fbpx

Biologicals en ex-kanker patiënt

Categorie: Reguliere behandelingen 3 maanden geleden
Hi

ik ben Dagmar, 41 jaar en sinds mijn 14e heb ik te maken met psoriasis. Altijd zeer beperkt maar sinds anderhalf jaar breidt de psoriasis zich fors uit. Ben net begonnen aan mijn tweede UV-b kuur na een half jaar. Mijn dermatoloog wil uitzoeken of ik aan medicatie kan gaan beginnen. Omdat ik 15 jaar geleden lymfeklier kanker (hodgkin lymfoom) heb gehad, is dat een contra-indicatie voor een aantal medicaties. Mijn dermatoloog vertelde dat er een biological op de markt is die goede resultaten laat zien bij ex-kanker patiënten. Ik weet de naam niet meer. Ik ben benieuwd of hier mensen zijn die als ex-kanker patiënt ervaringen hebben met biologicals of andere medicatie bij psoriasis?

hartelijke groet,
dagmar
 • Re: Biologicals en ex-kanker patiënt

  door » 3 maanden geleden


  Ha Dagmar, 

  Zo uit mijn hoofd zou. Ik niet weten op welke biological je doelt. Maar ik kan het wel navragen bij een van onze artsen. Die gekoppeld zijn aan onze vereniging door middel van de medische adviesraad. 

  Ervaringscijfers heb ik niet. 

  Ik kan je adviseren om je vraag ook nog even op onze Facebook te zetten. Dan kunnen we kijken of we het bereik van je vraag kunnen vergroten, Onze Facebook pagina is te vinden op https://Facebook.com/psoriasispn

  groet, 
  jim 


 • Re: Biologicals en ex-kanker patiënt

  door » 3 maanden geleden


  We zijn al bezig om er een slimme post van te maken op Facebook.

 • Re: Biologicals en ex-kanker patiënt

  door » 3 maanden geleden


  Beste Dagmar,

  Je kunt het best kijken op https://consultkaart.nl/wp-content/uploads/2019/01/FMS_ck_Psoriasis_2019.01.pdf

  Hier staan geen contra- indicaties voor het gebruik van een biologic met betrekking tot jouw voorgeschiedenis.
  Maar jouw behandelend dermatoloog is uiteraard eindverantwoordelijk om jou een "veilige" biologic voor te schrijven.

  Groetjes,
  Petra
  PN voorlichting.

 • Re: Biologicals en ex-kanker patiënt

  door » 3 maanden geleden


  Vanuit de Medische Adviesraad komt dezelfde informatie als die Petra al aangeeft. 

  Een kanker in de voorgeschiedenis is volgens de huidige psoriasis-richtlijn een relatieve contra-indicatie voor het voorschrijven van een biologic. Dat houdt in dat biologics wel voorgeschreven kunnen worden bij ex-kanker patiënten, maar altijd in nauw overleg met de behandeld specialist (bijv. de oncoloog) en per patient wordt dan bekeken welke biologic het meest geschikt is. Er is dus niet 1 biologic die standaard gegeven wordt. Het hangt af van o.a. de psoriasis zelf, maar ook het type kanker en wat het advies van de oncoloog is. Als voorbeeld kunnen bijv. TNF-alpha remmers voorgeschreven worden.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31013012

 • Re: Biologicals en ex-kanker patiënt

  door » 6 weken geleden


  Hallo Dagmar,

  misschien een beetje late reactie, maar ik had niet meer op de site gekeken, vandaar.
  Ik heb in 2003 borstkanker gehad met operatie, bestraling en chemokuur.
  Sinds anderhalf jaar gebruik ik Stelara (biologic) waarmee ik goede ervaring heb na allerlei zalfjes, psorinovo en methotrexaat.
  Mijn dermatoloog houdt het erop dat na 10 jaar 'genezen' te zijn van kanker er geen extra risico meer bestaat en ik dus ales 'gewoon'patient wordt behandeld.
  Psorinovo en methotrexaat hebben beide behoorlijke bijwerkingen gegeven, waardoor ik uiteindelijk op de biologi terechtkwam. Tot op heden met succes.

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.