fbpx
Hoi ik zal me even voorstellen, ben Steven 31 jaar en heb begin Mei de diagnose Artritis Psoriatica gekregen. Ik heb in een krap tijdsbestek van twee jaar drie peesaanhechting ontstekingen gekregen , afgelopen jaar - elleboog, biceps femoris knieholte, en dit jaar de gezwollen teen (dactylitis) nagelafwijkingen en een achillespeesontsteking. Lang heb ik gedacht dat de eerste twee blessures, werk en sport gerelateerd waren, en dit is achteraf gezien niet zo vreemd, want ja wie denkt op deze leeftijd nu aan artritis p of iets in die strekking ?

Mijn vraag gaat voornamelijk over peesaanhechting ontstekingen ik heb in het verleden 1.5 jaar fysio gevolgd waarin ik wel verbetering merkte aan de pees/in de  knie, maar hij dus nooit helemaal volledig herstelde, wat nu dus niet zo gek is.

Ik heb online veel informatie gelezen over dat peesaanhechting ontstekingen bij deze ziekte horen, en in het beginstadia vaak voorkomen? Ik heb al wel begrepen dat de ziekte bij iedereen anders verloopt en grillig is. Met andere woorden, weet niet echt wat je kunt verwachten.

Ik ben sinds twee maanden gestart met Sulfasalazine en eticoxorib al is de laatste voornamelijk pijnstillend zo begreep ik. Ik vroeg me af of andere mensen hier op het forum ervaring hadden met deze aandoening en dan voornamelijk met de peesontstekingen en welke medicatie en of andere tips/ (of toch fysio om er vanaf te komen) zij kunnen verstrekken die hen hebben geholpen?

Het verhaaltje dat ik nu al een aantal keer heb gehoord van artsen en fysiotherapeuten , ik ken mensen die bouwvakker zijn met AP en marathons rennen en volop tennissen dat zal allemaal wel. Ik begrijp dat het positieve benadrukt moet worden maar ik heb hierdoor mijn baan verloren en kan al bijna twee jaar niet sporten  mijn leven staat al twee jaar compleet stil en dan heb ik het nog niet eens over de pijn en overbelastingen die het heeft veroorzaakt.

Gelukkig weet ik nu wel wat het is, en hoop ik dat die pezen toch beter gaan worden,  bovenstaande is alleen even om mijn irritatie in deze te ventileren. Mensen hoeven niet te doen alsof je de Lotto hebt gewonnen wanneer je deze diagnose ontvangt of het te bagatelliseren. Gewoon in het midden houden.

Dus stel dat je hier iets van weet met die pezen? Of vergelijkbaar, stuur mij een berichtje. Graag kom ik in contact met lotgenoten om ervaringen uit te wisselen.

Fijne dag gewenst allen!

Groetjes,

Steven • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » een jaar geleden


  Hi Steven, 

  Ja, veel voorkomend, is ook gezegd bij ons in een van de webinars van vorig jaar waar een reumatoloog aan het woord was, als ik het me goed herinner tenminste, dat peesontstekingen veelal de eerste signalen zijn van een komende artritis psoriatica. 

  Ik had het ook niet in de gaten, maar inderdaad de achillespees ook bij mij en zere voeten. Lijkt mij heel sterk dat er mensen zijn die marathons lopen met artritis psoriatica, of je moet het in je linker pink hebben, marginaal dus, maar artritis psoriatica komt veelal in de kleine gewrichten voor van handen en voeten en dan kun je echt geen marathon lopen. 

  Er is al meer gezegd hier over artritis psoriatica, zie bijvoorbeeld https://psoriasispatientennederland.nl/forumc/over-gezondheid/psoriasis-en-artritis-psoriatica/vragen-over-psoriasis
  E
  n hier heb ik een antwoord geschreven over artritis psoriatica aan Arthur, dat zou ik zo kunnen herhalen tegenover jou. 
  https://psoriasispatientennederland.nl/forumc/over-gezondheid/psoriasis-en-artritis-psoriatica/geen-gebruik-van-medicijnen-onverstandig-bij-diagnose-artritis-psoriatica#p1718

  Ik ben dus DMF gaan gebruiken en ben eigenlijk van de meeste klachten af, ook de pees klachten. Maar mijn rechtervoet heeft wel te lijden gehad, die voel ik toch wel vaak, dus geen marathons. 

  Groet, 
  Jim

  Dank je gezegd door: Steven S

 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » een jaar geleden


  Voordat ik wist dat ik psoriasis had, had ik veel last van pees ontstekingen en slijmbeurs ontstekingen. Ik was vol met sport bezig, eerst sport zwemmen toen Tennis.

  Toen had ik al rode spelden knopjes op mijn buik, ik was toen nog erg jong, rond de 15.

  Daarna 20 jaar op de racefiets, zeer fanatiek. Alles in mijn leven was daaromheen geweven. Dieet, slapen. voedingssupplementen, en pijngrenzen verleggen. Ik reed rond de 500 kilometer per week gemiddeld.

  Later ben ik wel geopereerd, aan mijn linker schouder kom, het blijft een zwakke plek. Altijd al mijn probleem kindje geweest ik ben inmiddels 53.

  Ik heb in 2009 psoriasis ontwikkeld een paar jaar later nadat ik  stopte met wielrennen, en ik voel geen enkele verbinding tussen pees onthechting ontstekingen en psoriasis. Natuurlijk is het voor iedereen persoonlijk hoe de ziekte zich ontwikkeld, en hoe je het zelf ervaart Het is denk ik een kwestie van hoe dingen zichzelf ontwikkelen en hoe je lichaam daar op reageert.

  Ondanks dat ik al 13 jaar psoriasis heb en een geschiedenis heb van pees en aanhechting problemen kan ik voor mezelf geen link vinden. Het kan natuurlijk wel oorzaak en gevolg zijn, dat sluit ik niet uit.

  Maar het is per persoon afhankelijk.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Met vriendelijke groet,

  Chris


 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » een jaar geleden


  Hoi Steven,

  ik herken je klachten van de pezen maar al te goed. Heb zelf ook chronisch last van peesontstekingen in beide schouders, linkerpols, diverse vingers en beide hielen (de peesplaat onder de voeten). Officieel heb ik nog niet de diagnose AP maar mijn reumatoloog heeft dit wel genoemd op mijn meest recente controle-afspraak. Diagnose psoriasis heb ik sinds mei.

  Qua medicatie heb ik helaas geen tips voor je. Net als jij gebruik ik ook Etoricoxib (Arcoxia), wat inderdaad voornamelijk enigszins tegen de pijn werkt. Je schrijft dat je ook Sulfasalazine neemt, hoe is jouw ervaring hiermee? Helpt het de peesontstekingen te doen genezen? Wellicht zou ik dat ook eens voor kunnen leggen bij mijn reumatoloog.

  Mijn ervaring met fysiotherapie (ik heb nagenoeg alle fysio’s in mijn woonplaats al gehad) is dat het enigszins helpt om de spieren/pezen/gewrichten wat in beweging te houden maar nog geen enkele fysio heeft mij echt van mijn ontstekingen af kunnen helpen. Toch denk ik dat dit beter is dan helemaal geen fysiotherapie. 

  Wellicht nog een tip om je licht eens op te steken bij een oefentherapeut (Mensendieck). Die kijken samen met jou naar je houding en hoe je beweegt en samen werk je indien nodig aan verbeteringen dmv oefeningen. Hier heb ik zelf wel veel aan gehad.

  Hopelijk heb je iets aan mijn verhaal. 😊

  Groetjes, Vivianne


 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » een jaar geleden


  Hoi Sunny,

  Wat vervelend dat je ook zoveel last heb van peesontstekingen,  je hebt er ook een hoop lees ik. Moet best lastig zijn om daarmee om te gaan, als ik naar mijzelf kijk tenminste;) beperkt me behoorlijk.  Mijn ervaring met Sulfasalazine is dat het niets doet voor peesontstekingen, en dit is wat ik ook overal heb gelezen in artikelen. Traditionele DMARDs zoals Sulfasalazine helpen niet tegen enthesitis, staat er lettelijk. Ik heb gelezen en ook het idee dat reumatologen gebonden zijn aan richtlijnen en protocollen daarom deze wel moeten voorschrijven, omdat deze medicatie (Sulfasalazine, MTX etc) goedkoper zijn. 
  Het heeft met kosten te maken, biologicals kosten 15 k per jaar of iets had ik gelezen. En je moet dus eerst andere medicatie hebben geprobeerd voordat je biologicals krijgt voorschreven, wat dus lang kan duren en vervelend is als je veel last hebt.

  Hier op het forum is mij DMF (Dimethylfumaraat) aangeraden alszijnde dat dit kan helpen met peesontstekingen, hier zou je wat over kunnen lezen, heb volgende week weer afspraak met de reumatoloog, dus ga dit dan ook bespreken en de opties voor biologics.

  NSAIDS (pijnstillers) en fysiotherapie zijn de eerstelijnsbehandeling bij enthesitis (peesaanhechtingontstekingen) en wanneer dit niet aanslaat bij patiënten, is de volgende stap biologics (TNF inhibitors). Ik heb gelezen dat inflixmab, adalimuab, golimumab, en certolizumab kunnen helpen bij enthesitis. Dus dit ga ik volgende week ook vragen hoe dat precies zit.

  Wanneer enthesitis chronisch is geworden, wat bij mij dus is geworden op twee plaatsen( toen ik nog niet wist dat ik Psa had) is het nog moeilijker te behandelen en werken NSAIDS ook minder goed.

  Ja dat is ook mijn ervaring, fysiotherapie geneest het niet maar kan het wel sterker maken zodat je minder last hebt, maar uiteindelijk los je het niet op zonder medicatie. Ben er ook echt al bijna twee jaar mee bezig nu. En zal nog wel even duren.

  Als je het interessant vindt kan ik je nog wel wat artikelen sturen over die enthesitis etc. Ik weet niet of ik alles juist heb met alle bovenstaande informatie maar misschien heb je er wat aan. Ik vind het zelf persoonlijk prettig om in ieder geval mensen te spreken die in dezelfde situatie zitten en ook meedenken en dingen onderzoeken.

  Ik vind ook dat je eigenlijk bij de diagnose gewoon een map met allemaal informatie over de ziekte, medicatie behandelopties, richtlijnen en alles zou moeten krijgen, maar goed dat is mijn mening.

  Dankjewel voor je bericht en succes!


 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » een jaar geleden


  Hi Steven,

  INderdaad het zou mooi zijn als je een map meekreeg met alle mogelijkheden, etc. Maar die bestaat niet. 
  Het pad is dat je zelf een heleboel informatie moet verzamelen. Dat is ook waar de vereniging probeert te helpen. 
  Hier op de website staan in ieder geval de beschikbare behandelingen gerangschikt. En in dit forum kun je lezen over de ervaringen ermee. 
  De richtlijnen kun je gewoon opvragen, staan ook openbaar op internet, maar je moet even zoeken. 

  De vereniging is ook betrokken bij de herziening van de richtlijnen en probeert daar onze ervaringen in te brengen zodat deze richtlijnen ook daadwerkelijk beter worden. Dat is een proces van lange adem, maar gelukkig worden de richtlijnen regelmatig bijgesteld aan de hand van nieuw verkregen kennis en onderzoek. 

  Over DMF is hier op de website heel veel bekend, maar dan moet je echt de diepten van de site induiken. 😄

  Groet, 
  Jim

  p.s. We kunnen dit doen omdat we een goede basis van betalende leden hebben.

  Dank je gezegd door: Steven S

 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » een jaar geleden


  En ik heb het ook weer voor elkaar hoor…. Een achillespees blessure. 
  Want dat is een van mijn persoonlijke constateringen, mijn pezen zijn, sinds dat ik artritis psoriatica heb, gevoeliger. 
  Ik volg een klein revalidatie traject voor een ander probleempje dat ik heb en daar zit ook een stuk sport bij. Dus eerst lekker warm dribbelen, een reeks oefeningen.. en toen een partijtje basketbal… tja… en daar ben ik toch weer te fanatiek, of anders gezegd, mijn geest was te snel voor mijn lichaam op dat moment en mijn Achilles raakte overbelast.

 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » een jaar geleden


  Ik herken de klachten , ik heb Artritis, AP en fibromyalgie
  Bij mij veel peesklachten:  archiles pees, polsen en nek. 
  De Sulfasalazine maakte het voor mij nog erger en ben daar na 5 mnd mee gestopt.
  Mtx heeft de ontstekingsreacties nu 1.5 jaar onder controle, mijn pezen zijn niet meer pijnlijk en gezwollen ontstoken.
  Ik ervaar uiteraard nog wel veel andere ongemakken en bijwerkingen maar dat ik weer langer kan bewegen (wandelen en fietsen etc) is zeer prettig.
  Ook voeding is een belangrijke..zo natuurlijk mogelijk.
  Succes

 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » een jaar geleden


  Ha Iris, 

  Ik gebruik DMF tegen de Artritis psoriatica en dus de peesklachten. Dat werkt prima, eigenlijk al 20 jaar nauwelijks last. Maar dus wel oppassen voor overbelasten. 

  MTX heb ik weleens in het verre verleden gebruikt, maar dat doe ik niet meer, ik vind het rotspul en voor mij werkte het ook niet. 
  Voeding geheel met je eens. Zo natuurlijk mogelijk. Genoeg vitamine D en sinds ik geen alcohol meer gebruik, gaat het wéér beter... 

  Groet, 
  Jim 


 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » een jaar geleden


  Hier AP, met ook veel last van ontstoken peesaanhechtingen. Heel pijnlijk.
  Vooral door langdurige of overbelasting en repetitieve bewegingen. Maar vaak weet ik niet eens waardoor.

  Sinds een jaar of 10 spuit ik MTX en dat helpt heel goed. Maar geen 100% natuurlijk.

  Ik ga niet meer naar een fysiotherapeut want ik heb niet het idee dat het daardoor sneller overgaat.
  Wat mij helpt is vooral rust, warmte en eventueel een (pols)brace.
  Als het kan, masseer ik de aanhechting (met een tennisbal aan een touwtje over de deur, of op de grond ofzo) en twee jaar geleden ben ik naar een osteopaat geweest voor mijn bekken, maar na behandeling was opeens ook de chronische pijn in mijn schouder weg :-)
  Soms spelen er meerdere zaken tegelijk!

 • Re: Peesaanhechting ontstekingen Artritis Psoriasis

  door » een jaar geleden


  Dat er soms meerdere zaken tegelijk spelen is zeker een dingetje. Ook zie ik nogal eens de samenhang van bepaalde zaken. Dat is misschien ook wel logisch gezien de complexiteit van een aandoening als de onze. complexiteit die verstopt zit ergens in het immuun systeem. 
  Het is dan ook altijd oppassen geblazen dat een arts of fysio niet een verkeerde conclusie trekt als hij/zij niets van psoriasis of artritis psoriatica af weet.

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube