Skip to main content
Ik heb jaren geleden een dieet gekregen van mijn psorinovo arts waar ik mij grotendeels aan houd. Laatste tijd heb ik echter de boel niet meer goed onder controle en ben weer gaan opbouwen. Daarnaast ben ik me strenger aan het dieet gaan houden maar veel succes heb ik nog niet. 

Nu zat ik nog goed te kijekn naar mijn dieet. Maar in het bericht gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde 14-6.1998 van dhr Kunst lees ik een aantal zaken die niet op mijn dieet voor kwamen (ik ben ergens in 2008 gestart).

Het gaat dan om schillen van tomaten en schillen van alle soorten fruit. Tomaten alszijnde vermijden komen helemaal niet voor in mijn dieet, laat staan de schillen. Schillen van citrusfruit overigens wel en ik vermijd citrusfruit sowieso in zijn geheel.

Ergo iemand van jullie wel bewust schillen van tomaten en schillen van alle soorten fruit aan het mijden en als dieetadvies mee gekregen van je behandeldende arts? Ik snap niet hoe dat verschil is gekomen (nieuwe inzicht?)

mvg. Sander
Zuma wrote:Ik had de indruk dat voedingsmiddelen waar van nature al pyrodruivenzuur in zit vermeden moeten worden.

 Inderdaad. Pyrodruivezuur kan leiden tot het ontstaan van Pyruvaat kristallen in de gewrichten, volgens dr. F. van Loon zijn die hét kenmerk van artritis psoriatica. Kennis die hem ooit aangereikt is door een reumatoloog. 
Er is ook een voedingsadvies Psorinovo, wat eigenlijk een algemeen voedingsadvies is voor mensen met psoriasis, het heeft namelijk niets met het medicijn te maken, maar is daar aanvullend op. 

Ha Marina,

Dat is mooie lage onderhoudsdosis die je hebt! Ik zat in mijn beste periode op 4 x 120mg. Over tomaten pellen, ja dat doen we nu ook zelf thuis. Idd het gaat om de schillen. Ik had alleen graag van Jim gehoord of dat idd klopt aangezien hij ook iets met tomaten heeft als trigger als ik zijn eerdere bericht goed begrijp. 

Het chemisch verhaal gaat over pyruvaten oftewel pyrodruivenzuur dat in voedingsmiddelen kan zitten. Het is extreem lastig om uit te vinden of dat ook in alternatieven voor stoffen die op het lijstje van dr. Kunst staan. Bijvoorbeeld de Jamaicaanse peper oftewel piment van de piment bes, totaal geen familie van de pepers zoals wij die kennen. Zo is er ook een Japanse peper die gemaakt wordt van de schil van de vrucht van een bepaalde es-soort (boom dus) dat ook niets met de pepers te maken heeft die wij normaliter zien hier in het westen. Maar zitten daar ook pyruvaten in?

Het zou mooi zijn als daar wat meer kennis over zou komen om het dieet completer en minder ernstig te maken omdat je er met alternatieven om heen kan eten en blijven genieten. Dat is waar ik me thans in probeer te verdiepen maar het is megalastig. Bij verhitting van knoflook en ui zouden ook pyruvaten ontstaan, bron is shaky dus daar ben ik ook naar het kijken wat daar nu wel of niet waar is.  
Dat is wel een behoorlijk chemisch-technisch verhaal, waar niet veel mensen iets mee kunnen ;-) 
Maar zoals je bijna onderaan bij punt E (Regels voor een succesvolle behandeling) ook kunt lezen, gaat het dus niet zozeer om de citrusvruchten, tomaten of paprika's enzovoort, maar om de schillen daarvan die je beter niet kunt nemen. De tomaat zelf zonder velletje is geen probleem dus.
Nou is het ook weer zo, dat de snelheid van een reactie op een bepaald voedingsmiddel niet bij iedereen even snel gaat. Als je vrijwel direct een reactie krijgt na het eten van iets, dan is dat vrij simpel uit te zoeken. Bij mij is dit alles in ieder geval niet het geval. De psoriasis werd altijd heel langzaam meer en erger, en nam ook heel langzaam af bij een behandeling. Het klopt dus dat iedereen weer andere triggers kan hebben.
Hoe dan ook, ik zit na 8 jaar gebruik van Psorinovo op een onderhoudsdosis van 3x 120mg per dag en dat gaat uitstekend. En ik eet weleens een gevulde paprika en cashewnoten (geen idee of die ook in die arachide olie bereid worden), en ook kaneel en kerrie laat ik echt niet staan.

Ik gebruik Psorinovo

Lees dit artikel maar dan eens aandachtig: https://psoriasispatientennederland.nl/wetenschap-dmf/fumaarzuurtherapie

Je aan het dieet houden kan schelen in hoeveelheid pillen slikken als basisonderhoudsniveau. In mijn geval was de basisonderhoudsniveau niet meer afdoende en ben ik me dus weer strenger aan het dieet gaan houden en er wat dieper ingedoken.  Het lijkt er wel op dat iedereen weer andere snelle triggers heeft waar snel op  gereageerd wordt. Ik heb dat bij mij nooit echt ontdekt, mijn hoofdregel was dan ook vooral mijden. Maar tsja als het een keer voorbij kwam (bij anderen eten e.d.) dan deed ik niet moeilijk. En voedinsgmiddelen met tomaten erin at ik altijd al bij de vleet dus die zijn bij mij niet een echte trigger.

Dat is mij niet bekend. Knoflook en ui zijn in ieder geval geen enkel probleem in combinatie met dimethylfumaraat. Zelf vermijd ik eigenlijk alleen rode wijn en pepers, maar daar heb ik nooit zo van gehouden.

Ik gebruik Psorinovo

Ik had de indruk dat voedingsmiddelen waar van nature al pyrodruivenzuur in zit vermeden moeten worden.
Wat is het probleem met pyrodruivenzuur?

Ik gebruik Psorinovo

Ik was aan googlen over Foelie of daar ook pyrodruifzuur in zit. Stuit ik tot mijn schrik op het feit dat knoflook en ui ook vol met pyrodruifzuur zit. Nu ben ik ff de weg kwijt.
Nog een paar vervolgvragen voor de psorinovo dieetvolgers. Zoals ook in het kortere dieet is voorgeschreven moeten we kaneel, pepers, nootmuskaat en kruidnagels ook mijden. Altijd braaf ook gedaan. Maar nu ben ik eens gedoken in of er vervangers zijn.

Zo las is dat men kaneel kan vervangen door een beetje cacao en honing, die kende ik nog niet
En nootmuskaat kan je vervangen door foeli (is het blad van dezelfde boom).
Kruidnagels kan men vervangen door gemalen pimentbessen. Pimentbessen worden ook Jamaicaanse pepers genoemd maar het is helemaal geen familie van de peper.
Voor peper gebruik ik als vervanging echte wasabi (dus geen europeese varianten waar mosterd in geduwd is)

Zijn er bedenkeningen bij deze vervangers?

Ha Jim,

Erg bedankt voor je info! Geen fabrieksmatige producten waar tomaten inzitten meer. Zelf verse tomaten van schillen ontdoen dus.  Tomaten zijn voor mij een belangrijk onderdeel van het voedsel als basis voor sausen bij het eten. Vandaar mijn plan om ze dan maar zelf te gaan schillen. Of durf je ook gepelde tomaten uit blik aan?

In ieder geval is het een kwestie van een harde nulmeting geworden, alles zoveel mogelijk mijden en dan kijken of het beter gaat, alleen daarna pas langzaam weer dingen toevoegen om te testen waar ik dan zo heftig op reageer. Tot op heden in al die tijd, ook wanneer het goed ging) heb ik nog niets kunnen ontdekken (terwijl ik gewoon producten waar tomaat in zat bij de vleet at). Maar goed gevoeligheden kunnen veranderen.
Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube