fbpx

Enstilar foam niet altijd vergoed

Voor wie Enstilar foam als behandeling tegen psoriasis gebruikt, is het belangrijk om te weten dat deze niet meer vanzelfsprekend vergoed zal worden door de verzekeraar. De verzekeraar VGZ heeft ervoor gekozen om het product Enstilar te clusteren met de betamethason/calcipotriol zalf, ervan uitgaande dat beide producten een gelijke therapeutische waarde hebben. Hierbij wordt de zalf als preferent aangewezen. Onder VGZ vallen ook Zekur, Univé, UMC Zorgverzekering, IZA-gemeenten (VNG), Promovendum, National Academic, Zorg & Zekerheid, Zorgdirect, ASR (Ditzo en De Amersfoortse).

Dit betekent dat bij voorschrijven de arts alleen de zalf kan voorschrijven omdat de foam niet meer vergoed zal worden tenzij de arts de term "Medische noodzaak" vermeldt op het recept.

Mogelijk wordt u hiermee geconfronteerd bij het ophalen van uw medicatie in de apotheek of bij de verrekening van uw declaratie. 

Via patiënten bereiken ons berichten dat zij hiermee geconfronteerd worden en dat dit niet wenselijk is. Zij ervaren juist positievere resultaten met de foam in plaats van de zalf. Meerdere dermatologen geven aan dat Enstilar positieve verschillen laat zien bij de toepassing bij patiënten en dat er een betere PASI-score gehaald wordt met deze foam. Als patiëntenvereniging vinden wij dit een onbegrijpelijke actie en hopen dat VGZ deze mogelijke behandeling snel weer opneemt in haar polis. 


Graag wilden wij in kaart brengen hoe groot dit probleem is. Een aantal patienten heeft gereageerd op deze vragenlijst, hiervoor onze dank. De vragenlijst is nu gesloten.

In totaal hebben we 21 valide responses gehad op onze kleine enquête. Er zijn 36 mensen aan de enquête begonnen, maar daar bleken dus 15 fantoombeginners bij te zitten en die zijn niet verder gegaan met de enquête. Van die 21 zat er één dubbele bij, die we eruit gefilterd hebben.

De enquête bevatte een aantal meerkeuzevragen over Enstilar en een vraag waar men zelf kon invullen hoe het product bevalt.

De grote lijn is duidelijk en die is dat het product goed bevalt. En dat de meesten er heel veel tot behoorlijk goed baat bij hebben.
Ook uit de statements van de patiënten straalt grote tevredenheid.
De reacties op de vergoeding (het ontbreken van) spreken voor zich en maken duidelijk dat de patiënten het van belang vinden om het te kunnen blijven gebruiken.

U kunt de antwoorden op de vragenlijst hier inzien (mits u geregistreerd bent): 

Update 21-4-2021: inmiddels wordt het weer vergoed. Zie Enstilar® weer vergoed.

 

Afdrukken E-mailadres

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube