Skip to main content

Nu ziet het er eindelijk naar uit dat we in januari gaan beginnen met het vaccineren tegen covid-19 heb ik toch een vraag.
Ik zal in de eerste groep zitten ivm werken in de ouderenzorg.
Opzich ben ik meteen voor, laat maar komen!!!

Maar de vraag blijft is het handig om dit in combi met psorinovo dat het immuunsysteem toch onderdrukt te gaan doen of is het beter om de behandeling te staken voor de duur van 3 a 4 weken ( 2 injecties met interval 3 weken )

En dan weer van voor af aan beginnen met slikken psorinovo.
Is er iemand die hier al meer informatie over heeft?

gr.
job

nou wil niet lullig zijn, maar met 40 graden koorts loop je geen hosannah te zingen :P
Maar vooruit, paar dagen rust en veel drinken en paracetamol dan kom je een heel eind.

 Oi..... gelukkig... haha, maar mannen griep kan ook heel ernstig zijn, begrijp ik van mijn vrouw, althans ernstig voor mannen omdat wij volgens haar altijd “denken” dat het heel erg is... lol 😇 
Doorbijten dan maar. 

test is negatief, dus heb geen covid, dus mannegriep.. :(
Okay, goed om te horen Job... dat je het vaccin mag krijgen. Maar behalve natuurlijk dat je mogelijk zelf besmet bent. Heb je je al laten testen? 
Groet, 
JIm
ik heb nu net even contact gehad met dermatologie ivm dat ik zelf mogelijk besmet bent met covid.
Ik mag gewoon doorslikken, ook straks mocht ik het vaccin nemen.
Ik heb pas eind febr. een afspraak dus ik ga gewoon een mail sturen, omdat ik waarschijnlijk vanwege mijn werk al vrij vroeg in de vac. programma zal zitten.
Ok Job, we horen graag hoe dat verloopt en wat je dermatoloog zegt. 

👍 succes !

super bedankt, ik moet over paar weken toch prikken dan zal ik de waardes bekijken en heb een week erna weer een tel. contact met mijn dermatoloog.
Goede vraag Job, en we weten het antwoord eigenlijk niet. Zie onze pagina over Corona. 
Er is wel e.e.a. bekend over Covid-19 en ons type aandoening, wat in de buurt ligt van een auto-immuunaandoening, in ieder geval is ons immuunsysteem overactief. 
Maar het gekke is dat je dat ook ziet, juist bij Covid, ook daar reageert het immuunsysteem overactief. 
Dokter Bing Thio heeft hier een artikel over geschreven Covid-19 Immunopathogenese (klik de link) wat gepubliceerd is op de website van de NVDV. 
Dokter Thio beschrijft hier ook de overdadige immuunreactie en de cytokinenstorm. 
Hij geeft ook aan dat mensen die systemische middelen of biologicals gebruiken theoretisch vatbaarder zijn voor infecties, er zijn echter weinig gegevens over het optreden van deze infecties bij ons bekend. 
Dokter Thio geeft ook aan dat een aantal immunomodulerende medicijnen een gunstig effect hebben op het ziekte verloop van Covid-19. En hij noemt daar zelfs het in de pers verguisde hydroxychloroquine. En het is intussen bekende dat bepaald biologicals, die specifieke cytokinen afremmen/blokkeren, ingezet worden bij mensen met een Covid-19 infectie. 

De medicatie die jij gebruikt, dimethylfumaraat, modereert ook een aantal cytokinen, modereert in de zin van omlaag brengen. Anderzijds heeft DMF ook effect op de lymphocyten, die bij de meeste mensen wat zullen dalen. Ook weer, theoretisch ben je dan vatbaarder voor (veelal luchtweg-)infecties. 
Van oorsprong ben ik techneut en denk ik volgens de wetten van de logica. Als DMF de activiteit van cytokinen omlaag brengt en gegeven het risico van een cytokinen storm, dan zou het technisch remmend moeten werken bij een Covid infectie. Maar dit is de redenatie van een techneut, niet van een dokter. innocent

Het vaccin traint het immuunsysteem in het aanmaken van antistoffen tegen het virus, het is als het ware een hulpje voor je immuunsysteem. Dus als je het virus binnenkrijgt, wordt dit direct gedetecteerd en kan je immuunsysteem, meteen het virus aanvallen nog voordat het schade kan toebrengen of zich kan vermenigvuldigen. 
Het vaccin toont als het ware een blauwdruk van het virus aan het immuunsysteem en is zelf niet actief. 
Het krijgen van het virus, wat wel actief is, is heel wat gevaarlijker dan het inspuiten van het vaccin in je lichaam. 

Waar brengen deze overwegingen ons... ?
Wel, voor mijn gevoel loopt het niet zo'n vaart. Zelf zal ik zeker me laten vaccineren zodra dat kan. Maar als je onzeker bent en dat kan ik me best voorstellen, dat zou ik de volgende stappen nemen. 
- even een bloedbepaling laten doen, zodat je goed weet hoe de stand van je Lymphocyten is. (de ondergrens is 0,7, normaal is het ongeveer 1,2)
- dan overleggen met je arts
- en dan samen beslissen wat te doen, óf even stoppen met DMF en later weer oppakken, óf dosering verlagen, óf gewoon doorgaan. 
Ik denk dat er nog geen onderzoek gedaan is naar de combinatie van medicatie en het vaccin en dat je arts dus ook een beetje in het duister tast, maar hij/zij heeft in ieder geval meerdere patiënten en is goed medisch onderlegd. 

Wij, hier in de PN, houden in ieder geval alles in de gaten wat er gepubliceerd wordt en melden dit wanneer we belangrijke informatie vinden. 

Dokter Bing Thio heeft ook een uitgebreid verhaal verteld over de werking van Covid-19. Interessant om te zien in onderstaande Youtube video. Verder vond ik nog een artikel van Sanquin in de krant, ook interessant en volledig in lijn met wat Bing Thio in het artikel aangeeft. 

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube