fbpx
images/Banners_hoofdart./Banner_thema.png

THEMA

Op deze pagina vindt u de verschillende thema's die gedurende het jaar, per kwartaal, aan de orde zijn in de vereniging. U vindt diezelfde thema's terug in ons magazine Psoriasis.

Van alle leeftijden

Het tweede thema nummer van 2022 alweer.

Sommige ziekten treffen alleen kinderen, andere zijn voorbehouden aan ouderen. En dan zijn er nog die geen onderscheid maken tussen jong en oud zoals psoriasis. Psoriasis houdt zich niet aan leeftiiden. Al zijn er wel twee leeftijdscategorieën waarin er meer kans is om de aandoening te krijgen: 15-25 jaar (de grootste piek) en 55-60 jaar.

Maar omdat het een erfelijke ziekte betreft, die zich onder invloed van uitlokkende factoren openbaart, kan het op elke leeftijd ontstaan. Dat blijkt ook wel uit dit nummer.

pn 2022 2 coverHet is tenslotte niet voor niets dat Huid Nederland, de organisatie voor mensen met een huid- of haaraandoening, het lespakket Huid in de klas ontwikkelde. Het leert basisschoolleerlingen over de huid en over huidziektes zoals psoriasis, ondermeer om begrip te kweken voor klasgenoten die dit hebben. Het Radboudumc in Nijmegen vergaart kennis over psoriasis bij ouderen vooral via onderzoek. Zijn systemische behandelingen bij ouderen net zo veilig als bij jongeren? En waar moeten artsen op letten als zij een behandeling voorschrijven aan ouderen? Zoals ik al schreef: psoriasis is erfelijk. En de kans om het te krijgen neemt toe naarmate meer (naaste) familieleden het hebben. Glenn en Denise Kuijpers, broer en zus, hebben beiden psoriasis, net zoals hun vader. Toch zien zij dat niet als belemmering om zelf kinderen te krijgen. Want, zo zegt Denise, zwanger van haar tweede: 'Met de nodige medicatie valt er goed met psoriasis te leven'. Gelukkig geldt dat voor steeds meer mensen.

De inhoud van de nummers van de magazines lopen parallel met de inhoud van onze webinars van dit jaar. De eerste is al geweest en kunt u terug vinden op de programma pagina van de webinars en komende 30 juni en 30 augustus 2022 komen er nogmaals twee webinars die zéér het bekijken waard zijn.

Afdrukken E-mailadres

Licht

Het 2e thema van 2021 heeft als onderwerp "Licht". Mensen met psoriasis denken bij het woordje ‘licht’ waarschijnlijk aan zonlicht, omdat onze psoriasishuid daar zo enorm van kan opknappen. Vanwege dit positieve effect is men jaren geleden al begonnen met het nabootsen van de zon, wat resulteerde in de lichttherapie.

Meer lezen over dit onderwerp kan via onderstaande mogelijkheden:

Het ledenmagazine Psoriasis staat in zijn geheel in het teken van dit thema.pn 2021 2 cover In dit magazine een interview met kunstenares Laura Zwaneveld, tevens één van onze redacteurs, over haar reductie van prikkels door in Anjum in Friesland neer te strijken. Een overzicht van lichtbehandelingen. Frank de Gruijl en Stan Pavel over traditionele lichttherapie versus onderhoudstherapie, een licht controversieel onderwerp. David Njoo over de comorbiditeiten waar sommige psoriasispatiënten mee te maken hebben en wat daaraan te doen is. Germaine Relyveld van het ALV over het voorkomen van huidkanker, smeren, smeren, smeren. Een artikel over Peter van Dam, onze penningmeester die na vele trouwe jaren gaat stoppen met zijn werk voor Psoriasispatiënten Nederland. Gezondheidspsycholoog Danielle Bartels die zojuist gepromoveerd is op het onderwerp Jeuk en het placebo effect. En over medische ethiek spraken we met Yolande Voskes van het Amsterdam UMC. 
Leden van de PN hebben dit nummer rond 16 juni ontvangen in de brievenbus. Het ledenmagazine is ook voor leden digitaal te lezen. Geen lid, maar eenmalig GRATIS ons ledenmagazine lezen, dat kan: vraag gratis eenmalig het blad Psoriasis aan.

 

Microbioom
Microbiome centerIn dit nummer ziet u ook een aankondiging van het microbioomproject. Kijk bij het betreffende artikel in Nieuws voor de details hiervan.

 

 

 

Hikos

HIKos Logo V028xHet komt weleens, wellicht regelmatig, voor dat je bij je arts vandaan komt en dan tot de ontdekking komt dat je nog lang niet alles hebt kunnen bespreken wat je zou willen. Helaas heeft de arts maar een beperkte tijd. Hikos biedt de mogelijkheid om nog eens uitgebreider met een professional over je ervaringen en behandeling te praten. Zie ook weer het nieuws voor een uitgebreider beschrijving van wat Hikos is. 

Afdrukken E-mailadres

Tussen de oren

Het 1e thema van 2021 heeft als onderwerp "Tussen de oren". Hoewel psoriasis een inflammatoire aandoening is die zich uit op de huid of in de gewrichten, heeft de aandoening voor veel mensen een grote impact op de kwaliteit van leven. Hoe ga je om met deze aandoening? En wat als je door psoriasis psychologische klachten gaat ervaren? Hoe zorg je er voor dat je je aandoening kunt accepteren? Kan een goede leefstijl invloed hebben op de psoriasis?

Meer lezen over dit onderwerp kan via onderstaande mogelijkheden:

Het ledenmagazine Psoriasis staat in zijn geheel in het teken van dit thema.pn 2021 1 cover In dit magazine  een interview met hoogleraar Andrea Evers over hoe je het beste met angst kunt omgaan. Drie patiëntenverhalen van Joyce, Cindy en Richard over omgaan met de blikken en vragen van anderen. Informatie over slaapproblemen. Een interview met huisarts Tamara de Weijer over het aanpassen van je leefstijl, en nog veel meer. Leden van de PN hebben dit nummer rond 19 maart ontvangen in de brievenbus. Het ledenmagazine is ook voor leden digitaal te lezen. Geen lid, maar eenmalig GRATIS ons ledenmagazine lezen, dat kan: vraag gratis eenmalig het blad Psoriasis aan.

 

App: Happi huid
Een chronische huidaandoening kan iemands leven ingrijpend verstoren. Daarom is aandacht voor psychosociale problemen erg belangrijk. Ze vroegtijdig opsporen kan nu met een app: Happi Huid. Lees meer over de app Happi Huid in dit artikel:

 nikki blog

Blog 5 tips voor druilerige dagen
Niet elke dag is een zonnige dag in het weer of in je hoofd. Lees de blog van Nikki met 5 tips voor druilerige dagen.

 

Interview over omgaan met je psoriasis
Sylvia van BeugenWat is psychodermatologie en waarom is het belangrijk om problemen met het omgaan met je aandoening te bespreken met je arts? Een interview met Sylvia van Beugen is hier te lezen

 

Afdrukken E-mailadres

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube