fbpx
Hoi ik zal me even voorstellen, ben Steven 31 jaar en heb begin Mei de diagnose Artritis Psoriatica gekregen. Ik heb in een krap tijdsbestek van twee jaar drie peesaanhechting ontstekingen gekregen , afgelopen jaar - elleboog, biceps femoris knieholte, en dit jaar de gezwollen teen (dactylitis) nagelafwijkingen en een achillespeesontsteking. Lang heb ik gedacht dat de eerste twee blessures, werk en sport gerelateerd waren, en dit is achteraf gezien niet zo vreemd, want ja wie denkt op deze leeftijd nu aan artritis p of iets in die strekking ?

Mijn vraag gaat voornamelijk over peesaanhechting ontstekingen ik heb in het verleden 1.5 jaar fysio gevolgd waarin ik wel verbetering merkte aan de pees/in de  knie, maar hij dus nooit helemaal volledig herstelde, wat nu dus niet zo gek is.

Ik heb online veel informatie gelezen over dat peesaanhechting ontstekingen bij deze ziekte horen, en in het beginstadia vaak voorkomen? Ik heb al wel begrepen dat de ziekte bij iedereen anders verloopt en grillig is. Met andere woorden, weet niet echt wat je kunt verwachten.

Ik ben sinds twee maanden gestart met Sulfasalazine en eticoxorib al is de laatste voornamelijk pijnstillend zo begreep ik. Ik vroeg me af of andere mensen hier op het forum ervaring hadden met deze aandoening en dan voornamelijk met de peesontstekingen en welke medicatie en of andere tips/ (of toch fysio om er vanaf te komen) zij kunnen verstrekken die hen hebben geholpen?

Het verhaaltje dat ik nu al een aantal keer heb gehoord van artsen en fysiotherapeuten , ik ken mensen die bouwvakker zijn met AP en marathons rennen en volop tennissen dat zal allemaal wel. Ik begrijp dat het positieve benadrukt moet worden maar ik heb hierdoor mijn baan verloren en kan al bijna twee jaar niet sporten  mijn leven staat al twee jaar compleet stil en dan heb ik het nog niet eens over de pijn en overbelastingen die het heeft veroorzaakt.

Gelukkig weet ik nu wel wat het is, en hoop ik dat die pezen toch beter gaan worden,  bovenstaande is alleen even om mijn irritatie in deze te ventileren. Mensen hoeven niet te doen alsof je de Lotto hebt gewonnen wanneer je deze diagnose ontvangt of het te bagatelliseren. Gewoon in het midden houden.

Dus stel dat je hier iets van weet met die pezen? Of vergelijkbaar, stuur mij een berichtje. Graag kom ik in contact met lotgenoten om ervaringen uit te wisselen.

Fijne dag gewenst allen!

Groetjes,

Steven • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » 5 weken geleden


  Hi Steven, 

  Ja, veel voorkomend, is ook gezegd bij ons in een van de webinars van vorig jaar waar een reumatoloog aan het woord was, als ik het me goed herinner tenminste, dat peesontstekingen veelal de eerste signalen zijn van een komende artritis psoriatica. 

  Ik had het ook niet in de gaten, maar inderdaad de achillespees ook bij mij en zere voeten. Lijkt mij heel sterk dat er mensen zijn die marathons lopen met artritis psoriatica, of je moet het in je linker pink hebben, marginaal dus, maar artritis psoriatica komt veelal in de kleine gewrichten voor van handen en voeten en dan kun je echt geen marathon lopen. 

  Er is al meer gezegd hier over artritis psoriatica, zie bijvoorbeeld https://psoriasispatientennederland.nl/forumc/over-gezondheid/psoriasis-en-artritis-psoriatica/vragen-over-psoriasis
  E
  n hier heb ik een antwoord geschreven over artritis psoriatica aan Arthur, dat zou ik zo kunnen herhalen tegenover jou. 
  https://psoriasispatientennederland.nl/forumc/over-gezondheid/psoriasis-en-artritis-psoriatica/geen-gebruik-van-medicijnen-onverstandig-bij-diagnose-artritis-psoriatica#p1718

  Ik ben dus DMF gaan gebruiken en ben eigenlijk van de meeste klachten af, ook de pees klachten. Maar mijn rechtervoet heeft wel te lijden gehad, die voel ik toch wel vaak, dus geen marathons. 

  Groet, 
  Jim

  Dank je gezegd door: Steven S

 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » 4 dagen geleden


  Voordat ik wist dat ik psoriasis had, had ik veel last van pees ontstekingen en slijmbeurs ontstekingen. Ik was vol met sport bezig, eerst sport zwemmen toen Tennis.

  Toen had ik al rode spelden knopjes op mijn buik, ik was toen nog erg jong, rond de 15.

  Daarna 20 jaar op de racefiets, zeer fanatiek. Alles in mijn leven was daaromheen geweven. Dieet, slapen. voedingssupplementen, en pijngrenzen verleggen. Ik reed rond de 500 kilometer per week gemiddeld.

  Later ben ik wel geopereerd, aan mijn linker schouder kom, het blijft een zwakke plek. Altijd al mijn probleem kindje geweest ik ben inmiddels 53.

  Ik heb in 2009 psoriasis ontwikkeld een paar jaar later nadat ik  stopte met wielrennen, en ik voel geen enkele verbinding tussen pees onthechting ontstekingen en psoriasis. Natuurlijk is het voor iedereen persoonlijk hoe de ziekte zich ontwikkeld, en hoe je het zelf ervaart Het is denk ik een kwestie van hoe dingen zichzelf ontwikkelen en hoe je lichaam daar op reageert.

  Ondanks dat ik al 13 jaar psoriasis heb en een geschiedenis heb van pees en aanhechting problemen kan ik voor mezelf geen link vinden. Het kan natuurlijk wel oorzaak en gevolg zijn, dat sluit ik niet uit.

  Maar het is per persoon afhankelijk.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Met vriendelijke groet,

  Chris


 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » Gisteren


  Hoi Steven,

  ik herken je klachten van de pezen maar al te goed. Heb zelf ook chronisch last van peesontstekingen in beide schouders, linkerpols, diverse vingers en beide hielen (de peesplaat onder de voeten). Officieel heb ik nog niet de diagnose AP maar mijn reumatoloog heeft dit wel genoemd op mijn meest recente controle-afspraak. Diagnose psoriasis heb ik sinds mei.

  Qua medicatie heb ik helaas geen tips voor je. Net als jij gebruik ik ook Etoricoxib (Arcoxia), wat inderdaad voornamelijk enigszins tegen de pijn werkt. Je schrijft dat je ook Sulfasalazine neemt, hoe is jouw ervaring hiermee? Helpt het de peesontstekingen te doen genezen? Wellicht zou ik dat ook eens voor kunnen leggen bij mijn reumatoloog.

  Mijn ervaring met fysiotherapie (ik heb nagenoeg alle fysio’s in mijn woonplaats al gehad) is dat het enigszins helpt om de spieren/pezen/gewrichten wat in beweging te houden maar nog geen enkele fysio heeft mij echt van mijn ontstekingen af kunnen helpen. Toch denk ik dat dit beter is dan helemaal geen fysiotherapie. 

  Wellicht nog een tip om je licht eens op te steken bij een oefentherapeut (Mensendieck). Die kijken samen met jou naar je houding en hoe je beweegt en samen werk je indien nodig aan verbeteringen dmv oefeningen. Hier heb ik zelf wel veel aan gehad.

  Hopelijk heb je iets aan mijn verhaal. 😊

  Groetjes, Vivianne


Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube