fbpx

Fotoshoot

 • fotoshoot modellen met psoriasis

  Schaamte voor de plekken is nog steeds realiteit voor veel mensen met psoriasis. Schaamte die niet nodig is. Want ieder mens is mooi en uniek. Dat was de basis om mensen met psoriasis mooi op de foto te laten zetten door een professionele fotograaf.

  Waarom zou je je verstoppen als je (zichtbare) psoriasis hebt? Ook met deze plekken ben je mooi! Op de oproep op Facebook werd overweldigend gereageerd. Een datum voor de fotoshoot werd gepland en het resultaat mag er zijn.
  Fotografe Patricia Steur maakte bijzondere foto's. Foto’s van zes bijzondere vrouwen die het aandurfden om zichzelf te zijn voor de camera.

  We stellen ze graag aan jullie voor: Marissa, Sanea, Kim, Jeanette, Loraine en Anita.
  We hopen dat hun foto’s en verhaal een inspiratie mag zijn om ook met psoriasis je niet te verstoppen, maar volop te genieten van het leven. Elke maand zullen we één van deze modellen onthullen.

  Voor vragen over dit project kun je contact op nemen met de centrale redactie van Psoriasispatiënten Nederland. We willen dit project graag voortzetten.
  Lijkt het je ook leuk om een keer mee te doen als model of fotograaf aan dit project, reageer dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 • Patricia

  In de fotostudio van Patricia Steur in Amsterdam ontvingen we best een beetje nerveus de modellen.
  Durft iedereen zichzelf te laten zien? Hoe is dat om jezelf letterlijk bloot te geven en je niet te kunnen verstoppen voor de camera? Die camera, die ziet immers alles? En hoe is dat samen met anderen die diezelfde plekken hebben als jijzelf? Heb ik wel genoeg plekken om mee te mogen doen?

  Spannend was het voor de modellen ook wel, even wennen. Een kop koffie met wat lekkers. De eerste dame mocht naar de visagiste. Visagiste Lotte Vrancken brengt bij alle modellen een mooie naturel make-up aan.

  En dan worden de lampen aangezet, de camera ingesteld en de foto’s gemaakt. Kijken op de computer naar de eerste resultaten. En dan is er ook gelijk de herkenning. Het gesprek komt op gang. Kijkend naar de modellen die voor de camera komen, praten de anderen aan de grote tafel. Niet te hard, want concentratie is vereist voor model en fotograaf.

  Hoe is dat nu en wat doe je er aan en er tegen? Wat heb je al geprobeerd en hoe zit dat nu? Wat vertel je wel en vertel je niet gelijk tegen vrienden? Is het inderdaad verstoppen of ben je er toch gemakkelijk in geworden? Het gesprek is hartverwarmend. Een luisterend oor. Een hart onder de riem, advies en tips.

  En met de laatste foto is er ook iets meer ontstaan. Een ontzag voor iedereen die meedeed en nu net iets meer van zichzelf durfde te laten zien.
 • Marissa

  Sinds wanneer heb je psoriasis?

  Zes jaar geleden is bij mij de diagnose gesteld. Daarvoor had ik het wel, maar werd het onder andere namen zoals eczeem genoemd. 

  Hoe gaat het nu met je psoriasis?

  Momenteel gaat het goed. Het is eerder een jaar weggeweest door gebruik te maken van een andere zeep, maar daarna is het heftiger teruggekomen en heb ik veel pijn aan de huid gehad. 
  Eind november heb ik infliximab voorgeschreven gekregen. Dat is in feite een oude behandeling maar deze blijkt bij mij heel goed te werken. Nu is het een heel stuk beter. 

  Hoe zit je erin?

  Wat betreft de psoriasis gaat het zeker goed, minder was het tot voor kort met de Artritis Psoriatica.

  Sinds mijn 27e heb ik ook AP, en een jaar geleden kreeg ik een zogenaamde flare up, en kon ik niet meer lopen zonder pijn. Drie maanden lang ziekenhuis in en uit, en daar zoeken wat nou eigenlijk het probleem was. Halve liter vocht uit mijn knieën gehaald en toen ging het weer beter, maar het grootste verschil maakte de infliximab, hierdoor gaat het nu vrij goed. 

 • Marissa psoriasis

  Waarom heb je meegedaan aan de fotoshoot?

  Ik merk dat er veel onwetendheid is over psoriasis. Ik luister veel radio, en daar hebben ze het nog weleens over cosmetische aandoeningen, ik heb daar ook gereageerd op een interview, om meer bekendheid te geven aan psoriasis en toen kwamen jullie met het idee van de fotoshoot wat ik erg leuk vond. Zelf ben ik een jaar geleden ermee naar buiten gekomen. Ik wilde niet alleen maar gevangen zitten in mijn kleding, maar ook een jurk aan kunnen trekken en er luchtiger bij kunnen lopen. Ik durf er nu echt openlijk voor uit te komen dat ik psoriasis heb.

  De foto’s vind ik erg mooi geworden en ik vond het heel leuk om mee te kunnen doen en ik hoop dat het voor andere mensen een stukje helpt in de bewustwording.

  Wat hoop je te bereiken door jezelf zichtbaarder te maken?

  Mijn doel is een stukje van het taboe op een zichtbare aandoening te doorbreken. Vaak is er een vorm van schaamte door een huidaandoening. Zelf heb ik het daar óók moeilijk mee gehad met mijn psoriasis. Uitgaan en op vakantie als ik veel plekken had, vond ik niet gemakkelijk.

  Nu heb ik het geaccepteerd als “a part of me”, het geldt natuurlijk ook voor andere zichtbare aandoeningen. Je kunt het beter omarmen, dan voel je jezelf er een stuk beter bij.

 • Marissa voile

  Wat vind je ervan dat je zelf psoriasis hebt?

  Ik heb het er heel moeilijk mee gehad, maar het blijft nodig om het te accepteren als een deel van jezelf.

  Heb je een vaste reactie als er mensen naar je reageren?

  Best positieve reacties zijn er in mijn omgeving, vooral van mijn familie, zij zijn trots op mij.

  Familie heel dichtbij vindt het wel moeilijk, dat is mogelijk het gevolg van het feit dat het bij mij erfelijk is, dus ze vinden het wel knap dat ondanks de psoriasis en Artritis Psoriatica, ik toch 40 uur werk en studeer. Ik doe Bedrijfskunde aan de Hogeschool Rotterdam en in de tussentijd werk ik op het ministerie van onderwijs op de juridische afdeling, wat ik als een tussentijdse baan beschouw.


  Deze pagina is tot stand gekomen in een co-productie met Patricia Steur en de PN.

 • Kim

  Maandag 3 februari stellen we graag Kim aan u voor!

Afdrukken E-mailadres