fbpx

Ibuprofen - Covid-19 - Artritis Psoriatica

Vragen omtrent niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's) en AP ivm COVID 19 - persbericht EMA.

Onderstaand bericht is een vertaling van het bericht van de EMA, hier het oorspronkelijke bericht
Welke we met u delen omdat NSAID's in een aantal gevallen worden ingezet als behandeling bij Artritis Psoriatica. In alle gevallen, bent u ongerust, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. 

Het EMA is op de hoogte van rapporten, vooral op sociale media, die vragen oproepen over de vraag of niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's) zoals ibuprofen de coronavirusziekte (COVID-19) kunnen verergeren.
Er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat een verband aantoont tussen ibuprofen en verslechtering van COVID-19. Het EMA volgt de situatie op de voet en zal alle nieuwe informatie die over deze kwestie beschikbaar komt in het kader van de pandemie beoordelen.

In mei 2019 startte de veiligheidscommissie van het EMA (PRAC) een evaluatie van de niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen ibuprofen en ketoprofen na een onderzoek van het Franse nationale agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten (ANSM), waarin werd gesuggereerd dat infectie als gevolg van waterpokken (varicella) en sommige bacteriële infecties door deze medicijnen kunnen worden verergerd. De productinformatie van veel NSAID's bevat al waarschuwingen dat hun ontstekingsremmende effecten de symptomen van een verergerende infectie kunnen verbergen. Het PRAC beoordeelt alle beschikbare gegevens om te zien of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Bij het starten van een behandeling voor koorts of pijn bij COVID-19 moeten patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg alle beschikbare behandelingsopties overwegen, waaronder paracetamol en NSAID's. Elk geneesmiddel heeft zijn eigen voordelen en risico's die tot uiting komen in de productinformatie en die in overweging moeten worden genomen samen met de nationale behandelrichtlijnen van de EU, waarvan de meeste paracetamol aanbevelen als eerste behandelingsoptie voor koorts of pijn.

In overeenstemming met de nationale behandelrichtlijnen van de EU kunnen patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg NSAID's (zoals ibuprofen) blijven gebruiken volgens de goedgekeurde productinformatie. Het huidige advies houdt in dat deze geneesmiddelen gedurende de kortst mogelijke periode in de laagst effectieve dosis worden gebruikt.

Patiënten die vragen hebben, moeten met hun arts of apotheker spreken. Op basis van het bovenstaande is er momenteel geen reden voor patiënten die ibuprofen gebruiken om hun behandeling te onderbreken. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die ibuprofen of andere NSAID-geneesmiddelen gebruiken voor chronische ziekten.

Naast de lopende PRAC-veiligheidsbeoordeling van ibuprofen en ketoprofen, benadrukt het EMA de noodzaak dat epidemiologische onderzoeken tijdig moeten worden uitgevoerd om voldoende bewijs te leveren over enig effect van NSAID's op de ziekteprognose voor COVID-19. Het bureau neemt contact op met zijn belanghebbenden en is bereid dergelijke studies actief te ondersteunen, wat nuttig zou kunnen zijn als leidraad voor toekomstige aanbevelingen voor behandeling.

Het EMA zal indien nodig verdere informatie verstrekken zodra de PRAC-evaluatie is afgerond.

Meer over de medicijnen

De meeste ibuprofen-bevattende geneesmiddelen in de EU zijn op nationaal niveau toegelaten, als pijnstiller en in sommige landen ook als antipyreticum (koortsmedicijn). Ze zijn overal verkrijgbaar zonder recept en op recept verkrijgbaar. Orale ibuprofen (zonder recept of op recept verkrijgbaar) wordt, afhankelijk van de presentatie, gebruikt bij volwassenen, kinderen en zuigelingen vanaf drie maanden voor de kortdurende behandeling van koorts en/of pijn zoals hoofdpijn, griep, tandpijn en dysmenorroe (menstruatiepijn). Ibuprofen wordt ook voorgeschreven voor de behandeling van artritis en reumatische aandoeningen. Ketoprofen is een soortgelijk geneesmiddel, meestal voorgeschreven voor gebruik bij verschillende pijnlijke en inflammatoire aandoeningen, hoewel het in sommige lidstaten zonder recept verkrijgbaar is.

Ibuprofen is ook centraal geautoriseerd als Pedea voor de behandeling van 'patent ductus arteriosus' bij pasgeboren premature baby's.

Meer over de procedure

De beoordeling van ibuprofen en ketoprofen wordt uitgevoerd in het kader van een veiligheidssignaalprocedure. Een veiligheidssignaal is nieuwe informatie over de veiligheid van een geneesmiddel dat nader onderzoek behoeft en zelf geen bewijs is van een oorzakelijk verband tussen een geneesmiddel en de betreffende bijwerking.

 

Afdrukken E-mailadres

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube