Skip to main content

Sinds januari dit jaar gebruik ik Psorinovo (red: Dimethylfumaraat) en was in eerste instantie heel erg blij met het middel want voelde me, naast wat flushes hier en daar, goed en de psoriasis leek er goed op te reageren. Bij een dosis van 3x120 zag ik echt mooi resultaat. Echter ging mijn lymfocytenwaarde drastisch omlaag naar 0,3 in de zomer en moest ik acuut stoppen. Ik heb een enorme opleving van de psoriasis gekregen en werd gek van de jeuk (mijn plekjes zitten van hoofd tot voeten verspreid) en heb gevraagd om weer te starten toen mijn waarden weer op de 0,8 zaten. Bij 1x 120 mg zakken ze weer naar 0,6 dus moet ik naar 3x 30mg. Echter gaat de waarde niet omhoog en breekt mijn psoriasis overal doorheen. Ik kan weer niet slapen van de jeuk en ik denk dat ik nu zo’n 150 plekjes heb. De arts wil over op biologicals, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het mega eng vindt. Iemand ervaring met bijvoorbeeld Adalimumab? 


groet, Frederike 

Hallo Yana,

Hoe is het inmiddels met je?

Groet,
Marina

Ik gebruik Psorinovo

Even een update,   nadat ik schoon was begon ik in de maand juli wederom steeds meer onder te zitten.   Ik zat toen nog steeds op 6x120mg DMF.

De oorzaak (trigger)  was snel vastgesteld en verholpen,  maar de psoriasis bleef.

Ik heb derma aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in DMF.    En ben na bloedonderzoek en longfoto sinds gisteren gestart met MTX.  6x 2.5mg  1x per week.
En 1x per week foliumzuur om de bijwerkingen tegen te gaan.

 
Dag allemaal,

Na 3 maanden behandeld te worden met MTX, moet ik stoppen. De resultaten zijn er niet en last van bijwerkingen (hartkloppingen en lage bloeddruk). Het heeft mij 1 jaar gekost voordat ik accepteerde om hiermee te beginnen maar nu is het niet anders. Zeer goed gesprek gehad met dermatoloog en ik ga binnenkort beginnnen met Humira die blijkbaar op nummer 1 staat op de lijst van behandelingen met biologicals (zei de dermatoloog). Dus nu wat testen laten doen en ik kan ermee beginnen. Ben benieuwd maar ook hoopvol! Hopelijk kan ik binnenkort met korte broek en korte mouwen buiten gaan!

Groet,
Nathalie
Even een update,   ik ben inmiddels weer helemaal schoon na de UVB behandeling.
DMF inmiddels verlaagd naar 6x120 en tot mijn verbazing kreeg ik weer hot flashes,  alsof het ineens weer begon te werken.

Verder zijn er 2 infectieziekten bij mij geconstateerd waarvan één vrijwel zeker de oorzaak van de uitbraak is geweest. (hier word ik 21 april voor behandeld)
Wat Derma eerst vermoedde bleek na een nieuwe test toch te kloppen.

Dus de puzzelstukjes lijken nu langzaam op zijn plaats te vallen.
Thuisbelichting zou wel ideaal zijn.    Ik kan het eens proberen voor te stellen aan derma.    Hij had trouwens nog wel heel even gedacht aan een andere infectie met vergelijkbare verschijnselen.   Maar omdat ik daar in het afgelopen halfjaar inmiddels 3x negatief op getest ben waarvan de laatste in februari toen ik de problemen met mijn huid al had,  is dat eigenlijk al uitgesloten.   Al lijkt het er inderdaad wel op. (met name die voetzolen)   van handpalmen is het inmiddels al verdwenen door de UVB


 Ha To, 
Ja inderdaad heb je daar een lamp thuis voor nodig. Maar dat is ook het idee achter lichttherapie waarbij je regelmatig een lage dosis toepast. Lichttherapie werkt alleen maar als je het blijvend toepast. Zodra je stopt, komt de psoriasis weer terug. 
Je zou in het ziekenhuis, of behandelcentrum, het eerst kunnen proberen, werkt het dan zou je kunnen kijken of de lage dosis therapie voor je kan werken. Als je dermatoloog daarin mee gaat. In Psoriasis 2, meer daarover

Zo'n lamp ziet er overigens zo uit:

Daar heb je toch een lamp voor nodig, Jim?
Ze zal de lichttherapie nu in een ziekenhuis doen omdat ze eerst wil kijken of het helpt. Naar dat ziekenhuis gaan, zal tijd kosten.

Ik gebruik met succes Psorinovo.
Ha Yana, 

Het is vreemd dat de DMF niet meer werkt, maar het is in het verleden wel meer voorgekomen dat het bij mensen stopte met werken. 
Inderdaad de flushes zijn een belangrijk signaal dat het werkt. En als je die dus helemaal niet meer hebt dan vrees ik dat je er afscheid van moet nemen. 

Over MTX heb ik weinig te zeggen. Persoonlijk vind ik het een verschrikkelijk middel, maar dat is expliciet mijn persoonlijke mening. 

Grappig/interessant is dat ik toevallig vandaag een interview heb gehad met een dermatoloog die onderzoek gedaan heeft naar licht gedoseerde dagelijkse toepassing van lichttherapie. UVB, dus géén PUVA. Komende week volgt nog een ander interview met een onderzoeker die hier literatuur onderzoek naar gedaan heeft. Die interviews komen in de Psoriasis 2  te staan, die geheel in het thema van “licht” zal staan. 

Je stelt dat het tijdrovend is, maar dat zie ik niet zo. Deze belichting kun je toepassen  bij wijze van spreken smorgens als je onder de douche staat. 

Groet, 
JIm
Ik heb inmiddels aantal UVB behandelingen gehad en dat slaat goed aan,   mijn lichaam en armen zijn alweer stukken beter en ben grotendeels weer toonbaar.    Ook grote vooruitgang te zien op mijn bovenbenen.
Onderbenen en voeten nog wel een ramp maar ook daar is lichte vooruitgang te zien.   Wat ik wel heel bijzonder vind ik dat ik het ook op de voetzolen heb waar ik het nog nooit heb gehad,  ook niet jaren geleden voordat ik ooit DMF ging gebruiken.
Het kan toch niet zo zijn dat ik ineens een andere variant van Psoriasis gekregen heb waartegen DMF niet meer werkt?

Ik zit nog steeds op 10x120 MG DMF maar lijkt totaal geen effect meer te hebben.   Onder normale omstandigheden had ik zelfs met lagere dosering nog wel eens hot flashes maar nu niet meer, al weken niet meer.
Maandag heb ik tussentijds gesprek met Derma en zal ik naar verwachting stoppen met DMF.  En waarschijnlijk starten met Methotrexaat.  Als ik dit combineer met inname van Foliumzuur (2 dagen erna) zou ik volgens derma geen last moeten krijgen van bijwerkingen.   Dus het wordt nog spannend,  want die UVB is leuk en helpt goed,  maar is tijdrovend en geen structurele oplossing.
Ha Yana, 

Er is sowieso niets bekend over enig middel dat een wisselwerking heeft met DMF, dat is naar mijn huidige kennis nog nooit gevonden, mogelijk omdat fumaraten lichaamseigenstoffen zijn. Fumaraten hebben een belangrijke rol in de energiecyclus van je cellen. 
Het DMF dat je inneemt wordt in de darm heel snel opgenomen en verandert (metabolisers) dan in MMF, MonoMethylFumaraat, de stof die het werkelijk werk gaat doen. Hoe dat precies gebeurt is vast heel ingewikkeld. 😀

Maar het kan natuurlijk altijd zijn dat de stof die je slikt, de PrEP, ook een invloed heeft op je stofwisseling, en dat het effect daarvan is dat je psoriasis toeneemt. 

Groet, 
Jim
Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube