Skip to main content
Categorie: Reguliere behandelingen
Vraag: Heb 10 jaar last van psoriasis. Bijna alles wat smeerbaar is geprobeerd. Het blijft terugkomen. De vorige keer met dermatoloog gesproken over inname medicijnen. Ben daar wat huiverig voor gezien de bijwerkingen. alsWelk medicijn wordt het meest gebruikt en wanneer kom je in aanmerking voor biologicals?

Ik zelfs al iets langer. Vanaf januari 2011.
Ik ben er nog elke dag blij mee. En heel
wat makkelijker dan smeren met zalven.


Ik gebruik met succes Psorinovo.
Hallo Berends,

Er is op dit forum heel veel informatie te vinden over dimethylfumaraat. Er zijn veel mensen die het al heel lang gebruiken met succes. Zelf gebruik ik het inmiddels al meer dan 10 jaar.

Groet,
Marina

Ik gebruik Psorinovo

Ik kan kiezen uit Otezla,Neotigason(Acitretine) of Dimethylfumaraat.
Ik heb folders gekregen van de dermatoloog van 3 verschillende medicijnen met de bedoeling om deze door te nemen/lezen en dan te beslissen welk.Over 2 weken heb ik dan een telefonisch consult .

Ha Berends, 

De richtlijn geeft een volgorde aan, dat is zalven - lichttherapie - pillen - biologicals. 
Het ie eigenlijk een beetje stom dat bijna iedere patiënt door al die stappen heen moet, terwijl dat lang niet altijd werkt. Kijk zolang je maar een beetje psoriasis hebt is smeren een redelijke oplossing, hoewel je huid er lokaal wel dun door wordt. 
Ik lees hier wel net in het nieuws dat er een groot onderzoek gaat starten, waar men nauwkeurig in kaart wil brengen hoe je precies kunt bepalen wat voor markers je hebt en daarmee wellicht direct in kan grijpen. Zie het nieuws hier: https://psoriasispatientennederland.nl/nieuws/groot-onderzoek-inflammatoire-aandoeningen

Psoriasis is helemaal geen huidziekte, dus eigenlijk is behandelen van de huid een beetje dweilen met de kraan open. 
Psoriasis is een systeem ziekte, het zit ergens in je lijf en komt tevoorschijn op je huid of in je gewrichten. Daarom moet je het systeem aanpakken en dat doe je dus met pillen en biologicals.  Zalven en licht redden het niet en de lichtbehandelingen die gegeven worden moeten op een gegeven moment stoppen wegens teveel stralingsbelasting. 

Dus waarschijnlijk nu eerst pillen voor jou, die zijn goedkoper dan biologicals. En dan is de suggestie van To een hele goede. Dimethylfumaraat is een relatief onschuldige pil, wel met wat bijwerkingen, maar die zijn niet gevaarlijk voor je lijf. Er zijn mensen die het al meer dan 30 jaar gebruiken. 
Een andere pil die ze vaak voorschrijven is Methotrexaat. Dat is een wat minder fraai middel, het is een vrij grove immuunsysteemonderdrukker. Werkt bij veel mensen wel, maar vaak wordt er na een tijdje weer gestopt omdat dan lever waarden wat slechter worden. 
De andere twee pil-middelen, acetretine en cyclosporine, worden volgens mij tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Ik hoor op forums nooit dat iemand dat gebruikt.

Biologicals is pas de laatste fase als al het andere niet meer werkt, ze zijn ook erg duur, maar werken vaak wel goed. Hoewel ik wel zie dat veel biologicals op een zeker moment stoppen met werken en dan moet je weer overstappen op een andere.  

Heb je je wel eens verdiept in dimethylfumaraat?
Een medicijn waar het in zit is Sklilarence. Eerder had je Psorinovo maar dat is moeilijk verkrijgbaar.
Je zou eens Skilarence kunnen proberen voordat je overstapt op de biologicals?!

Ik gebruik met succes Psorinovo.
Dank je gezegd door: Berends
Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube