Skip to main content
Ik ben 63 jaar en heb pas twee jaar psoriasis. Het begon in mijn gezicht, maar na enkele weken zat mijn hele lichaam onder de vlekken, bultjes en schilfers. Toen de diagnose gesteld was, begon het zoeken naar een middel dat de symptomen afdoende zou bestrijden.
- Van Skilarence fumaarzuur kreeg ik na enkele maanden ernstige diarree, zodat ik daarmee niet kon doorgaan.
- Methotrexaat (MTX) had op mijn psoriasis weinig invloed. Ik heb dit een half jaar gebruikt, tot februari 2021. Omdat het middel een zware aanslag kan zijn op lever en andere organen, waren de nadelen groter dan de voordelen. 

Toen kwamen de biologicals in beeld.
- Hyrimoz adalimumab (elke twee weken een injectie) werkte wel een beetje, maar vooral mijn benen bleven vol schilferende plekken zitten. Na een jaar (met enkele onderbrekingen wegens andere medische omstandigheden) zijn we gestopt met dit middel. 
- Ilumetri Tildrakizumab (elke drie maanden een injectie) heeft in enkele maanden de psoriasisplekken vrijwel volledig doen verdwijnen. De startinjectie was eind maart 2022 en vanaf 19 april 2022 moet de injectie elke drie maanden herhaald worden. Het effect op de psoriasis is uitstekend. Ik heb nog nauwelijks schilferende plekken. 

Maar... in mei 2022 kreeg ik last van gewrichtspijn op wisselende plaatsen. Vaak begint het aan het eind van de middag of pas 's avonds. De ene keer in een enkel, dan weer in een vinger, soms een hele hand of juist één teen, schouder, knie of elleboog. Soms is het zo heftig dat ik slecht kan lopen of dat de pijn me uit de slaap houdt. Bijna altijd is de pijn de volgende dag over en is het betreffende gewricht nog een beetje stroef. Bijna elke dag is er wel een gewricht dat 's avonds pijn doet. 

Gewrichtspijn is geen bekende bijwerking van Ilumetri, maar zelfs een reumatoloog had geen logische verklaring en vond het verdacht dat deze klachten pas optreden na het starten met deze biological. 
Omdat Ilumetri een relatief nieuw middel is, zou het kunnen dat deze gewrichtspijn nog ontbreekt op de lijst van mogelijke bijwerkingen. Ik ben daarom benieuwd of er andere patiënten zijn die Ilumetri injecties krijgen en gewrichtsklachten hebben.
Ja, daar heb je wel een punt. Het verspringen is niet normaal voor artritis psoriatica. Maar artritis psoriatica komt voor bij 30% van de mensen die Psoriasis hebben, dus zo heel vreemd is het niet, ik zou denken dat ze er serieus naar moeten kijken. 

Succes !!
Bedankt voor je uitgebreideantwoord.

De dermatoloog en reumatoloog vonden dat deze voortdurend wisselende pijnplaatsen niet wezen op artritis psoriasis, omdat de pijn dan vaak langere tijd op dezelfde plaats zit. 

Ik kijk nog even rond op ook andere fora en websites. Hopelijk vind ik ergens een aanknopingspunt.
Tja ik weet het… Skilarence is geen slimme ontwikkeling. Ik hoor vaker dat mensen er diarree van krijgen. Er is een magistrale bereiding die beter is, maar goed je bent daar al voorbij. MTX is gewoon rotspul, ik snap niet dat ze dat nog steeds gebruiken nu er zoveel goede middelen zijn. 

Ik weet niets van het gebruik van illumetri en geen idee of er hier op het forum mensen zijn die dat wel hebben. 
Wel weet ik, helaas, dat pijnlijke gewrichten vaak het signaal zijn van artritis psoriatica, heeft de reumatoloog daar al naar gekeken? Het zou kunnen zijn dat illumetri daar niet voor werkt. Heeft vaak met de soort cytokine waar de biological tegen werkt te maken. Het zou voor mij een logische verklaring zijn. 
Als je een beetje gaat lezen in de andere draadjes zul je zien dat er al heel wat gezegd is over artritis psoriatica.

Hopelijk krijg je nog meer reacties. 
Groet, 
Caroline
Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube