Skip to main content
Hallo forumleden,

Ongeveer een half jaar geleden is bij mij psoriasis ontdekt. Na contact met de huisarts heeft hij mij locoid crelo voorgeschreven. Dit heb ik gebruikt tot de klachten vrijwel volledig over waren en hierna ben ik ermee gestopt, op aangeven dan de huisarts. Dit heeft zich nog een keer herhaald en nu ben ik op het punt dat de psoriasis weer opspeelt.

Gisteren heb ik contact gehad met de huisarts en hij heeft weer locoid crelo voorgeschreven. Echter heb ik in het verleden al onderzoek gedaan naar het gebruik van shampoo's voor psoriasis (uiteraard wel met goed overleg van de huisarts, deze stemde in). Ik heb de shampoo Lucovitaal Eczeem Psoriasis Shampoo besteld en gebruikt, echter werkt deze totaal niet.

Nu zie ik in vorige topics ook suggestie over shampoo's staan, maar de meeste zijn niet meer te verkrijgen (L'oreal met selenium etc). Ik heb wel meegekregen dat koolteershampoo goed werkt, maar ik ben bang dat deze kankerverwekkend is. In hoeverre moet ik me daar druk over maken?

Verder had ik mezelf voorgehouden om nog niet te beginnen met koolteershampoo i.v.m. het mogelijke slechte effect en het feit dat de psoriasis niet extreem ernstig is (onprettig en het ziet er vervelend uit bij de kapper waardoor ik me erg schaam, maar ik lig er niet wakker van). Zijn er misschien andere alternatieven? Ik heb het liefst een shampoo die goed werkt tegen psoriasis die geen corticosteroïd (deze gebruik ik namelijk al)) of koolteers bevat.

Hopelijk kan iemand me hiermee helpen. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Lamine
Een reactie op mijn eigen koolteer shampoo, neutrale shampoo plus 7% Stockholmer Tar. Ik gebruik net nu een aantal weken 2x per week. Ik merk dat het werkt. Ik krijg mijn oude gevoel weer terug van de bekende Denorex shampoo. Geen jeuk meer en volgens mijn gevoel minder "plak', voel nog wel de plekken maar geen irritatie meer. Heerlijk..
Geacht Lamine, Ooit was er Denorex shampoo 7% speciaal voor de hoofdhuid. Helaas is dat middel uit de handel genomen. Sinds kort is er Tarmed met 4%(?) koolteer( Tar is teer en med is medicinale) alleen verkrijgbaar op medisch advies met een doktersverklaring. Kosten van dit flaconnetje met 250 ml. shampoo bij de apotheek € 43,= bij de 1e keer. Inmiddels maak ik mijn eigen koolteershampoo ( koolteer is geen asfaltteer maar gemaakt van harshoudende houtsoorten zoals den en berk). Ik gebruik hiervoor Stockholmer Tar en een neutrale, parfumvrije shampoo in dezelfde verhouding als Denorex, 93% shampoo en 7% koolteer. Stockholmer Tar is verkrijgbaar in blikken van 1 ltr voor € 15,= en wordt onder anderen gebruikt voor paardenhoeven vanwege de reinigende en zuiverende werking bij hoefaandoeningen. Op internet vind je uitleg over deze Tar.  Mijn shampoo kost dus nog geen € 4,= per 250 ml, enig nadeel is de geur die sommigen als hinderlijk ervaren.
Groeten Ad

Ha Lamine, 

Het is een vraag die je het beste denk ik aan onze voorlichtster zou kunnen stellen. Helaas is die net een aantal dagen op vakantie, van 1 - 8 aug. Maar je zou het morgen nog even op de voorlichting telefoon kunnen proberen. 
Petra weet hier meer van. https://psoriasispatientennederland.nl/contact

En tja, natuurlijk komt het terug, dat is nou eenmaal zo bij Psoriasis. Zodra je stopt met behandelen komt het terug. Ik weet zelf weinig van shampoos af, maar heb wel gehoord dat patienten baat hebben bij Sorion creme misschien is dat er ook in shampoo. het is een kwestie van uitproberen. Deze creme bevat geen corticosteroïden. 

Gelukkig lig je er niet wakker van en het is ook helemaal niet om je voor te schamen. Je kunt er niets aan doen en hebt het er al moeilijk genoeg mee. 

Ik heb zelf nog nooit gehoord dat koolteer behandelingen kankerverwekkend zouden zijn, maar ik begrijp je aarzeling om het te gaan gebruiken. Infinity Pharma maakt een bruikbare versie want de farmaceuten leveren het niet meer. 

Blijf wel alert. Als het ergens anders op je lichaam opduikt, ga dan naar een dermatoloog. Op een gegeven moment is de huisarts niet voldoende meer. 

Let ook op je leefstijl. Vermijd stress etc. In webinar 4 van vorig jaar wordt ingegaan op leefstijl en psoriasis, is het wel waard om na te kijken. 

https://psoriasispatientennederland.nl/webinars/programma

Hartelijke groet, 
Jim 

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube