Skip to main content

Hallo allemaal,

ik ben nog een complete leek op psoriasis gebied, heb pas twee weken geleden van mijn huisarts de diagnose gehad, en ben me flink aan het inlezen. Er is enorm veel informatie te vinden over psoriasis maar ik blijf toch nog met wat vragen zitten waar ik het antwoord nog niet op heb kunnen vinden. Daarom doe ik hier een poging, misschien dat jullie mij verder kunnen helpen.

Momenteel heb ik een plek zo groot als een flinke mandarijn op de strekzijde van mijn rechter elleboog, waarvan mijn huisarts heeft gezegd dat het een lichte vorm van psoriasis is. Ik lees overal dat psoriasis meestal symmetrisch voor komt, dus heb je het op je rechter elleboog dan is het er meestal ook links. Ik heb het nu dus alleen rechts (en sinds een paar dagen een mini plekje op mijn linker elleboog, bijna niet zichtbaar). Kan psoriasis ook op slechts 1 plek tegelijk voor komen?

Daarnaast lees ik dat psoriasis meestal gepaard gaat met veel schilfering en dat de schilfers ook vrij groot (kunnen) zijn. Bij mij schilfert de plek inderdaad maar het zijn kleine schilfertjes. Kan dat ook bij psoriasis?

Ik heb periodes waarin de knokkels van mijn handen ook verheven plekjes met roodheid en schilfering hebben. De huid is daar dan zo strak dat het spontaan open barst tot bloedens toe (soms echt diepe kloven achterlatend). Dit is erg pijnlijk en het geneest heel slecht. Ik hou deze plekken goed vet met vaseline en uiteindelijk trekken ze na een tijdje weer weg. Zou dit ook bij het beeld van psoriasis kunnen passen?

Momenteel ben ik ruim anderhalve week mijn elleboog aan het insmeren met Hydrocortison-vaseline zalf (2x per dag). De ergste schilfering lijkt verdwenen maar de plek is nog erg rood, voelt warm en brandt (en jeukt soms) nog. Ik vraag me af of deze zalf voldoende helpt, of zou ik te ongeduldig zijn? Heeft iemand ervaring met Hydrocortison-vaseline en zo ja, hoe lang duurde het bij jullie voor de psoriasisplek(ken) weg trokken?

Sorry voor het lange verhaal en de vele vragen, ik ben nog een beetje zoekende en onzeker over dit alles.

Groetjes, Vivianne

Hoi Caroline,

wow, jouw klachten van de AP zijn bijna exact hetzelfde als die van mij surprised Bij mij is alleen niet de achillespees ontstoken maar de peesplaat onder mijn voeten, wat voor veel hielpijn zorgt. Die dikke vinger (bij mij de rechter wijsvinger) heb ik ook, vooral als ik ‘s morgens wakker wordt. Geen beweging in te krijgen, pas in de loop van de ochtend wordt het ietsje soepeler. Eind augustus spreek ik mijn reumatoloog weer, hopelijk kan zij dan de diagnose stellen en kan er gekeken worden naar andere medicatie.

Groetjes, Vivianne
Hoi Vivianne, 

Bij mij begon de artritis psoriatica met pees ontstekingen, met name de achillespees, toen ik vroeger hard liep. Die wilde almaar niet weg. Het is de eerste indicatie van komende artritis psoriatica, peesontstekingen. 
Op een gegeven moment begonnen mijn vingers te ontsteken in de gewrichten, hele dikke vinger ineens. En toen begonnen mijn voeten, de kleine gewrichtjes in de voor voeten. 
NSAIDs zijn alleen maar tegen de pijn, niet tegen de ontsteking, dus die blijven gewoon komen. 

Ik gebruik er DMF voor, Dimethylfumaraat. De reumatoloog had me eerst Methotrexaat gegeven, maar dat hielp niet en ik werd er constant misselijk van. Toen ben ik bij een internist terecht gekomen en die gaf DMF. Dat werkte na een tijdje, niet meteen, het duurde even, maar dat kon hij ook verklaren. Ik hoor reumatologen wel zeggen: DMF dat werkt niet, maar dat hebben ze alleen maar gehoord van een collega. Er is geen onderzoek gedaan daarom denken ze dat zeker. 
Het werkt dus wel en afdoende ook. Ik kan niet meer hardlopen, maar geen ontstekingen meer. 
Het is wel opletten geblazen met artritis psoriatica, dat je voorkomt dat je gewrichten niet beschadigd raken. 

Groetjes, 
Caroline
Hoi Caroline,

bedankt voor je antwoorden laughing Ik had inderdaad gelezen dat er meerdere verschijningsvormen zijn en heb veel foto’s bekeken. Ik herkende mijn eigen plekken er wel in maar vond het dan weer apart dat ik het aan 1 elleboog heb en dat bij mij de schilfers kleiner zijn dan wat je meestal op de voorbeelden ziet.

Mijn reumatoloog denkt bij mij ook in de richting van artritis psoriatica. Heb jij toevallig ook last van peesontstekingen die maar niet willen genezen? Mag ik vragen of je medicatie gebruikt voor de AP? Ikzelf gebruik momenteel alleen NSAIDS, die halen bij mij wel de scherpe randjes van de pijn weg maar ze voorkomen niet dat er steeds weer nieuwe ontstekingen ontstaan.

Groetjes, Vivianne
Ha Sunny, of Vivianne, 

Een paar vragen kan ik een beetje beantwoorden misschien. 🤔
Ja, psoriasis kan ook op één plek voorkomen, mijn broer heeft maar één plekje op zijn been. Maar je ziet het toch wel vaker symmetrisch, b.v. Op beide benen, maar dat hoeft weer niet op dezelfde plek op de benen te zijn. Je kunt dat zien als je naar de fotoshoots kijkt, die van 2020 bijvoorbeeld. Bij mij achter mijn oren zit het wel aan beide kanten, maar andere plekjes zijn wat verspreid. 

Kleine schilfertjes kan ook hoor. Er zijn meerdere soorten psoriasis, of eigenlijk het is 1 aandoening, met verschillende verschijningsvormen. Dat staat hier op deze site bij https://psoriasispatientennederland.nl/psoriasis-soorten De soorten. 

Ik heb regelmatig gelezen dat mensen last hebben van scheurtjes in de huid en dan natuurlijk precies op die gemene plekken, dus dat klopt wel. Zelf gebruik ik kokosnoot olie om mijn huid zacht te houden. Het is een beetje vettig, maar werkt goed. Wat een tip vanuit een ander forum. 

Je laatste vraag kan ik je niet mee helpen. Daarvoor heb ik zelf te weinig psoriasis, maar juist artritis psoriatica. Dus ik weet niet hoe zalven werken. Wel las ik dat er meerdere sterktes zijn en dat de dermatologen meestal beginnen met sterkte 3. 

Groetjes en nog welkom op dit forum,
Caroline. 

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube