Skip to main content

Marian

Bij de laatste opvlammingen voelde ik plotseling erge paniek.

Op 9-jarige leeftijd werd ik geconfronteerd met ernstige psoriasis. Het eerste contact met de dermatoloog staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Ik moest zwemmen als behandeling voor de psoriasis en dat wilde ik absoluut niet. Ik was echt in paniek. Maar helaas, ik had niets te zeggen, ik moest zwemmen. En daar stond ik dan in het zwembad met een lijf vol psoriasis in de etalage.

Elke zwemles weer ben ik bekeken en afgekeurd, op afstand gehouden en uitgesloten van ieder contact. Een heel eenzame behandeling. Gymles werd vroeger verplicht in korte broek gedaan en daar stond ik weer in de etalage. Ik voelde me aan de grond genageld staan wanneer ik moest presteren terwijl klasgenoten naar mij keken.

Op 65-jarige leeftijd kreeg ik een opvlamming van psoriasis, deze keer voelde ik plotseling erge paniek. Ik heb psychische hulp gehad in de vorm van EMDR en hypnotherapie. Opgekropte emoties als boosheid en veel verdriet kwamen naar boven. De herinnering aan de etalage had ik heel diep verdrongen, te pijnlijk om te voelen. Onbewust heeft psoriasis veel invloed op mijn leven gehad.

Ik ben diep in mijn hart onzeker geweest over mijn uiterlijk en ontevreden met mijn lijf. Achteraf besef ik dat ik veel PTSS reacties had bij activiteiten waar ik in het middelpunt van de belangstelling stond of het gevoel had dat ik bekeken werd. Ik presteerde altijd onder hoogspanning met een grote steen op de maag. Het heeft me veel energie gekost maar ik ben niets ontlopen.

Ik heb activiteiten die op mijn pad kwamen gewoon gedaan. Ik heb op eigen kracht mijn onbewuste angst voor afkeuring en de stressreacties overwonnen. Bewust heb ik me altijd zo gekleed dat niemand mijn psoriasishuid ziet, dat maakt het leven voor mij makkelijker. Sporten heb ik meer dan 30 jaar uitgesteld, ik voelde een grote drempel. Ik sta telkens toch weer verbaasd hoe ik na 56 jaar dat trauma een plaats moet geven, wat het met me doet. Ik hoop van harte dat in de huidige tijd geen enkele psoriasispatiënt ongewild in de etalage terecht komt.

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube