fbpx

Corona virus

Het coronavirus (COVID-19) staat wereldwijd in de belangstelling. Ook veel mensen met psoriasis en Artritis Psoriatica houden zich ermee bezig.

Op de websites van  de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) en Reuma Nederland, staan aanwijzingen hoe om te gaan met de situatie in Nederland.

Update - 15 november 2020

 

Vitamine D

Aan mensen die psoriasis hebben wordt vaak geadviseerd om vitamine D te slikken. Volgens diverse deskundigen krijg je door het slikken van vitamine D een hogere weerstand waardoor je minder kans loopt op een ernstig ziekteverloop bij corona. Universiteit Wageningen beantwoordde 5 vragen over vitamine D en corona. Meer lezen https://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/Show/5-vragen-over-de-invloed-van-vitamine-D-op-corona.htm. Meer lezen over vitamine D bij psoriasis kan in ons ledenmagazine nummer 4 van 2019. Hier is een link naar alleen dat artikel: 

 

23 oktober 2020

Mondkapje zelf maken

We kregen de tip van één van onze redacteurs: "Bij sommige mensen met psoriasis kunnen de wegwerp mondkapjes de huid irriteren. Een zelfgemaakt katoenen mondkapje kan dan de oplossing zijn. Klik op de downloadknop voor het patroon en de beschrijving.

 

1 oktober 2020

Tweede coronagolf

Inmiddels is de tweede coronagolf een feit en hebben we te maken met aangescherpte maatregelen vanuit de overheid. 
Zo is bovenop de reeds geldende adviezen het dringende advies gegeven om in publieke ruimten, maar ook in winkels, een mondkapje te dragen.
U kunt op onze website al veel informatie vinden over covid-19. Al deze informatie blijft onverminderd van kracht.
Als u vragen heeft over uw medicatie in relatie tot covid-19 is het goed om de filmpjes van dermatologe dr. Phyllis Spuls te bekijken. Deze zijn onverminderd actueel.
Op dit moment kregen wij de vraag of je na de griepprik bevattelijker bent om covid-19 te krijgen. Via de onderstaande link kunt u hierover informatie vinden:
https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/veelgestelde-vragen-griepprik

Heeft u toch nog twijfels over uw gezondheidssituatie of medicijngebruik, dan is het belangrijk om daarover contact op te nemen met uw behandelend arts/specialist.
Vanuit Psoriasispatiënten Nederland beantwoorden wij graag uw vragen, of ze nu over corona gaan of over uw gezondheid in relatie tot psoriasis, wij bieden u graag een luisterend oor.

Dit kan via:
Facebook
Website forum of schriftelijk via vraag het de voorlichter
Psoriasis-Infolijn: 085-87007777 (maandag, dinsdag en donderdag 9.30-13.00 uur)

 

22 mei 2020

Vragen en antwoorden over psoriasis en corona, beantwoord door Prof. Dr. Ph. Spuls. 

 

18 mei 2020

Gebruikt u voor psoriasis medicijnen en heeft u andere bijwerkingen dan doorgaans? Heeft u de afgelopen weken het coronavirus gehad? Heeft u last van mogelijke bijwerkingen? Bespreek die met uw arts of apotheker. Maar meld ook uw bijwerkingen bij het Lareb.nl. Klik hier voor meer informatie: Oproep: meld bijwerkingen van medicijnen bij een corona-infectie.

 

14 mei 2020

Petra, onze voorlichtster over psoriasis en corona. 

Heb je vragen? Je kunt altijd (zie contact) terecht bij Petra via de informatielijn 0858-700777 of via het formulier Vraag het de voorlichter.

 

20 april 2020

We hebben dr. Njoo gesproken over het coronavirus. Belangrijk signaal van hem kunt u lezen bij Actueel in Coronavirus "Geen reden tot paniek".

 

9 april 2020

Op dit moment worden er zogenaamde patiëntregisters opgebouwd specifiek voor psoriasis. De eerste die beschikbaar is, is een Europees register. Het verloop van een besmetting met Covid-19 wordt hierin opgenomen, teneinde precies te achterhalen wat de gevolgen zijn voor psoriasispatiënten. Indien je contact hebt met je dermatoloog in verband met een coronabesmetting en hoe deze verlopen is, vraag dan s.v.p. aan je dermatoloog of deze jouw geval in dit register wil invoeren. Het register is te vinden op https://Psoprotect.org. Eenzelfde soort register is ingericht waar specifiek de patiënt zelf zijn informatie kwijt kan. Dit register heet: https://psoprotectme.org

Ook als je Artritis Psoriatica patiënt bent en wellicht behandeld wordt door een reumatoloog, graag in ditzelfde register laten opnemen. 
Deze gegevens kunnen belangrijke informatie opleveren voor alle psoriasispatiënten in de toekomst. 

Het hoofdsignaal voor de psoriasispatiënt blijft: stop niet met je behandeling en ook als je wat slikt of gebruikt, verminder dit dan niet zónder overleg met je "eigen" dermatoloog. Je eigen dermatoloog kent je het beste en kan in overleg met jou een goede keuze maken of je misschien een andere medicatie moet kiezen. Iedere patiënt is uniek en de eigen dermatoloog kent de specifieke indicaties die per patiënt gelden. 

Patiënten die een biological gebruiken, maar ook patiënten met comorbiditeiten als obecitas, diabetes mellitus, chronische hartaandoeningen, afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen etc. hebben een verhoogde kans dat een coronabesmetting een ernstiger verloop heeft. Het is dan ook vanzelfsprekend dit met de arts te bespreken en gezamenlijk de keuze te maken over het al dan niet voortzetten van de huidige psoriasisbehandeling. 

Met betrekking tot het raadplegen van de dermatoloog kan dit op dit moment per regio en per ziekenhuis sterk verschillen. Sommigen zullen aansturen op een telefonisch consult, de "lichte" gevallen zullen waarschijnlijk een nieuwe afspraak in de toekomst gaan krijgen. Echter als een patiënt een verandering in de huid ziet, dus b.v. een verergering van de psoriasis, dan is het verstandig dit direct te melden en te kijken of er een afspraak kan komen met de dermatoloog.  

Bronnen: NVDV en UMC Amsterdam

 

4 april 2020

De corona-radar app die eerder in de update van 27 maart werd aangekondigd voor regio Utrecht, heeft inmiddels al een aantal andere regio's toegevoegd gekregen, waaronder Amsterdam, Nijmegen, Twente en Drenthe. Voor regio Rotterdam wordt nog aan de app gewerkt, maar u kunt uw emailadres hier achterlaten om op de hoogte gehouden te worden zodra de app klaar is. Op deze pagina is een overzicht te vinden waarbij ook de links naar de diverse aanmeldpagina's vermeld staan: regio's corona radar.

Ook kunt u hier uw emailadres achterlaten om op de hoogte gehouden te worden van nieuw beschikbare regio's voor de app.

 

27 maart 2020

Heb je verkoudheids- of griepachtige klachten en vraag je je af of het om het coronavirus zou kunnen gaan?
Het UMC Utrecht introduceert daar vandaag een app voor in de provincie Utrecht: de OLVG corona check. Met deze app volg je je gezondheid en het helpt je om snel advies te krijgen over een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus. In deze gratis app vul je dagelijks eventuele klachten in zoals hoesten, kortademigheid of koorts. Een medisch team kijkt vervolgens goed naar je gegevens en geeft je zo snel mogelijk een advies. Meedoen? Meld je aan op https://lnkd.in/dwYhMax. Dit geldt alléén voor mensen in de regio Utrecht, de andere delen van het land volgen later (zie update 4 april). 

Een andere vraag die we kregen was: Kun je huiduitslag krijgen van het coronavirus? 
Het blijkt een veelgestelde vraag te zijn en de site van Huidarts.com geeft hier antwoord.

 

26 maart 2020

Update: Er is op dit moment erg veel informatie over het coronavirus te vinden. Maar waar kun jij met vragen terecht als het over jouw situatie gaat?

regels voor covid

Hoe gaat het nu en straks bijvoorbeeld met de levering van je medicijnen? Of specifieke hulpmiddelen? Waarmee kan je omgeving jou helpen en hoe? Wat zijn de gevolgen van dit alles voor je partner, je gezin of je kinderen? 

Dat zijn vragen waarop de antwoorden voor iedereen verschillend kunnen zijn. We proberen deze pagina zo samen te stellen dat er allelei specifieke infomatie voor onze leden op komt te staan. 

Hieronder links met een overzicht van actualiteiten en belangrijke nieuwsbronnen: 

Hier direct onder, algemene informatie over Covid-19

Er zijn veel vragen over bijvoorbeeld afweeronderdrukkende medicijnen, zoals biologische medicijnen en hoe je je kan beschermen tegen infectie. 

Het volgende wordt in het algemeen aangeraden;

 • Stop niet met je medicatie zonder overleg met je medisch specialist.
  Als je een vorm van psoriasis of Artritis Psoriatica hebt en je gebruikt afweeronderdrukkende medicijnen, stop dan niet met je medicatie zonder overleg met je medisch specialist. Als je stopt met je medicatie, kan de aandoening opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. Dus: heb je twijfels of vragen over je medicijnen? Neem dan telefonisch contact op met je arts of huisarts.
 • Gebruik je biologische medicijnen en heb je koorts of verhoging? Overleg dan eerst met je arts voordat je je volgende injectie neemt.
 • Neem telefonisch contact op met je huisarts als je last krijgt van kortademigheid of hoesten en je hebt daarbij verhoging of koorts.
 • Als je het vermoeden hebt dat je Corona hebt en je gebruikt medicijnen daarvoor, biologicals of immunomodulerende medicatie (MTX, cyclosporine, acetretine, DMF) neem dan óók contact op met je behandelend dermatoloog. 

Overleg met je dermatoloog of reumatoloog? 

Heb je overleg met jouw dermatoloog of reumatoloog, bespreek dan ook wat je moet doen als je klachten zou krijgen zoals koorts of luchtwegklachten. Denk aan hoesten of moeite met ademhalen.
Heb je een afspraak in het ziekenhuis?

 • Check van tevoren op de website van je ziekenhuis of er speciale coronamaatregelen gelden. Heb je binnenkort een afspraak met je arts in het ziekenhuis? Check dan ook of je afspraak op de polikliniek doorgaat of dat die telefonisch plaatsvindt.

Hoe bescherm je jezelf?
Bescherm jezelf tegen het virus door preventieve maatregelen. De belangrijkste zijn:

 • Was je handen regelmatighanden wassen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Houd afstand van hoestende of zieke mensen (ongeveer 2 meter)
 • Zorg dat je weerstand zo goed mogelijk is door voldoende slaap en gezonde voeding
 • Vermijd het contact met grote groepen (bijvoorbeeld beurzen)
 • Ga niet naar gebieden waar het coronavirus heerst
 • Vermijd het contact met mensen die pas in die gebieden waren
 • Ga niet op bezoek bij mensen die last hebben van hoesten/kortademigheid en/of koorts
 • Vertel zorgverleners altijd welke medicijnen je gebruikt en in welke dosering
 • Werk indien mogelijk zoveel mogelijk thuis. Overleg bij lastige stiuaties met je werkgever of, als jullie er niet uitkomen, met de bedrijfsarts.

Het dragen van mondkapjes zie je veel op tv, maar wordt alleen aangeraden voor medisch personeel.

 

Specifiek over DMF (fumaraten) aangevuld door dr. D. Balak

Omdat DMF over het algemeen nergens genoemd staat, is het advies:
 • bij actieve ontsteking, denk aan een infectie met een bacterie of virus (bijvoorbeeld Covid-19), is het verstandig de DMF-behandeling te onderbreken (DMF* kan meteen gestopt worden en hoeft niet te worden afgebouwd)
 • voor patiënten die nu DMF gebruiken en geen klachten en geen actieve ontsteking hebben, is er geen reden om preventief te stoppen met DMF. Wel is het van belang om de laagst mogelijke werkzame dosering te gebruiken en dat de leukocyten- en lymfocyten-aantallen in het bloed niet verlaagd zijn. 

 

Wil je meer weten over het coronavirus?
Het RIVM geeft doorlopend actuele informatie over het coronavirus.
Lees de veelgestelde vragen van het RIVM.
Of bekijk een video van de NOS.

Bronnen: websites NVDV en Reumanederland
*DMF = dimethylfumaraat = Skilarence of Psorinovo

 

Afdrukken E-mailadres