fbpx

Lesje bloedlezen?

Categorie: Reguliere behandelingen 5 maanden geleden
Hoi allemaal,

Ben ik weer met een vraagje. Sorry. Ik merk dat ik - nu de psoriasis zo gemeen om zich heen grijpt - behoefte heb aan het willen snappen hoe dingen werken en waarom ze zo werken. Dit keer gaat het over (mijn) bloedwaarden.

Ik zit nu in mijn 6e week Psorinovo (nog geen resultaat) en ik heb de bloeduitslagen even naast elkaar neergelegd.

15 januari (twee dagen daarna ben ik met Skilarence begonnen en na drie weken overgestapt op Psorinovo) en 18 februari zijn de dagen waarop ik bloed heb laten prikken. Oh wacht, ik zie dat ik een tabelletje kan maken. Heel bevredigend :-)

  15 januari 18 februari
Lymfocyten 1,2 0,9
Leukocyten 5,9 7,8

Ik weet dat de lymfocyten kunnen dalen en dat is dus ook wat er is gebeurd. Maar wat is de bedoeling van de leukocyten? Hebben zij ook een functie in het bloedbeeld van psoriasis? Misschien vraag ik naar de bekende weg, maar ik heb het internet al afgespeurd en ik kwam zoveel dingen tegen dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Alvast bedankt, mensen.

Fijn weekend!

Hartelijke groet,
Hennetje
 • Re: Lesje bloedlezen?

  door » 5 maanden geleden


  Ha Hennetje, 

  Ik weet niet precies wat het betekent en wat de verschillende bloedwaarden precies doen, daar moet je arts voor zijn. Ik denk dat je het zelfs je huisarts kan vragen. 

  Wel is bekend dat de lymphocyten dalen bij gebruik van DMF en in de richtlijn staat dat de ondergrens 0,7 is. En ik weet dat de lymphocyten een grote rol spelen in je immuunsysteem, dus die moet je in de gaten houden. 
  Er is een studie van van Hezik uit 2019, die iets zegt over de relatie tussen de daling van de lymphocyten en de stijging van de eosinofilen. De daling betekent in gewone woorden dat de DMF op een of andere manier werkt, de stijging van de eosinofilen is een maat voor de bijwerkingen. Misschien dat iemand van de vereniging die studie heeft of kan vinden? 

  Maar wat de leukocyten in dit plaatje doen is mij een raadsel, daar moet ik weer voor terug naar school.

  groetjes...


  Dank je gezegd door: Hennetje

 • Re: Lesje bloedlezen?

  door » 5 maanden geleden


  Dank, Caroline!

  Ik zal het volgende week ook even aan mijn dermatoloog vragen.

  Off topic: elke ochtend check ik met een microchirurgische blik of er al iets van verbetering optreedt, maar still nothin'. De darmkrampen met Skilarence waren niet fijn, maar na maar 1,5 flush in al die weken op Psorinovo zou ik het bijna fijn vinden om een bijwerkingsteken van mijn lichaam te krijgen, zodat ik weet dat er wel 'iets' gebeurt. Maar we gaan dapper door...

  Fijne zondag!


  Groet Hennetje


 • Re: Lesje bloedlezen?

  door » 4 maanden geleden


  Ha Hennetje, 

  Inderdaad het rapport waar Caroline het over heeft dat hebben we beschikbaar. Ik plaats hieronder een link.
  In het kort:

  ABSTRACT

  Background: Dimethylfumarate (DMF) is an effective treatment for psoriasis, which may cause side effects in a considerable group of patients. Alterations in white blood cell (WBC) counts may predict treat- ment success and the occurrence of side effects.
  Objectives: To analyze WBC counts with respect to efficacy and the prevalence of side effects during DMF therapy for psoriasis.

  Methods and materials: Psoriasis patients were treated with DMF. Retrospective data (WBC counts, treat- ment results, and side effects) were analyzed to assess correlations with respect to efficacy, tolerability, and leukocyte subsets.
  Results: Of 95 patients treated with DMF, 60 patients (63.2%) had treatment success at week 16 and 77 patients (81.1%) experienced side effects. Absolute lymphocyte counts were more decreased in the treat- ment success group versus the treatment failure group: 1.1 (±0.7 SD) versus 0.6 (±0.6 SD); p<.05. Eosinophil counts were more increased in the group with side effects versus the group without side effects: 3.8 (±5.5 SD) versus 1.2 (±2.5 SD); p<.05. However, direct correlation studies showed no statistically significant correlations.

  Conclusions: Lymphopenia is associated with better clinical results of DMF treatment for psoriasis, whereas eosinophilia is associated with the occurrence of side effects.

  Interessant is dat het er naar uitziet dat de effectiviteit samenvalt met de daling van de lymfocyten, die natuurlijk weer niet té laag mogen zijn. 
  En je ziet dat bij mensen met een gestegen eosinofieltelling, de bijwerkingen heftiger zijn.
  Dit is natuurlijk maar één studie, die eigenlijk geverifieerd moet worden, we hopen dat we nog meer van deze studies zullen zien. 
  Belangrijk is ook om te zien dat 63,2% in de studie resultaat had in de 16e week.... het duurt dus wel even voordat DMF werkt, volhouden dus. 

  Link naar de publicatie:


 • Re: Lesje bloedlezen?

  door » 4 maanden geleden


  Ha Jim,

  Bedankt voor het onderzoek! Wilde ik al eerder zeggen, maar het kwam er niet van. Sorry!

  Interessant. Ik ga hem later even op mijn gemak lezen. 

  Fijne zondag!

  Groetjes Hennetje


Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.