Skip to main content
Hoi ik zal me even voorstellen, ben Steven 31 jaar en heb begin Mei de diagnose Artritis Psoriatica gekregen. Ik heb in een krap tijdsbestek van twee jaar drie peesaanhechting ontstekingen gekregen , afgelopen jaar - elleboog, biceps femoris knieholte, en dit jaar de gezwollen teen (dactylitis) nagelafwijkingen en een achillespeesontsteking. Lang heb ik gedacht dat de eerste twee blessures, werk en sport gerelateerd waren, en dit is achteraf gezien niet zo vreemd, want ja wie denkt op deze leeftijd nu aan artritis p of iets in die strekking ?

Mijn vraag gaat voornamelijk over peesaanhechting ontstekingen ik heb in het verleden 1.5 jaar fysio gevolgd waarin ik wel verbetering merkte aan de pees/in de  knie, maar hij dus nooit helemaal volledig herstelde, wat nu dus niet zo gek is.

Ik heb online veel informatie gelezen over dat peesaanhechting ontstekingen bij deze ziekte horen, en in het beginstadia vaak voorkomen? Ik heb al wel begrepen dat de ziekte bij iedereen anders verloopt en grillig is. Met andere woorden, weet niet echt wat je kunt verwachten.

Ik ben sinds twee maanden gestart met Sulfasalazine en eticoxorib al is de laatste voornamelijk pijnstillend zo begreep ik. Ik vroeg me af of andere mensen hier op het forum ervaring hadden met deze aandoening en dan voornamelijk met de peesontstekingen en welke medicatie en of andere tips/ (of toch fysio om er vanaf te komen) zij kunnen verstrekken die hen hebben geholpen?

Het verhaaltje dat ik nu al een aantal keer heb gehoord van artsen en fysiotherapeuten , ik ken mensen die bouwvakker zijn met AP en marathons rennen en volop tennissen dat zal allemaal wel. Ik begrijp dat het positieve benadrukt moet worden maar ik heb hierdoor mijn baan verloren en kan al bijna twee jaar niet sporten  mijn leven staat al twee jaar compleet stil en dan heb ik het nog niet eens over de pijn en overbelastingen die het heeft veroorzaakt.

Gelukkig weet ik nu wel wat het is, en hoop ik dat die pezen toch beter gaan worden,  bovenstaande is alleen even om mijn irritatie in deze te ventileren. Mensen hoeven niet te doen alsof je de Lotto hebt gewonnen wanneer je deze diagnose ontvangt of het te bagatelliseren. Gewoon in het midden houden.

Dus stel dat je hier iets van weet met die pezen? Of vergelijkbaar, stuur mij een berichtje. Graag kom ik in contact met lotgenoten om ervaringen uit te wisselen.

Fijne dag gewenst allen!

Groetjes,

Steven



Ha Yvonne, 

Er zijn genoeg effectieve behandelingen. Alleen de reumatoloog moet wel concluderen dat het Artritis psoriatica is en dan ook die behandeling starten. 
Er is een heel scala van biologics, die ingezet kunnen worden tegen artritis psoriatica/ 

MTX werkt lang niet altijd, hoewel de reumatologen dit wel voorschrijven
https://psoriasispatientennederland.nl/downloads/download/4-publiek/203-studie-mtx-bij-artritis-psoriatica

Zelf gebruik ik DMF, Skilarence of Psorinovo. Werkt bij mij uitstekend tegen de artritis psoriatica. Ligt buiten het protocol van de reumatoloog, maar bij de dermatoloog wordt het vaak voorgeschreven. Ik weet niet of je dat al eens geprobeerd hebt. 

Ik heb een artikel hierbij gevoegd, uit een psoriasis van vorig jaar. Misschien is het wat voor je om contact met hen op te nemen. 

En heb je al de vragenlijst ingevuld, weliswaar is dat geen directe oplossing, maar je weet maar nooit voor de toekomst. Hier is de link naar de vragenlijst https://psoriasispatientennederland.nl/onderzoeken/onderzoek-preventieve-behandeling


Groet, 
Jim
1754_2_Onderzoek naar botvorming pn_psoriasis-2021_no-3.pdf (Je hebt geen rechten om dit bestand te downloaden.)
Het protocol binnen Reumatologie is dat er ontstekingen aangetoond moeten worden in het gewricht of rond de pezen, bijvoorbeeld via een echo, om een behandeling met mtx of een biological te beginnen. Zit er geen aanwijsbare ontsteking, dan krijg je ook niet een van deze behandelingen. Bij AP dan. Waarmee ze dan niet zeggen dat jij geen AP hebt, maar er moet ontstekingsactiviteit gevonden worden. 

Mijn Reumatoloog heeft aangegeven dat zodra ik maar wat roodheid of zwelling heb om direct te bellen voor een echo, want pas als dat bewijs er is, dan pas gaan ze verder met behandelen.
Helaas, zoals bij velen, doen bij mij de pezen erg pijn, is er sprake van drukpijn, is het gewricht warm, maar is er op de echo niets te zien. Dus hop weer naar huis en er maar weer een pijnstillertje tegenaan gooien waarvan je weet dat dit ook niet echt helpt. En zo klooi dan weer jaren aan.

Het is vermoeiend dat er voor mijn gevoel, zo weinig aan te doen is, terwijl het een grote impact op mijn kwaliteit van leven heeft. Aan de ene kant heb ik dan de mazzel dat er geen grote actieve ontstekingen zitten, maar aan de andere kant zou je dat bijna gaan wensen om behandeld te worden.
Ik heb een tijdje geleden Humira geprobeerd voor 6 maanden, maar dat heeft helaas geen effect gehad. Wellicht ook omdat ik in diezelfde periode de griepprik en de corona inenting heb gehad en dit effect heeft op je immuunsysteem en daardoor weer effect heeft op de Humira..

Maargoed, het zou fijn zijn als er een effectieve behandeling gevonden word.
Jim schreef:

Mijn internist destijds, gaf aan dat artritis psoriatica te constateren valt door inderdaad uit een ontstoken gewricht wat ontstekingsvocht te halen, dit onder de microscoop te leggen en als er dan pyruvaat kristallen zichtbaar zijn, dan is het zeker dan je artritis psoriatica hebt.

Dat kan zijn, maar ik (en de meesten van ons, denk ik) ben nog nooit in mijn gewrichten geprikt.
Mijn reumatoloog stelde de diagnose op grond van de anamnese en het klinische beeld.

De Universiteit Utrecht zegt hierover ook:

'Artritis psoriatica is een aandoening die kan worden vastgesteld door de combinatie van anamnese (de klachten) en de bevindingen van de arts bij het lichamelijk onderzoek. Er is geen bloedtest, scan of röntgenfoto die specifiek is voor deze aandoening. Soms kan dergelijk aanvullend onderzoek een toegevoegde waarde hebben'.

Ik zie dat pyruvaat-verhaal van-horen-zeggen op dit forum zeker vier keer vermeld, steeds door dezelfde persoon.
Dat is op zijn zachtst gezegt vreemd, aangezien het geen regulier diagnosecriterium is. Dus wat moet je ermee?!
Het is te hopen dat nu niet iedereen zijn behandelaar gaat lastig vallen en in zijn gewrichten laat prikken.

Misschien maar niet meer vermelden zonder degelijke bronvermelding cq link naar een wetenschappelijk artikel.
Sunny wrote:

Hallo allemaal,

als ik jullie verhalen zo lees zijn er tal van medicijnen die (mogelijk) helpen bij het tegengaan van de ontstekingen. Ik zie onder meer Sulfasalazine, MTX en DMF voorbij komen. Ik vraag me af: hebben jullie ook last van ontstekingen in de gewrichten? Of beperkt het zich voornamelijk tot de peesaanhechtingen/de pezen? 

Ik ben hier nieuwsgierig naar omdat ik bij een reumatoloog loop die weliswaar vermoedt dat ik AP heb (ze heeft mij na het vorige consult zelfs gewezen op de folder AP van ReumaNederland voor tips en herkenning), maar ze zegt er tegelijk bij dat ze de diagnose pas met zekerheid kan stellen als zij ook gewrichtsontsteking bij mij ziet. Die heb ik wel al diverse keren gehad maar toen liep ik nog bij de huisarts dus de reumatoloog heeft ze nog niet kunnen vaststellen.

Om deze reden krijg ik op dit moment alleen Arcoxia (een NSAID) voorgeschreven, die de scherpe randjes wel van de pijn weghaalt, maar natuurlijk niets doet om ontstekingen te voorkomen. Nu ik hier lees dat jullie voor jullie pees(aanhechtings)ontstekingen andere medicatie gebruiken zet mij dat wel aan het denken. Misschien moet ik dat toch nog eens aankaarten bij mijn volgende consult.

Groetjes Vivianne


 Ha Vivianne, 

Ja... ik heb last gehad van ontstekingen in mijn gewrichten, bij mij waren dat mijn rechter wijsvinger en mijn voeten. Daar heb ik destijds, in het allereerste begin toen ik nog weinig van de aandoening wist, injecties met corticosteroïden in gehad om die onstekingen te bestrijden. Dat werkte maar heel lokaal en relatief beperkt in tijd. 
Mijn voeten zijn overigens  nog steeds gevoelig, zijn in die periode waarschijnlijk permanent beschadigd geraakt. 

Pas nadat ik DMF begon te gebruiken, zijn die problemen grotendeels over gegaan. Dwz geen pijn meer, geen ontstekingen meer,  maar niet meer in staat tot zwaardere belastingen als hardlopen, wat ik tot dan toe veel gedaan had. Ik ben dus overgestapt op spinning (fietsen), dat ging prima. In mijn handen heb ik helemaal geen last meer, ik type dit antwoord dan ook weer gewoon met mijn aloude tien-vingers blind systeem. 😀

Mijn internist destijds, gaf aan dat artritis psoriatica te constateren valt door inderdaad uit een ontstoken gewricht wat ontstekingsvocht te halen, dit onder de microscoop te leggen en als er dan pyruvaat kristallen zichtbaar zijn, dan is het zeker dan je artritis psoriatica hebt. Voor zover ik weet zijn er geen andere methoden om dit te constateren anders dan zeer dure onderzoeken die op zoek gaan naar de niveaus van bepaalde interleukinen in je systeem. 
Deze internist heeft deze informatie ooit gekregen van een reumatoloog. Ik ben er vrij zeker van dat jouw reumatoloog dat niet eens weet. 

Je hebt gelijk... de pijnstiller doet niets om ontstekingen te voorkomen. 
Reumatologen weten nauwelijks iets van DMF, zij grijpen altijd naar MTX, dat heb ik ook gebruikt, maar in mijn visie: eens maar nooit meer. Gewoon rotspul en voor mij deed het ook niets. Het schijnt wel goed te werken tegen reumatische artritis, maar dat is een totaal andere aandoening dan artritis psoriatica. 

Zoals Steven schrijft... wapen je met kennis en ideeën, en houd vol in wat je wilt. Een biological kan inderdaad ook heel goed werken, maar die worden meestal pas na significante ontstekingen voorgeschreven. 

Aan Steven, maar ook aan Vivianne, over voeding heb ik al een andere post geschreven, ik type wel 10 vingers blind, maar toch kan ik daarop besparen door hier even te verwijzen naar mijn post van toen https://psoriasispatientennederland.nl/forumc/over-gezondheid/natuurlijke-behandelingen/over-voeding
Even doorscrollen in de verwijzingen in die post en je vindt het psoriasis dieet. 

Naast voeding is extra vitamine D van groot belang en ook kan er een indicatie te vinden zijn in een afwijkend homocisteine gehalte, is mij verteld door mijn internist, maar over het laatste kan ik niet veel zeggen, daar heb ik zelf weinig kennis van. 
Waarom een internist? haha... nou ja, artritis psoriatica is geen reuma, maar wel een interne aandoening, dus..... 😉

Overingens zendt de vereniging aanstaande 11 oktober 2022, een webinar uit over Voeding, Leefstijl en meer, zeker een kijkwaardig webinar, ik kan het aanbevelen. De informatie daarover vind je hier: https://psoriasispatientennederland.nl/webinars/programma-webinars-2022

Groet, 
Jim 

Hoi Allen,

Ja voeding wat doen jullie daarmee precies? Wel benieuwd naar ook, is zuivel en brood bijvoorbeeld echt funest? En vlees las ik. En ik las dat het voor sommige mensen wel hielp en anderen niet ook weer, dus wel benieuwd naar tips in deze?

Zal even korte update geven over mijn verdere behandeling. Na de laatste keer reumatoloog aangedrongen op verdere medicatie/onderzoek omdat er op de echografie niets te zien was aan de pezen, wat ik erg vreemd vond trouwens. Toen heb ik dus wel erg aangedrongen op meer onderzoek en er moet iets gebeuren etc en een Skeletscintigrafie gekregen (botscan). Daar was degeneratieve verandering  van de schouders te zien, met andere woorden slijtage en dat was niet normaal voor mijn leeftijd. Ook mijn knieën konden ze het 1 en ander zien wat kon wijzen op enthesopathie (aanhechtingspijn pezen). Dus uiteindelijk goed dat die scan gemaakt is, anders had ik vast verder niets gekregen. Behalve de tips fysio en nsaids.

Nu heb ik vorige week akkoord gekregen voor biologicals of ja biosimilairs maar dus eigenlijk hetzelfde, dus hoop erg dat dit gaat helpen. Dit had ik namelijk wel gelezen in veel artikelen. Ik vraag me wel af of ik deze medicatie überhaupt had gekregen als er op die botscan niets te zien was geweest, dus misschien maar geluk bij een ongeluk.

Want het ging al de richting op van -je hebt misschien fibromyalgie-, want als ze niets kunnen zien wordt het al snel daarop gegooid wanneer ze het niet kunnen duiden. Of een combinatie van psa en fibromyalgie, wat ik me wel meer zou kunnen voorstellen schijnt wel vaker voor te komen.

Wat mij in ieder geval heeft geholpen is gewapend met veel informatie naar de artsen te gaan , doorzetten en pushen voor vervolgstappen en evt andere medicatie en niet met minder genoegen nemen of met een kluitje in het riet worden gestuurd. Fysio, sulfasalazine en nsaids hebben mijn peesklachten in ieder geval niet verholpen in 2 jaar tijd. Ik hoop die biologics wel. Ik begrijp dat de artsen ook hun richtlijnen en protocollen hebben maar het is ook mijn leven en daar vecht ik voor. Althans zo zie ik het haha, klinkt vrij dramatisch dit. 

Okee

Groetjes,

Steven


Hallo allemaal,

als ik jullie verhalen zo lees zijn er tal van medicijnen die (mogelijk) helpen bij het tegengaan van de ontstekingen. Ik zie onder meer Sulfasalazine, MTX en DMF voorbij komen. Ik vraag me af: hebben jullie ook last van ontstekingen in de gewrichten? Of beperkt het zich voornamelijk tot de peesaanhechtingen/de pezen? 

Ik ben hier nieuwsgierig naar omdat ik bij een reumatoloog loop die weliswaar vermoedt dat ik AP heb (ze heeft mij na het vorige consult zelfs gewezen op de folder AP van ReumaNederland voor tips en herkenning), maar ze zegt er tegelijk bij dat ze de diagnose pas met zekerheid kan stellen als zij ook gewrichtsontsteking bij mij ziet. Die heb ik wel al diverse keren gehad maar toen liep ik nog bij de huisarts dus de reumatoloog heeft ze nog niet kunnen vaststellen.

Om deze reden krijg ik op dit moment alleen Arcoxia (een NSAID) voorgeschreven, die de scherpe randjes wel van de pijn weghaalt, maar natuurlijk niets doet om ontstekingen te voorkomen. Nu ik hier lees dat jullie voor jullie pees(aanhechtings)ontstekingen andere medicatie gebruiken zet mij dat wel aan het denken. Misschien moet ik dat toch nog eens aankaarten bij mijn volgende consult.

Groetjes Vivianne


Dat er soms meerdere zaken tegelijk spelen is zeker een dingetje. Ook zie ik nogal eens de samenhang van bepaalde zaken. Dat is misschien ook wel logisch gezien de complexiteit van een aandoening als de onze. complexiteit die verstopt zit ergens in het immuun systeem. 
Het is dan ook altijd oppassen geblazen dat een arts of fysio niet een verkeerde conclusie trekt als hij/zij niets van psoriasis of artritis psoriatica af weet.
Hier AP, met ook veel last van ontstoken peesaanhechtingen. Heel pijnlijk.
Vooral door langdurige of overbelasting en repetitieve bewegingen. Maar vaak weet ik niet eens waardoor.

Sinds een jaar of 10 spuit ik MTX en dat helpt heel goed. Maar geen 100% natuurlijk.

Ik ga niet meer naar een fysiotherapeut want ik heb niet het idee dat het daardoor sneller overgaat.
Wat mij helpt is vooral rust, warmte en eventueel een (pols)brace.
Als het kan, masseer ik de aanhechting (met een tennisbal aan een touwtje over de deur, of op de grond ofzo) en twee jaar geleden ben ik naar een osteopaat geweest voor mijn bekken, maar na behandeling was opeens ook de chronische pijn in mijn schouder weg :-)
Soms spelen er meerdere zaken tegelijk!
Ha Iris, 

Ik gebruik DMF tegen de Artritis psoriatica en dus de peesklachten. Dat werkt prima, eigenlijk al 20 jaar nauwelijks last. Maar dus wel oppassen voor overbelasten. 

MTX heb ik weleens in het verre verleden gebruikt, maar dat doe ik niet meer, ik vind het rotspul en voor mij werkte het ook niet. 
Voeding geheel met je eens. Zo natuurlijk mogelijk. Genoeg vitamine D en sinds ik geen alcohol meer gebruik, gaat het wéér beter... 

Groet, 
Jim 

Ik herken de klachten , ik heb Artritis, AP en fibromyalgie
Bij mij veel peesklachten:  archiles pees, polsen en nek. 
De Sulfasalazine maakte het voor mij nog erger en ben daar na 5 mnd mee gestopt.
Mtx heeft de ontstekingsreacties nu 1.5 jaar onder controle, mijn pezen zijn niet meer pijnlijk en gezwollen ontstoken.
Ik ervaar uiteraard nog wel veel andere ongemakken en bijwerkingen maar dat ik weer langer kan bewegen (wandelen en fietsen etc) is zeer prettig.
Ook voeding is een belangrijke..zo natuurlijk mogelijk.
Succes
Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube