn buik en rug. Soms in mijn gezicht als ik veel stress heb gehad. Ik behandel mijn psoriasis wel, maar ik vind het ook fijn om het soms zijn beloop te laten nemen i.p.v. mijn huid steeds weer een optater te bezorgen met hormoonzalfjes. Zo vervang ik de hormoonzalfjes regelmatig voor zoutproducten.

  Ik zit nu lekker in mijn vel en ik laat het op zijn beloop, dan gaat het gewoon goed.

  Als ik me druk maak, dan merk ik het meer en heb ik last van mijn psoriasis, dan krijg ik meer en grotere plekken. Mijn psoriasis is redelijk stabiel en het loopt niet uit de hand. Ik denk dat het weer er ook mee heeft te maken heeft. Constante temperaturen.
  Psoriasis is iets dat van binnenuit komt, het moet er op een gegeven moment uit lijkt het wel.
  Maar als ik dan toch plekken heb, dan liever niet in mijn gezicht.

  Hoe zit je erin?

  Er zijn ergere dingen vergeleken met deze aandoening.
  Het hoort bij me, ik heb het nu eenmaal en dat heb ik nu geaccepteerd.
  Ik ga er wat luchtiger mee om, dan zit ik lekkerder in mijn vel.
  Ik ben een levenslustig type en maak er wat van, ik ga niet bij de pakken neerzitten.

 • Loraine psoriasis

  Waarom heb je meegedaan aan de fotoshoot?

  Ik heb mij aangemeld voor de fotoshoot, en al vond ik dat lichtelijk spannend, ik dacht dat ik het wel leuk zou vinden wat er uit zou kunnen komen. Ik ben er klaar voor om de mooie kant van psoriasis te laten zien en psoriasis door middel van deze fotoshoot meer onder de aandacht te brengen. Vlak voor de fotoshoot ging het heel goed met mijn plekken en twijfelde ik of mijn plekken zichtbaar genoeg zouden zijn. Het komt op het moment met vlagen en opvlammingen. Maar zo is het in het normale leven ook.

  Wat hoop je te bereiken door jezelf zichtbaarder te maken?

  Wat ik met de fotoshoot probeer te bereiken, is het feit dat mensen trots op hunzelf mogen zijn ook al heb je wat schoonheids “foutjes”. Elke gek heeft zijn gebrek zeg ik maar zo. Draag alsjeblieft de kleding die je mooi vindt ondanks dat je psoriasis hebt, laat het zien. Mensen vinden een dalmatiër toch ook mooi? 😉 Wij zijn alleen de menselijke versie 🙅‍

  Wat vind je ervan dat je zelf psoriasis hebt?

  Ik heb het al wel even, en het ook wel geaccepteerd. Ik probeer er door mijn manier van leven minder last van te hebben. Sinds kort heb ik een vriend die heel toevallig ook psoriasis heeft. We maken er samen altijd grappen over en zijn elkaars buddy tijdens de insmeersessies. Hoe mooi is dat?! Ik hoef me bij hem ook niet te schamen, hij weet wat het is en dat is heel duidelijk...

 • Loraine en vriend

  Heb je een vaste reactie als er mensen naar je reageren?

  Een vaste reactie heb ik niet echt, het is maar net hoe diep men er op in wil gaan. Ik krijg juist veel tips door er over te praten, bijvoorbeeld van een nieuw zoutmiddel of dat mensen zeggen "ik heb gelezen dat dit helpt". Ik ben er heel open over, waarom moeilijk doen. Ik ben toch gewoon ik, met of zonder psoriasis.
  Ik werk in de thuiszorg en daar kom ik mensen met allerlei ziektes en klachten tegen. In de thuiszorg hoef ik mij niet te schamen voor mijn psoriasis wat ik erg fijn vind. Iedereen op de werkvloer weet wat het inhoudt.
  Wel ervaar ik dat het lastig uitleggen is aan mensen met dementie.

  Heb je nog iets veranderd aan je leefstijl als gevolg van je psoriasis?

  Ik heb niet echt iets veranderd, ik probeer te leven en ervan te genieten. Samen leuke dingen doen. Mijn vriend heeft ook psoriasis. Hij heeft lichttherapie gehad, wat voor hem goed heeft geholpen. Hij weet daardoor heel goed wat het is om het te hebben. En dat is prettig.
  Hij heeft het pas sinds een jaar!
  Ik noem het psori, we hebben er ons eigen woord van gemaakt.

  Mijn Quote: "Why fit in when you’re born to stand out."

  Tijdens de fotoshoot is de vriend van Loraine ook meegekomen, de energie spat er van af tussen die twee. Een laatste vraag dan: Met zo’n fotoshoot kijk je heel erg naar jezelf en wat vind je mooi aan jezelf. Wat vinden jullie mooi aan elkaar?

  • Hij: Ze heeft een sterk karakter en dat vind ik mooi en ze is gewoon mooi.
  • Zij: Hij heeft een sterke mening, hij weet wat hij wil en hij is gewoon heel lief.

  Deze pagina is tot stand gekomen in een co-productie met Patricia Steur en de PN.

 • Jeannette

  Voor de volgende maand hebben we gekozen voor model Jeannette.
  We kondigen dit weer op tijd aan op Facebook.

 • Fotoshoot modellen met psoriasis

  Schaamte voor de plekken is nog steeds realiteit voor veel mensen met psoriasis. Schaamte die niet nodig is. Want ieder mens is mooi en uniek. Dat was de basis om mensen met psoriasis mooi op de foto te laten zetten door een professionele fotograaf.

  Waarom zou je je verstoppen als je (zichtbare) psoriasis hebt? Ook met deze plekken ben je mooi! Op de oproep op Facebook werd overweldigend gereageerd. Een datum voor de fotoshoot werd gepland en het resultaat mag er zijn.
  Fotografe Patricia Steur maakte de volgende drie bijzondere foto's. Deze maand zien jullie Kim. Kim heeft zowel psoriasis als artritis psoriatica.

  We hopen dat ook haar foto’s en verhaal een inspiratie mag zijn om ook met psoriasis je niet te verstoppen, maar volop te genieten van het leven.

  Voor vragen over dit project kun je contact op nemen met de centrale redactie van Psoriasispatiënten Nederland. We willen dit project graag voortzetten.
  Lijkt het je ook leuk om een keer mee te doen als model of fotograaf aan dit project, reageer dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We willen deze fotoshoots met enige regelmaat herhalen.
 • Kim

  Sinds wanneer heb je psoriasis?

  Vanaf mijn 20e heb ik psoriasis, het is begonnen toen ik ging samenwonen. Het begon op mijn handen met kleine vlekjes en ik dacht het gaat wel weer over, maar het breidde zich uit naar mijn ellebogen en verder en dan moet je maar eens naar de dokter. Daar hoorde ik dat ik psoriasis had. Dat was niet helemaal vreemd voor mij want mijn oma had het ook. Maar ik had er natuurlijk nooit bij nagedacht dat ik het zelf zou kunnen krijgen. Daarna naar de dermatoloog en dan begint het hele circuit.

  Hoe gaat het nu met je psoriasis?

  De psoriasis is nu zo goed als weg, maar het is nog zoeken naar een medicijn dat goed werkt voor mijn Artritis Psoriatica. Afgelopen zomer is namelijk vastgesteld dat ik dat ook heb. In mijn polsen heb ik al spuiten met corticosteroïden gehad en daarna Sulfasalazine, maar daar reageerde ik niet goed op.
  Nu eerst maar eens mijn lichaam rust geven zonder een behandeling.

  Hoe zit je erin?

  Je bent het ene pijntje aan het verhelpen terwijl het andere naar boven komt, dat is best lastig. Hoe nu verder is ook mijn vraag. De psoriasis gaat nu goed. Bij een plotseling opvlammen van psoriasis behandel ik de plekken met een spray. De Artritis Psoriatica is nog zoeken wat er aan te doen is.
  Via een dokter in het Erasmus ben ik op die Sulfasalazine uitgekomen, maar ik moet nog gaan uitzoeken wat een volgende stap moet gaan zijn. Als gevolg van wat gevoelige maag en darmen zullen bepaalde medicijnen wellicht niet kunnen.
  Daarbij ben ik behoorlijk eigenwijs, en ik neem beslist geen medicijnen die ik niet wil. Zo heb ik MTX geweigerd mede omdat ik nog borstvoeding geef.

 • Kim Psoriasis

  Waarom heb je meegedaan aan de fotoshoot?

  Om te laten zien dat je je als mens niet hoef te schamen en dat ik als moeder van 3 kinderen ook gewoon naar het zwembad ga. Er zijn altijd wel mensen die kijken vanwege mijn benen, waar het goed zichtbaar op is. Vrienden weten het en zeggen: "Heb er maling aan dat ze kijken", en dat heb ik ook. Het is niet besmettelijk dus de omgeving doet het er maar mee.

  Wat hoop je te bereiken door jezelf zichtbaarder te maken?

  Je hoopt te bereiken dat men zich niet hoeft te schamen. Ik werk zelf als caissière, ik heb het ook aan mijn handen, en krijg er af en toe een vraag over en daar geef ik antwoord op. Ze kennen me en weten wie ik ben.

  Wat vind je ervan dat je zelf psoriasis hebt?

  Niet leuk. Maar ik moet ermee dealen, het is een kwestie van take it or leave it. Ik heb me erbij neergelegd. Ik blijf er wel aan doorwerken. De psoriasis draait met het leven mee, het is niet andersom, ik laat mijn leven niet bepalen door de psoriasis. Ik ga door met mijn leven.

 • Kim voile

  Heb je een vaste reactie als er mensen naar je reageren?

  Niet echt een vaste reactie, het hangt van de vraagstelling af. Bij mijn middelste zoon in de klas zijn er wel kinderen die naar mijn handen kijken. Mijn uitleg is dan dat ik iedere dag een nieuwe laag huid krijg, vergeleken met hen iedere paar dagen. Vervelende reacties komen ook voor maar leg ik naast me neer, je hoeft er niet naar te kijken. Ik maak me er niet druk om. Ik heb liever dat mensen naar mij toekomen en het zelf vragen dan dat het via via gaat.

  Heb je nog iets veranderd aan je leefstijl als gevolg van je psoriasis?

  Nee. Ik wil wel rust, niet de hele tijd zalf smeren, niet altijd een behandeling, dus af en toe stop ik gewoon. Mijn levensstijl heb ik niet omgegooid. Maar op een of andere manier ben je toch altijd aan het zoeken.

  Hoe is dit met kinderen en zwangerschap?

  Bij mijn eerste zwangerschap ging het helemaal perfect. Helemaal geen last van de psoriasis. Bij de tweede zwangerschap waren mijn handen heel slecht, kloven, scheuren, etc. En bij de derde had het geen effect, ik had wel gewoon psoriasis. Er kan nog een verschil zijn, de eerste twee waren jongens, de derde een meisje, wie zal het zeggen?


  Deze pagina is tot stand gekomen in een co-productie met Patricia Steur en de PN.

 • volgende maand Loraine

  Komende maand maart stellen we graag Loraine aan u voor.
 

 • fotoshoot modellen met psoriasis

  Schaamte voor de plekken is nog steeds realiteit voor veel mensen met psoriasis. Schaamte die niet nodig is. Want ieder mens is mooi en uniek. Dat was de basis om mensen met psoriasis mooi op de foto te laten zetten door een professionele fotograaf.

  Waarom zou je je verstoppen als je (zichtbare) psoriasis hebt? Ook met deze plekken ben je mooi! Op de oproep op Facebook werd overweldigend gereageerd. Een datum voor de fotoshoot werd gepland en het resultaat mag er zijn.
  Fotografe Patricia Steur maakte de volgende 3 bijzondere foto's van Marissa. Foto’s van een van de zes bijzondere vrouwen die het aandurfden om zichzelf te zijn voor de camera.

  We stellen ze graag aan jullie voor: Marissa, Sanea, Kim, Jeanette, Loraine en Anita.
  We hopen dat hun foto’s en verhaal een inspiratie mag zijn om ook met psoriasis je niet te verstoppen, maar volop te genieten van het leven. Elke maand zullen we één van deze modellen onthullen.

  Voor vragen over dit project kun je contact op nemen met de centrale redactie van Psoriasispatiënten Nederland. We willen dit project graag voortzetten.
  Lijkt het je ook leuk om een keer mee te doen als model of fotograaf aan dit project, reageer dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 • Patricia

  In de fotostudio van Patricia Steur in Amsterdam ontvingen we best een beetje nerveus de modellen.
  Durft iedereen zichzelf te laten zien? Hoe is dat om jezelf letterlijk bloot te geven en je niet te kunnen verstoppen voor de camera? Die camera, die ziet immers alles? En hoe is dat samen met anderen die diezelfde plekken hebben als jijzelf? Heb ik wel genoeg plekken om mee te mogen doen?

  Spannend was het voor de modellen ook wel, even wennen. Een kop koffie met wat lekkers. De eerste dame mocht naar de visagiste. Visagiste Lotte Vrancken brengt bij alle modellen een mooie naturel make-up aan.

  En dan worden de lampen aangezet, de camera ingesteld en de foto’s gemaakt. Kijken op de computer naar de eerste resultaten. En dan is er ook gelijk de herkenning. Het gesprek komt op gang. Kijkend naar de modellen die voor de camera komen, praten de anderen aan de grote tafel. Niet te hard, want concentratie is vereist voor model en fotograaf.

  Hoe is dat nu en wat doe je er aan en er tegen? Wat heb je al geprobeerd en hoe zit dat nu? Wat vertel je wel en vertel je niet gelijk tegen vrienden? Is het inderdaad verstoppen of ben je er toch gemakkelijk in geworden? Het gesprek is hartverwarmend. Een luisterend oor. Een hart onder de riem, advies en tips.

  En met de laatste foto is er ook iets meer ontstaan. Een ontzag voor iedereen die meedeed en nu net iets meer van zichzelf durfde te laten zien.
 • Marissa

  Sinds wanneer heb je psoriasis?

  Zes jaar geleden is bij mij de diagnose gesteld. Daarvoor had ik het wel, maar werd het onder andere namen zoals eczeem genoemd. 

  Hoe gaat het nu met je psoriasis?

  Momenteel gaat het goed. Het is eerder een jaar weggeweest door gebruik te maken van een andere zeep, maar daarna is het heftiger teruggekomen en heb ik veel pijn aan de huid gehad. 
  Eind november heb ik infliximab voorgeschreven gekregen. Dat is in feite een oude behandeling maar deze blijkt bij mij heel goed te werken. Nu is het een heel stuk beter. 

  Hoe zit je erin?

  Wat betreft de psoriasis gaat het zeker goed, minder was het tot voor kort met de Artritis Psoriatica.

  Sinds mijn 27e heb ik ook AP, en een jaar geleden kreeg ik een zogenaamde flare up, en kon ik niet meer lopen zonder pijn. Drie maanden lang ziekenhuis in en uit, en daar zoeken wat nou eigenlijk het probleem was. Halve liter vocht uit mijn knieën gehaald en toen ging het weer beter, maar het grootste verschil maakte de infliximab, hierdoor gaat het nu vrij goed. 

 • Marissa psoriasis

  Waarom heb je meegedaan aan de fotoshoot?

  Ik merk dat er veel onwetendheid is over psoriasis. Ik luister veel radio, en daar hebben ze het nog weleens over cosmetische aandoeningen, ik heb daar ook gereageerd op een interview, om meer bekendheid te geven aan psoriasis en toen kwamen jullie met het idee van de fotoshoot wat ik erg leuk vond. Zelf ben ik een jaar geleden ermee naar buiten gekomen. Ik wilde niet alleen maar gevangen zitten in mijn kleding, maar ook een jurk aan kunnen trekken en er luchtiger bij kunnen lopen. Ik durf er nu echt openlijk voor uit te komen dat ik psoriasis heb.

  De foto’s vind ik erg mooi geworden en ik vond het heel leuk om mee te kunnen doen en ik hoop dat het voor andere mensen een stukje helpt in de bewustwording.

  Wat hoop je te bereiken door jezelf zichtbaarder te maken?

  Mijn doel is een stukje van het taboe op een zichtbare aandoening te doorbreken. Vaak is er een vorm van schaamte door een huidaandoening. Zelf heb ik het daar óók moeilijk mee gehad met mijn psoriasis. Uitgaan en op vakantie als ik veel plekken had, vond ik niet gemakkelijk.

  Nu heb ik het geaccepteerd als “a part of me”, het geldt natuurlijk ook voor andere zichtbare aandoeningen. Je kunt het beter omarmen, dan voel je jezelf er een stuk beter bij.

 • Marissa voile

  Wat vind je ervan dat je zelf psoriasis hebt?

  Ik heb het er heel moeilijk mee gehad, maar het blijft nodig om het te accepteren als een deel van jezelf.

  Heb je een vaste reactie als er mensen naar je reageren?

  Best positieve reacties zijn er in mijn omgeving, vooral van mijn familie, zij zijn trots op mij.

  Familie heel dichtbij vindt het wel moeilijk, dat is mogelijk het gevolg van het feit dat het bij mij erfelijk is, dus ze vinden het wel knap dat ondanks de psoriasis en Artritis Psoriatica, ik toch 40 uur werk en studeer. Ik doe Bedrijfskunde aan de Hogeschool Rotterdam en in de tussentijd werk ik op het ministerie van onderwijs op de juridische afdeling, wat ik als een tussentijdse baan beschouw.


  Deze pagina is tot stand gekomen in een co-productie met Patricia Steur en de PN.

 • Kim

  Maandag 3 februari stellen we graag Kim aan u voor!

Afdrukken E-mailadres