fbpx

Fotoshoot 2021

We starten weer met de resultaten van de fotoshoot 2021. Het was weer een hele leuke dag waarbij de modellen veel herkenning bij elkaar vonden.

De foto's zijn gemaakt door Jeanine Schot, van Schots en Scheef fotografie. Ze zijn gemaakt in Landschapstuin Het Struweel, vandaar de mix van binnen- en buitenfoto's die u in de loop van de publicaties gaat zien.
De modellen zijn opgemaakt door visagiste Ria Kap.

Als eerste presenteren wij de fotoshoot en het verhaal van Audrey.

Audrey: Ik en mijn psoriasis

Audrey: Ik en mijn psoriasis

Audrey kreeg op haar 26e psoriasis. Helaas. “Zeker als je jong bent dan moet je gewoon nog genieten en je geen zorgen maken dat mensen naar je gaan kijken en er wat van vinden. Het is ook de onzekere periode van het opgroeien", zegt ze daar nu over. De psoriasis begon met stipjes en dat breidde zich steeds meer uit. Ze ging eerst naar de huisarts die de diagnose psoriasis stelde, later ging ze naar de dermatoloog.

Daar kreeg ze lichttherapie, teerzalf en ze heeft zelfs 2 weken in het ziekenhuis gelegen. Audrey: “Zalven, alsmaar zalven, ook van die zalf die je huid dun maakt. Ik heb alles geprobeerd maar op een gegeven moment dacht ik 'bekijk het maar, ik heb hier geen trek meer in'. Het lijkt allemaal maar tijdelijk effect te hebben. En op een gegeven moment heb je geen zin meer in het gedoe in een ziekenhuis en heb je er ook geen tijd meer voor.”

Audrey: Mensen die van je houden zien het niet eens meer

Audrey: Mensen die van je houden zien het niet eens meer

Inmiddels is Audrey 46 jaar, ze is al 21 jaar samen met haar man, ze heeft 3 kinderen en ze werkt in de zorg. "Grappig is dat ik de psoriasis kreeg toen ik mijn man al kende. Ook in de relatie is dat moeilijk, b.v. als je onder de douche vandaan komt en al je paarse plekken ziet. Je vraagt je wel af hoe het mogelijk is dat hij je wel mooi vindt terwijl je dat zelf niet vindt. Maar hij was al zover dat hij het niet meer zag.

Als je zelf psoriasis hebt, let je er veel meer op dan de mensen om je heen. Zeker mensen die van je houden zien het niet eens meer. Ik ben best wel een beetje bang dat mijn kinderen het ook kunnen krijgen, daar heb ik vroeger nooit bij stilgestaan. Ik heb het ook al lang, dus ben ook wel bang dat het schadelijk is voor mijn lichaam. Is er al bekend wat de gevolgen zijn? Je hoort veel van huidkanker, daar ben ik wel eens bang voor."

Audrey: Artritis Psoriatica

Audrey: Artritis Psoriatica

"Op dit moment gebruik ik niets en het gaat vrij goed, alleen omdat ik nu pijn in mijn armen heb, ben ik bang dat het naar binnen is geslagen en dat ik de artritis psoriatica versie intussen heb. Ik heb veel pijn in mijn onderrug. Ik word wakker van de pijn in mijn gewrichten en moet dan snel gaan bewegen. Uitslapen is er niet meer bij. Dat is wel lastig en doet me vrezen voor de volgende stap. Het is wel bijzonder dat de psoriasis nu minder wordt en ik meer last krijg van mijn gewrichten.

Verder heb ik best veel last van jeuk gehad, met periodes dat je het helemaal open krabt. En ’s winters dat de kloven erin zitten, wat allemaal op buigpunten is, dus het gaat ook niet dicht. Je krijgt veel tips van mensen die het goed met je menen, dat is wel positief, opmerkingen over ‘dit’ is goed voor psoriasis, crèmes die misschien wel helpen. Toch vaak even proberen, want het is wel lief van die mensen dat ze mee denken. Nu gebruik ik beperkt crèmes met wat olie erin, zo natuurlijk mogelijk."

Audrey: Psoriasis zit altijd in je achterhoofd

Audrey: Psoriasis zit altijd in je achterhoofd

Terugkijkend heeft ze zelf van alles over zich heen gehad. Is het schurft, AIDS, ben je zo verbrand? "En zo" zegt ze, "ga je vanzelf met lange truien lopen en het allemaal proberen te verbergen. Je wordt toch bekeken, dat is een natuurlijke reactie, dat doe ik zelf ook als je wat anders ziet, dan kijk je ook even. Ik heb echt op terrasjes gezeten dat er kinderen naar me toegestuurd werden met de opdracht 'ga maar vragen wat ze heeft' en dan kun je wel door je stoel heen zakken.

Op zich is het niet erg dát het gevraagd wordt, maar het gaat vaak om de manier waarop. Als je het wilt weten kom dan zelf naar me toe. Mensen kunnen enorm 'bot' zijn, ze nemen soms erg weinig tact in acht. In die zin heeft psoriasis wel impact op je leven, het zit altijd in je achterhoofd. Dat is nog sterker als je jong bent en onzeker bent over hoe anderen je vinden. Ik werk met verstandelijk beperkten en als je dan in zo’n groep komt, willen ze wel weten wat het is, maar als ze dat eenmaal weten hoor je ze er niet meer over."

Audrey: Positiviteit

Audrey: Positiviteit

"Op de vraag wat er dan wel mooi aan mij is, moet ik toegeven dat het mijn karakter moet zijn. Ik ben een vrolijk mens. Ik probeer alles positief te benaderen en niet te laten merken wat het met mijzelf doet, dat deel ik niet gemakkelijk, tot nu toe ook nooit met een dokter. Ik wil niet als een zeur overkomen, terwijl ik goed weet dat dat niet zo is.

Tegen mijn man durf ik mijn twijfels wel te vertellen, hij weet ook dat ik heel onzeker geweest ben. Hij is ook degene die me aan mag raken, dat is fijn ondanks dat het op bepaalde plekken weleens gevoelig kan zijn."

Audrey: Ik ben nou eenmaal zo

Audrey: Ik ben nou eenmaal zo

"Belangrijk is dat mensen weten dat het niet besmettelijk is. Het is wel logisch dat mensen kijken maar hoe je dat ontvangt, is afhankelijk van hoe je die dag in je vel zit.

Ik doe mee aan de fotoshoot omdat ik vind dat je er gewoon 'mag' zijn. Ik ben ook niet meer zo benauwd als vroeger om me te laten zien. Automatisch verstop je wel je plekken onder kleding. Ook baal ik natuurlijk van alle schilfers die ik rondom uitstrooi als ik wat uit doe. Dat mensen het zien, het is niet anders, ik ben nou eenmaal zo en kan er niets aan doen, maar op bepaalde plekken met veel zwart let je wel extra op dat je niets achter laat.

Ik vond het erg leuk dat jullie deze fotoshoot doen, erg leuk dat ik nu mee kan doen."

Meer lezen over de fotoshoot: klik hier.

Afdrukken E-mailadres

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube