fbpx

Psoriasis na gebruik Lithium

Categorie: Psoriasis en Artritis psoriatica 3 jaren geleden

Beste Forum leden.

Sinds ruim een jaar slik ik Lithium en sinds enige maanden heb ik een toename van de zeer lichte huidklachten die ik altijd al had. De huisarts heeft de diagnose Psoriasis gesteld. Psoriasis is een bekende bijwerking van Lithium gebruik. Heeft iemand ervaring met de combinatie Lithium en Psoriasis en met de te volgen behandeling? Minderen of stoppen met Lithium is geen stap om naar uit te kijken.

mvg

Marc / man / 50+ 

 • Re: Psoriasis na gebruik Lithium

  door » 3 jaren geleden


  Ha Marc, 

  Zo direct ken ik geen mensen in de vereniging die deze zelfde combinatie hebben, maar ik zal dit eens bij andere leden laten horen. 
  Belangrijkste vraag is: Heb je al met je dermatoloog hierover gesproken. Met name als de psoriasis wat erger wordt, dan is een verwijzing van de huisarts naar de dermatoloog een goede stap omdat deze de echte specialisten zijn op dit vlak. 

  Ook kan het handig zijn om even Petra,  onze voorlichtster, te bellen op 0858 700 777. Zij heeft zeer veel praktische ervaring en kan ook een mogelijke richting aangeven. Petra is bereikbaar op de maandag, dinsdag en donderdag tussen 09:30 en 13:00 uur.

  Groet, 
  Jim

 • Re: Psoriasis na gebruik Lithium

  door » 3 jaren geleden


  Mijn man is bekend met depressie. Hij heeft indertijd Lithium voorgeschreven gekregen en kreeg inderdaad psoriasis aan zijn handen. Omdat zijn - ondanks regelmatig bloedonderzoek - schildklier beschadigd is door Lithium en het medicijn ook niet hielp voor depressie is hij met Lithium gestopt. De psoriasis verdween maar hij moet nu tabletten slikken voor de schildklier.

  Ik gebruik met succes Psorinovo.

 • Re: Psoriasis na gebruik Lithium

  door » 2 jaren geleden


  Beste Marc,

  Ik heb zelf Priadel geslikt vorm van (lithium) na 3 jaar kreeg ik last van psoriasis. Na een zalven en lichtbehandeling geen verbetering van de psoriasis. 

  Het is geen aanrader, maar ik ben nu naar 5 jaar Priadel slikken gestopt met goed overleg met de psychiater dit heb ik rustig afgebouwd dat ik het in de toekomst nog wel zou kunnen nemen indien nodig. Er kwam ook daar geen verbetering van de psoriasis. Nu ben ik 7 weken gestart met Skilerance. Na twee jaar is het nog steeds zoeken wat bij mij aanslaat als behandeling voor de psoriasis van daar dat ik mij heb aangemeld bij dit forum.

  Als je mij vraagt is het overleggen met de psychiater en de dermatoloog het meest verstandige. 

  Ook blijf ik graag in gesprek.

  Mvg,

  Chris


 • Re: Psoriasis na gebruik Lithium

  door » 2 jaren geleden


  Beste Chris,

  De psoriasis die bij mij opkwam na een jaar Lithium slikken beperkt zich tot een paar plekken en is sindsdien stabiel met gebruik van zalven (Betamethason (tot paar weken terug), Calcitriol en clobetasol-17-propionaat (sinds kort)). Voor mezelf is het daarmee OK zo. 

  Afstemming tussen twee medici met een andere discipline loopt meestal niet soepel en ik heb geen behoefte dat nogmaals mee te gaan maken. Ik slik de Lithium niet voor niets ...

  Ben benieuwd naar het effect van de Skilerance bij jou.

  groet Marc


 • Re: Psoriasis na gebruik Lithium

  door » 2 jaren geleden


  Beste Marc,

  Bij mij is de psoriasis nog steeds behoorlijk hartnekkig.
  Over de Skilerance kan ik op dit moment nog niet oordelen aangezien ik het pas te kort gebruik. 

  De toekomst zal uitwijzen hoe het verloop is van de Skilerance dit zal ik nog wel laten weten. Een bijwerking die ik wel merk is dat ik mij verbrand voel als ik de Skilerance dosering verhoog dan wordt ik helemaal rood en lijk ik wel verbrand dit duurt ongeveer (30min)  Mijn bloedwaardes zijn volgens de dermatoloog helemaal in orde. Dit wordt dan ook geregeld gemeten.

  Voor mij weegt de psyche ook zwaarder als psoriasis.

  Groet,
  Christian


 • Re: Psoriasis na gebruik Lithium

  door » 2 jaren geleden


  Ha Christian,

  Mooi dat je Skilarence (je hebt de e en de a omgewisseld 😄) gebruikt. Het is een langzaam werkend medicijn dus hou het een tijdje vol, want als het goed bij je werkt dan kun je het normaal gesproken heel lang blijven gebruiken. 

  Ik lees dat je al kennis gemaakt hebt met de flushes, dat je helemaal rood wordt. Grappig he, een van de onschuldigste bijwerkingen van dit middel. Het heeft niets met verbranden te maken, maar met de doorbloeding van heel kleine vaatjes, dat geeft een prikkelend gevoel. 
  Het is ook een signaal dat het middel werkt en bij de meeste mensen neemt het flush verschijnsel op termijn af. 

  Heel goed om je bloedwaarden in de gaten te houden, de lymphocyten zijn het belangrijkst. Naar verwachting zullen die wat gaan dalen, ook weer een signaal dat het middel werkt. Zelf hou ik iedere meting in een spreadsheet bij. 

  Succes en blijf je voortgang melden, dat is waardevol voor ons allemaal. 

  Groet, 
  Caroline

 • Re: Psoriasis na gebruik Lithium

  door » 2 jaren geleden


  Beste Caroline,

  Bedankt voor je reactie ben nog steeds vrij sceptisch over de werking van Skilarence, maar mijn omgeving geeft aan dat ze het er wel beter uit vinden zien dus ik blijf toch volhouden.laughing

  Het is inderdaad een apart gevoel die flushes. Laatst zag mijn werkgever mij en zei hoezo ben je nu verbrand. Toen zei ik dat dit een bijwerking was van mijn medicijnen en als ik het goed zeg heeft 1/5 dat als bijwerking. Toen moest hij een beetje lachen en vroeg hoelang duurt dat. ongv 15 min bij mij.

  Wat mij wel opviel is dat mijn eigen-risico in een keer op was door de medicijnen. Dat heb ik er wel voor over als het minder wordt, maar kan me voorstellen dat er wel mensen zullen zijn die daar van schrikken als dit niet verteld wordt.wink

  Nog een vraag hoe vaak laat je dan bloed meten om hier een goed beeld van te krijgen?

  Groet,
  Christian

 • Re: Psoriasis na gebruik Lithium

  door » 2 jaren geleden


  Meestal wordt dat om het half jaar gemeten. Ik moest nl. altijd twee keer per jaar terugkomen. Een week van te voren moest ik dan mijn bloed laten prikken. Als ik ook Vitamine D liet prikken moest ik veertien dagen van te voren prikken.
  Nu moet ik voor het eerst een afspraak voor over 9 maanden maken.

  Ik gebruik met succes Psorinovo.

 • Re: Psoriasis na gebruik Lithium

  door » 2 jaren geleden


  Ha Christian en To, 
  Voor zover ik weet laten de meeste dermatologen het om de 3 maanden meten en als het stabiel blijkt dan gaan ze wellicht over op een half jaar, zoals bij jou To. Ik zweef zelf een beetje tussen de 3 en 6 maanden. 

  Voor zover ik weet krijgen de meeste mensen die het gebruiken de flushes, meestal bij verhogen van de dosis. Ik had er gisteren eentje meer genomen, ik heb wat meer last, en inderdaad vannacht een forse flush. 😆

  Over de werking, als je het verhaal leest over de werking, dan voorkomt het middel dat bepaalde stoffen ontstaan die de oorzaak zijn van je psoriasis, dat begrijp ik tenminste. Maar die stoffen heb je natuurlijk al ergens rondzwerven en het duurt even voordat je lijf dat allemaal verwijderd heeft. Ik neem aan dat dat de reden is dat het zo langzaam werkt. 

  En ja... de kosten zijn hoog, maar toch is het veel goedkoper dan b.v. Biologicals. Het heeft met de registratie van het medicijn te maken, want de grondstof voor het pilletje is belachelijk goedkoop. Als je het zelf zou kopen als grondstof en er pilletjes van zou maken, dan zou een pilletje misschien 0,6 cent kosten. Ik ken iemand in Australië (via een ander forum) die dat inderdaad doet en net zoveel baat erbij heeft als ikzelf.

 • Re: Psoriasis na gebruik Lithium

  door » 2 jaren geleden


  Een flush heeft niet altijd met ophogen te maken. Ik denk dat het voor iedereen anders is. ik slik er drie per week. Soms niets aan de hand en juist de afgelopen keer stond ik een half uur in brand. Bovenlichaam en bovenarmen en bovenbenen en hoofd!! En een ontzettende jeuk. Voor mij een teken dat het werkt want: ooit stond ik op 6 pillen en verzweeg dat tegenover de dermatoloog dat ik was gaan minderen. Dus op een gegeven moment gezegd dat ik lager zat. Dat had ze me al veel eerder aangeraden. Je begrijpt dat ik nu nog met een grote voorraad zit. Houdbaarheidsdatum sept. 2020. Dus al een keer een groot stuk eigen risico bespaard. 


  Ik gebruik met succes Psorinovo.

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube