fbpx

Al vanaf jongs af aan (4 jaar) heb ik te maken met eczeem. Inmiddels ben ik 25 jaar en ben ik sinds een paar maanden geheel klacht vrij. Ik wil jullie graag een langdurige zoektocht naar de juist behandeling uitsparen en daarom deel ik dit bericht. Ik denk dat mijn behandeling namelijk ook effectief kan zijn voor psoriasis.

 

Zelf heb ik alle mogelijke eczeem behandelingen van mijn kinderarts en dermatologen geprobeerd. Naast de vele zalven/crèmes (inclusief teerzalf), ben ik twee keer lichttherapie ondergaan, heb ik tientallen allergieonderzoeken gevolgd met de bijbehorende diëten, en heb ik zelfs alternatieve geneeswijzen geprobeerd. Helaas kon geen van de behandelingen mijn ernstig atopisch eczeem onderdrukken voor een langere periode. Uiteindelijk ben ik daarom de afgelopen 10 jaar maar met hormoonzalf blijven smeren om de irritaties te verzachten… De laatste optie van een eventuele behandeling met prednison of methotrexaat wilde ik namelijk zo lang mogelijk uitstellen.

   

Nu de onverwachtse oplossing. Per toeval zijn wij erachter gekomen door mijn zusje. Mijn zusje heeft namelijk een chronische darmziekte welke zij onderdrukt met azathioprine. Dit medicijn gebruikt ze al jaren. Vorig jaar waren haar ontstekingswaarden erg goed waardoor werd besloten om te stoppen met azathioprine. Op dat moment kreeg ze echter dezelfde huidklachten als ik. Lang verhaal kort: ze is weer begonnen met azathioprine, waarna haar eczeem meteen verdween. De pilletjes hebben kennelijk altijd haar eczeem onderdrukt. Azathioprine onderdrukt namelijk de lichaamsafweer en remt ontstekingen. Ik heb dit verhaal voorgelegd aan mijn dermatoloog en we hebben besloten dat ik ook met 100 mg azathioprine kan beginnen. En met resultaat! Ik gebruik naast azathioprine geen zalven meer en heb gewoon geen huiduitslag meer. Ik ben een paar maanden geleden begonnen en besef nu pas hoeveel effect eczeem op mij had. Ik kan weer vaker douchen, ik kan pijnloos in de zee zwemmen, ik kan sporten zonder heel veel jeuk te hebben, ik kan mij weer langer concentreren en nog wel het grootste verschil: ik heb enorm veel energie in vergelijking met voorheen! Ik ben oprecht een vrolijker mens geworden puur door azathioprine.

 

Neem gerust contact met mij op voor vragen. Ik hoop namelijk dat ik vele mensen kan helpen door mijn ervaring te delen.

 • Re: Azathioprine tegen (atopisch) eczeem; ik ben een compleet nieuw mens

  door » 3 jaren geleden


  Hallo Denise,

  Welkom op het forum en dank voor het delen van je verhaal!

  Ik wil echter wel even een kanttekening plaatsen: eczeem is niet hetzelfde als psoriasis. Het door jou nu gebruikte middel lijkt niet geschikt voor psoriasis helaas en ik heb ook nog nooit gehoord van iemand die het voor psoriasis zou gebruiken.
  Hopelijk blijft het voor jouw eczeem wel helpen in ieder geval.

  Ik gebruik Psorinovo


 • Re: Azathioprine tegen (atopisch) eczeem; ik ben een compleet nieuw mens

  door » 3 jaren geleden


  Hi Marina,

  Goed dat je deze kanttekening maakt. Het klopt dat eczeem niet hetzelfde is als psoriasis. Maar de behandelmethoden zijn vaak wel heel vergelijkbaar, omdat beide chronische auto-immuunziektes zijn dat wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem en zich uit in de huid.
  Azathioprine wordt eigenlijk ook nooit door dermatologen voorgeschreven. Dat is precies de reden waarom ik graag mijn ervaring met jullie wil delen. ;)

 • Re: Azathioprine tegen (atopisch) eczeem; ik ben een compleet nieuw mens

  door » 3 jaren geleden


  Ha Denise, 

  Goed dat je je ervaringen deelt hoor. Je weet maar nooit of iemand het wil proberen en wil voorstellen aan zijn/haar dermatoloog. 
  Maar net als Marina heb ik er nog nooit van gehoord. 

  Eczeem en Psoriasis verschillen nogal, er zijn heel andere cytokines bij betrokken en ook is eczeem een zogenaamde atopische aandoening en valt daardoor in een heel andere groep dan psoriasis. 
  Enes Hadjarbegovic heeft daar een interessant artikel over geschreven in de Psoriasis van 1 maart 2019, hieronder zie je dat artikel. 

  Komt bij dat Psoriasis zéér waarschijnlijk géén auto immuun aandoening is. Immers bij een auto immuun aandoening moeten er in het bloed van de patient antistoffen aanwezig zijn. Dit is bij psoriasis niet het geval. 


Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube