fbpx

Psoriasis guttata

Categorie: Psoriasis en Artritis psoriatica 4 maanden geleden
Hallo, 

Sinds enkele weken heb ik een milde vorm van psoriasis guttata. Dit is een paar weken na een onbehandelde keelontsteking begonnen. Nu gebruik ik hormoonzalf type 2 (voor het gelaat) en type 3 (borst en rug). Er is een huidbiopsie gedaan en ik ga nog bloedprikken om er achter te komen of het door de streptokokken bacterie komt. En hier eventueel alsnog antibiotica voor te krijgen.

Heeft er iemand ervaring met deze vorm van psoriasis?  En wat is ongeveer het beloop van deze vorm. De ene site geeft aan dat het vanzelf verdwijnt na enkele weken/maanden (of na adequaat behandelen) en de andere site geeft aan dat het nooit verdwijnt. 

M.v.g.
 • Re: Psoriasis guttata

  door » 4 maanden geleden


  Hallo Sven,

  Welkom op het forum!

  Het is een bekend gegeven dat psoriasis inderdaad spontaan kan ontstaan na iets als een keelontsteking. Het waarom daarvan, is echter een geheel andere zaak waar de geleerden het nog niet over eens zijn. Noch over het feit dat het blijvend kan zijn of misschien tijdelijk. Heb je misschien familieleden die al dan niet een vorm van psoriasis hebben, waardoor je het geërfd zou kunnen hebben? Ook dat erven is niet iets wat altijd geldt overigens, maar als er in je familie al leden zijn die psoriasis hebben, dan is de kans dat jij het krijgt wel groter.
  Hoe dan ook, er valt niets met zekerheid te zeggen over hoe het bij jou zal verlopen. Ben je onder behandeling bij een dermatoloog? Wat zegt die ervan?

  Ik gebruik Psorinovo.

   


 • Re: Psoriasis guttata

  door » 4 maanden geleden


  Hoi Marina, 

  Bedankt voor je antwoord. In mijn familie is alleen lichte eczeem en hoofdroos bekend (roos heb ik zelf ook last van gehad. Door behandelen is het weg). 
  Ik ben alleen onder toezicht van de huisarts. Kun je zelf naar een dermatoloog of moet je daar een verwijzing voor krijgen?

  Groeten,

 • Re: Psoriasis guttata

  door » 4 maanden geleden


  Ha Stef, 

  Kan alleen via een verwijzing door de huisarts naar de dermatoloog en is over het algemeen wel goed om een expert naar te laten kijken. 

  Verder klopt wat Marina aangeeft. Of het weggaat?  Ja kan spontaan weggaan, maar er is geen peil op te trekken. Je zou kunnen kijken of het bijvoorbeeld helpt om wat meer vitamine D binnen te krijgen. Een van de behandeltypes voor deze vorm is namelijk de lichtbehandeling. 

  Als de streptokok al door je immuunsysteem adequaat bestreden is lijkt me antibiotica overbodig. Men geeft immers aan dat je antibiotica spaarzaam moet gebruiken. 
  In dat kader is dit artikel in de volkskrant een interessant artikel om te lezen. 

  Groeten, 
  Jim

  Dank je gezegd door: sven1995

 • Re: Psoriasis guttata

  door » 3 maanden geleden


  Heb psoriasis guttata gekregen na een keelontsteking over hele lichaam en hoofdhuid. Direct met lichttherapie begonnen in ziekenhuis maar nog geen goed resultaat. Heb het nu ongeveer 7 maanden en daarnaast smeer ik enstilar. Ik ga een afspraak maken met een Mesoloog. Misschien dat dit wat helpt.

 • Re: Psoriasis guttata

  door » 3 maanden geleden


  Ik heb ongeveer op mijn 25ste eerste keer druppelpsoriasis gekregen na een relatiebreuk met stress, enkel op mijn benen, dit is overgegaan. Nu, 2 jaar geleden een hevige amandelontsteking gehad, heel men lichaam vol druppelpsoriasis...het meeste is wel weg, maar definitieve psoriasis is daarna gevormd. Druppel 1cm op handen, onderarmen, achterwerk, scheenbeen en voeten, maar ook plaque op ellebogen en heel licht inversa bilnaad/liezen/intiem, capitis op hoofdhuid maar een plekje of 2. Als je aanleg hebt tot psoriasis kan het een definieve vorm aannemen, maar het kan ook voorbij gaan, zoiets is heel onvoorspelbaar. Hoe is het nu intussen met jou?

 • Re: Psoriasis guttata

  door » een maand geleden


  Hey Sven,

  Bij mij begon het een aantal jaren geleden met een paar plekjes op mijn benen die ik redelijk snel kon wegsmeren met een hormoonzalf. Daarna een paar jaar geen last. In 2016 begonnen de druppels weer te komen en nu ook een stuk meer. Aangezien het overal zat, was smeren niet handig, dus overgegaan op lichttherapie. Na de lichtkuur was ik a. poeppiebruin en b. schoon. Helaas niet voor lang. Ik had geen zin om weer het circuit in te gaan en ben zelf wat gaan rommelen met onder andere CBD olie smeren op de plekken. Of het nou kwam doordat ik het 'losliet' of door de CBD, geen idee, maar het ging weg. Hoera.

  Tot vorig jaar zomer. Tijdens de vakantie een paar plekjes op mijn benen en binnen drie weken zat ik er van top tot teen onder. Guttata, Inversa en Capitis. Honderden plekjes en jeuk als een malle. Zalven hielpen niet, wilde ook niet, want kan moeilijk mezelf totaal insmeren, lichttherapie sloeg ook niet aan (ik verbrandde om de haverklap) en dus ben ik sinds deze week overgegaan op fumaarzuur (Skilarence). Het duurt een paar weken voordat ik weet of het aanslaat. Ik hoop het. Want jeuk is gekmakend.

  Hopelijk heb je wat aan onze ervaringen!

  Groetjes Hennetje


 • Re: Psoriasis guttata

  door » een maand geleden


  De plekken op mijn gezicht zijn zo goed als weg. De rug wordt nu gelukkig ook minder rood en heb het idee dat er al een paar plekjes weg zijn. De borst en buik neemt de roodheid nu erg hard af, maar volgensmij komt dit door dat ik Sorion zalf gebruik voor borst/buik. Ook ben ik met voeding bezig. Vanaf 1 januari begonnen. Geen gluten, zuivel en vlees meer. Veel groenten, fruit, zilvervliesrijst, noten en peulvruchten. Het kan zijn dat de plekjes hierdoor ook minder worden, maar durf ik nog niet te zeggen.

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.