fbpx

Wat is de oorzaak van Psoriasis

Categorie: Psoriasis en Artritis psoriatica 4 jaren geleden

Op onze website hebben we beschreven wat de waarschijnlijke oorzaak is van psoriasis, en daarbij beweren we dat het expliciet erfelijk is. Met andere woorden we dachten bij het schrijven van deze pagina, en Astrid zegt dit ook in haar gesprek op de radio in Open Huis - maandag 29 oktober 2018 (luister v.a. 1:35), dat je het alleen kunt krijgen als je erfelijk belast bent. 

Helaas is dit niet correct. Het zou ook raar zijn, want hoe kan het dan ontstaan zijn? Het zou bij wijze van spreken betekenen dat Adam en Eva, om maar even een dwarsstraat te noemen, al psoriasis hadden. Dus jammer maar helaas, het is zo dat werkelijk iedereen psoriasis kan krijgen. Zéker zijn er mensen die een erfelijke aanleg hebben, hierover staat ook een artikel in Psoriasis no 2 april 2018, het artikel van Hanna Niehues over de erfelijke factoren van psoriasis. Daar zijn de betreffende erfelijke genen genoemd. 

Maar iedereen kan het krijgen, en er zijn een aantal factoren die de kans dat je het krijgt vergroten: 

 • Erfelijkheid. Het is wel degelijk een van de grote risico factoren. Een ouder met psoriasis vergroot je kans om het ook te krijgen. Het hoeft niet, maar het kan wel. 
 • Virale en bacteriële infecties. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, denk aan mensen met HIV, of om andere redenen een verzwakt immuunsysteem, ontwikkelen gemakkelijker psoriasis dan mensen met een sterk immuunsysteem. Vooral herhalende infecties, vooral staphylokokken en streptokokken infecties (in de keel) vormen een bedreiging en laten de kans oplopen. 
 • Stress. Stress is van grote invloed op ons immuun systeem, niet alleen kan een hoog stress level het risico op het spontaan krijgen van psoriasis verhogen, ook kan het een verborgen erfelijke belasting naar voren halen.  
 • Obesitas. Een groter gewicht, overgewicht, vergroot ook het risico. Beschadigingen in de huid daar waar deze tegen elkaar vouwt kan zich psoriasis ontwikkelen. 
 • Roken. Ook roken vergroot niet alleen de kans op het krijgen van psoriasis, maar het kan ook de ernst ervan beïnvloeden. 

Toch blijven we nog veel in het duister tasten over de werkelijke dieperliggende oorzaken. Men is daar, ondanks jaren onderzoek, nog lang niet over uit. De wetenschap blijft zoeken naar de verbanden die er zijn tussen de verschillende auto-immuunaandoeningen. Wat we graag zouden willen weten is of je als psoriasis patiënt nu ook een risico loopt om anderen auto-immuunziekten te krijgen. Dat risico loop je altijd, net als iedereen, maar we willen wel graag weten of we een groter risico lopen. 

Immers wat je ook ziet is dat de bestrijding van immuunziekten als psoriasis, Crohn, MS, etc soms met dezelfde medicijnen uitgevoerd wordt. 

Interessant is het, dat als je b.v. psoriasis gekregen hebt als gevolg van een bacteriële besmetting, om er dan over na te denken, zou je er dan vanaf kunnen komen. Zou je, als je de besmetting weghaalt en daarmee de oorzaak weghaalt, ook de psoriasis kunnen beperken? 

 • Re: Wat is de oorzaak van Psoriasis

  door » 4 jaren geleden


  Ik was (en ben) ook de eerste in de familie die psoriasis heeft gekregen en dat is bij mij op 10-11 jarige leeftijd begonnen. Dat was in de tijd dat mijn ouders in scheiding lagen, dus daar werd toendertijd de 'oorzaak' aan toegeschreven. Ik weet nog goed dat de dermatoloog die we het eerst bezochten vroeg of er mogelijk toestanden waren op dat moment, en toen mijn moeder vertelde over de scheidingsprocedure zei hij letterlijk, dat als ik mazzel had, dan kon de psoriasis tijdelijk zijn, maar het kon ook blijvend worden. Dat laatste is dus inderdaad gebeurd.

  Inmiddels gebruik ik sinds april 2012 Psorinovo en heb nu nergens meer last van.


  Ik gebruik Psorinovo


 • Re: Wat is de oorzaak van Psoriasis

  door » 3 jaren geleden


  Het blijft overigens verrassend als je op “psoriasis” zoekt en dan alle websites ziet die blijven uitleggen dat psoriasis een huidziekte is. Dat we dat twintig jaar geleden dachten daar kan ik me nog iets bij voorstellen, maar zo langzamerhand weet toch iedereen wel dat het gaat om een chronische aandoening met verschijnselen op de huid maar ook vaak in de pezen en gewrichten, en gezien de comorbiditeiten wellicht nog andere risico’s geeft voor degene die het heeft.

 • Re: Wat is de oorzaak van Psoriasis

  door » 3 jaren geleden


  Tja, maar wat moet je het dan noemen? Feit is dat de meeste psoriasis soorten hun uitwerking op de huid hebben wat dus voor iedereen zichtbaar is. Dat het ook een uitwerking op gewrichten kan hebben klopt, maar is niet zichtbaar. Van pezen wist ik het overigens niet, wat is daar het effect van?
  Je hoort toch ook wel vaker dat het een auto-immuunziekte is, maar dat blijft dan ook weer zo vaag.

  Ik gebruik Psorinovo


 • Re: Wat is de oorzaak van Psoriasis

  door » 2 jaren geleden


  Noem het gewoon een autoimmuun aandoening die zich manifesteert in verschillende vormen op de huid of in de gewrichten. Dan heb je alles afgedekt. laughing

  In de pezen noem ik, omdat Psoriasis in de gewrichten (Artritis Psoriatica) nogal vaak wordt voorafgegaan door peesontstekingen, denk aan de bekende achillespees ontsteking. Dit ‘kan’ een eerste signaal zijn dat je Artritis Psoriatica gaat krijgen. Pas achteraf, als je het werkelijk hebt, kun je terugkijken in je historie of dat er inderdaad mee te maken had. Deze informatie heb ik verkregen van een reumatoloog in opleiding die ik geïnterviewd heb. 


Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube