fbpx

Afweer en Psorinovo

Categorie: Reguliere behandelingen 2 jaren geleden
Goedemiddag,

Ik ben nu zo'n drie maanden met bezig met Psorinovo en hoewel het nog niet het gewenste resultaat heeft merk ik al wel verbetering. Wat ik ook denk te merken is dat het toch mijn afweer beïnvloed (Lees vatbaarder voor verkoudheid en griep). Klopt dit?

De bijsluiter noch de artsen reppen hierover (mij is verteld dat het niet op die manier inspeelt op het immuunsysteem). Van de andere kant kwam ik ergens op deze site wel het advies tegen om tijdelijk te stoppen met Psorinovo tijdens heftige verkoudheid.

Iemand opheldering?

Dank alvast
 • Re: Afweer en Psorinovo

  door » 2 jaren geleden


  Hallo Floris,

  Welkom op dit forum. Psorinovo heeft tijd nodig maar als je nu al wat verbetering merkt, dan zit je op de goede weg. Langzaam opbouwen tot het zo goed als weg is, en dan zo'n zelfde periode op dat laatste niveau blijven zitten. Daarna kan je heel langzaam proberen af te bouwen tot je de onderhoudsdosis hebt bereikt. Dat is voor iedereen anders.

  Vatbaarder zijn voor verkoudheid en griep is zeker niet algemeen bij het gebruik van Psorinovo. Nou is de afgelopen periode natuurlijk sowieso al een tijd voor veel mensen die last hebben van die verschijnselen en dat heeft niets met Psorinovo te maken.

  Wat je in het oude forum waarschijnlijk gevonden hebt, is als er ineens een totaal onverklaarbare heftige verkoudheid zou optreden. Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Eventueel de dosis verminderen maar zou dat in overleg doen.
  Bij de 'gewone' verschijnselen van griep en verkoudheid hoef je dit echt niet te doen.

  Ik gebruik Psorinovo.

   


 • Re: Afweer en Psorinovo

  door » 2 jaren geleden


  Ha Floris, 

  inderdaad is het zoals Marina aangeeft. Psorinovo is niet de aanleiding voor het krijgen van een verkoudheid. Het remt op een bepaalde manier het immuunsysteem zodanig dat een aantal stoffen in het immuun systeem die verhoogd zijn en de reden zijn dat je psoriasis hebt, teruggeschroefd worden naar een normalere waarde. Het gaat hier o.a. om stoffen als interleukine 17 en 23, fumaraten doen nog meer en ze zijn een onderdeel van de energie cyclus van je cellen. 
  Deze stoffen hebben geen relatie met een gevoeligheid voor verkoudheid. 

  Als je verkouden wordt, dan reageert het immuunsysteem daarop, het analyseert het probleem, het virus dus, en gaat aan de slag om anti stoffen te maken, die zodra ze gereed zijn het virus aanvallen en de verkoudheid gaat weer over. Gedurende dat proces gaan vaak de lymphocyten wat omlaag. Aangezien DMF (dimethylfumaraat, de werkzame stof in Psorinovo, Skilarence en Tecfidera) ook als bijverschijnsel heeft dat de lymphocyten vaak wat omlaag gaan, is dat de reden om te adviseren om bij een stevige verkoudheid even te stoppen met DMF om te voorkomen dat de lymphocyten te laag worden en je lichaam de gelegenheid te geven om met de verkoudheid af te rekenen. 

  Dit leidt meteen tot een tip. In de richtlijnen van de dermatologen staat dat de waarde van de lymphocyten bij voorkeur niet lager mag zijn dan 0,7 (en dan een of andere eenheid die ik niet weet). Als dat bij een controle gemeten wordt, dan zullen zij de therapie willen gaan stoppen. Dus áls je weer geprikt moet worden, wees er dan zeker van dat je niet verkouden bent of griep hebt. Immers in dat geval gaan de lymphocyten extra omlaag en klopt de meting niet met de normale situatie. 

  Jim

 • Re: Afweer en Psorinovo

  door » een jaar geleden


  Dank nog voor de heldere antwoorden Marina en Jim, inmiddels weer topfit ;-). Was toch de tijd van het jaar vermoed ik. Groet

 • Re: Afweer en Psorinovo

  door » een jaar geleden


  Mijn dermatologe was pas erg content met de waarde voor de lymfocyten van 0.6 smile

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.