fbpx

Bijwerkingenweek

In de week van 2 tot 6 november is het internationale bijwerkingenweek, een campagne op initiatief van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb doen namens Nederland mee aan deze jaarlijkse campagne. Tijdens deze week is er aandacht voor het melden van bijwerkingen. Want hoe meer bekend is over de bijwerkingen van medicijnen, hoe veiliger medicijnen gebruikt kunnen worden.

Voordat medicijnen op de markt komen, zijn ze uitgebreid getest. Toch weten we dan nog niet alles van een medicijn. Zo kunnen medicijnen bijvoorbeeld andere bijwerkingen geven wanneer ze samen met andere medicijnen worden gebruikt, of wanneer iemand last heeft van meerdere aandoeningen tegelijk. En soms is een bijwerking zo zeldzaam dat deze tijdens de verplichte testen op proefpersonen niet wordt ontdekt. Daarom hebben we patiënten en zorgverleners nodig om bijwerkingen te melden.

“Bij het gebruik van medicijnen bestaat altijd een kans op bijwerkingen, maar gelukkig heeft niet iedereen daar last van”, zegt Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb. “De meeste mensen merken voornamelijk de positieve effecten van hun medicijnen en weinig of niets van eventuele bijwerkingen. Maar elk medicijn heeft een risico op bijwerkingen en hoe meer we weten van deze bijwerkingen, hoe veiliger medicijnen gebruikt kunnen worden.”

Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van medicijnautoriteit CBG : “In de bijsluiter staat alle bekende informatie over de mogelijke bijwerkingen van een medicijn. Toch kan het zijn dat de ernst van een bijwerking anders is dan uit onderzoek bleek. Of kan er een nieuwe bijwerking optreden. Daarom is het belangrijk om bijwerkingen te melden; nieuwe bijwerkingen, maar ook bijwerkingen die al in de bijsluiter staan. Zo krijgen we een beter beeld van de veiligheid van een medicijn.”

Hoe bijwerkingen melden?

Medicijngebruikers en zorgverleners kunnen een vermoedelijke bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via www.mijnbijwerking.nl. Bespreek vermoedelijke bijwerkingen daarnaast ook altijd met uw arts of apotheker.

Bron: persbericht CBG

 bijwerkingen week

Afdrukken E-mailadres