fbpx

Corona virus

Het coronavirus (COVID-19) staat wereldwijd in de belangstelling. Ook veel mensen met psoriasis en Artritis Psoriatica houden zich ermee bezig.

Op de websites van  de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) en Reuma Nederland, staan aanwijzingen hoe om te gaan met de situatie in Nederland.

4 april 2020

Update: de corona-radar app die eerder in de update van 27 maart werd aangekondigd voor regio Utrecht, heeft inmiddels al een aantal andere regio's toegevoegd gekregen, waaronder Amsterdam, Nijmegen, Twente en Drenthe. Voor regio Rotterdam wordt nog aan de app gewerkt, maar u kunt uw emailadres hier achterlaten om op de hoogte gehouden te worden zodra de app klaar is. Op deze pagina is een overzicht te vinden waarbij ook de links naar de diverse aanmeldpagina's vermeld staan: regio's corona radar

Ook kunt u hier uw emailadres achterlaten om op de hoogte gehouden te worden van nieuw beschikbare regio's voor de app.

 

27 maart 2020

Update - We passen deze pagina telkens aan wanneer dat nodig is. Zo houden we de informatie actueel voor onze leden en andere belangstellenden.

Heb je verkoudheids- of griepachtige klachten en vraag je je af of het om het coronavirus zou kunnen gaan?
Het UMC Utrecht introduceert daar vandaag een app voor in de provincie Utrecht: de OLVG corona check. Met deze app volg je je gezondheid en het helpt je om snel advies te krijgen over een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus. In deze gratis app vul je dagelijks eventuele klachten in zoals hoesten, kortademigheid of koorts. Een medisch team kijkt vervolgens goed naar je gegevens en geeft je zo snel mogelijk een advies. Meedoen? Meld je aan op https://lnkd.in/dwYhMax. Dit geldt alléén voor mensen in de regio Utrecht, de andere delen van het land volgen later (zie update 4 april). 

Een andere vraag die we kregen was: Kun je huiduitslag krijgen van het coronavirus? 
Het blijkt een veelgestelde vraag te zijn en de site van Huidarts.com geeft hier antwoord.

 

26 maart 2020

Update: Er is op dit moment erg veel informatie over het coronavirus te vinden. Maar waar kun jij met vragen terecht als het over jouw situatie gaat?

regels voor covid

Hoe gaat het nu en straks bijvoorbeeld met de levering van je medicijnen? Of specifieke hulpmiddelen? Waarmee kan je omgeving jou helpen en hoe? Wat zijn de gevolgen van dit alles voor je partner, je gezin of je kinderen? 

Dat zijn vragen waarop de antwoorden voor iedereen verschillend kunnen zijn. We proberen deze pagina zo samen te stellen dat er allelei specifieke infomatie voor onze leden op komt te staan. 

Hieronder links met een overzicht van actualiteiten en belangrijke nieuwsbronnen: 

Hier direct onder, algemene informatie over Covid-19

Er zijn veel vragen over bijvoorbeeld afweeronderdrukkende medicijnen, zoals biologische medicijnen en hoe je je kan beschermen tegen infectie. 

Het volgende wordt in het algemeen aangeraden;

 • Stop niet met je medicatie zonder overleg met je medisch specialist.
  Als je een vorm van psoriasis of Artritis Psoriatica hebt en je gebruikt afweeronderdrukkende medicijnen, stop dan niet met je medicatie zonder overleg met je medisch specialist. Als je stopt met je medicatie, kan de aandoening opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. Dus: heb je twijfels of vragen over je medicijnen? Neem dan telefonisch contact op met je arts of huisarts.
 • Gebruik je biologische medicijnen en heb je koorts of verhoging? Overleg dan eerst met je arts voordat je je volgende injectie neemt.
 • Neem telefonisch contact op met je huisarts als je last krijgt van kortademigheid of hoesten en je hebt daarbij verhoging of koorts.
 • Als je het vermoeden hebt dat je Corona hebt en je gebruikt medicijnen daarvoor, biologicals of immunomodulerende medicatie (MTX, cyclosporine, acetretine, DMF) neem dan óók contact op met je behandelend dermatoloog. 

Overleg met je dermatoloog of reumatoloog? 

Heb je overleg met jouw dermatoloog of reumatoloog, bespreek dan ook wat je moet doen als je klachten zou krijgen zoals koorts of luchtwegklachten. Denk aan hoesten of moeite met ademhalen.
Heb je een afspraak in het ziekenhuis?

 • Check van tevoren op de website van je ziekenhuis of er speciale coronamaatregelen gelden. Heb je binnenkort een afspraak met je arts in het ziekenhuis? Check dan ook of je afspraak op de polikliniek doorgaat of dat die telefonisch plaatsvindt.

Hoe bescherm je jezelf?
Bescherm jezelf tegen het virus door preventieve maatregelen. De belangrijkste zijn:

 • Was je handen regelmatighanden wassen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Houd afstand van hoestende of zieke mensen (ongeveer 2 meter)
 • Zorg dat je weerstand zo goed mogelijk is door voldoende slaap en gezonde voeding
 • Vermijd het contact met grote groepen (bijvoorbeeld beurzen)
 • Ga niet naar gebieden waar het coronavirus heerst
 • Vermijd het contact met mensen die pas in die gebieden waren
 • Ga niet op bezoek bij mensen die last hebben van hoesten/kortademigheid en/of koorts
 • Vertel zorgverleners altijd welke medicijnen je gebruikt en in welke dosering
 • Werk indien mogelijk zoveel mogelijk thuis. Overleg bij lastige stiuaties met je werkgever of, als jullie er niet uitkomen, met de bedrijfsarts.

Het dragen van mondkapjes zie je veel op tv, maar wordt alleen aangeraden voor medisch personeel.

 

Specifiek over DMF (fumaraten) aangevuld door dr. D. Balak

Omdat DMF over het algemeen nergens genoemd staat, is het advies:
 • bij actieve ontsteking, denk aan een infectie met een bacterie of virus (bijvoorbeeld Covid-19), is het verstandig de DMF-behandeling te onderbreken (DMF* kan meteen gestopt worden en hoeft niet te worden afgebouwd)
 • voor patiënten die nu DMF gebruiken en geen klachten en geen actieve ontsteking hebben, is er geen reden om preventief te stoppen met DMF. Wel is het van belang om de laagst mogelijke werkzame dosering te gebruiken en dat de leukocyten- en lymfocyten-aantallen in het bloed niet verlaagd zijn. 

 

Wil je meer weten over het coronavirus?
Het RIVM geeft doorlopend actuele informatie over het coronavirus.
Lees de veelgestelde vragen van het RIVM.
Of bekijk een video van de NOS.

Bronnen: websites NVDV en Reumanederland
*DMF = dimethylfumaraat = Skilarence of Psorinovo

 

Afdrukken E-mailadres