fbpx

Griepprik en psoriasis

Categorie: Psoriasis en Artritis psoriatica 4 maanden geleden
Ben 65 jaar; heb al sinds mijn eerste zwangerschap (was toen 25) soms in meerdere, dan weer in mindere mate last van mijn psoriasis. Het heeft mijn leven zeker beinvloed. Het begon ooit op mijn schenen, daarna knieen, ellebogen en stuitje. Nu heeft het zich verplaatst naar mijn handen en polsen, wat meer zichtbaar is en niet prettig in mijn beroep. Toch mag ik niet mopperen: met om de dag een dode zee zout bad en goed insmeren met neemolie (stinkt wel, dus alleen 's nachts) is het momenteel aardig onder controle (heb in het verleden allerlei therapieen gehad!). Via mijn werk krijg ik nu al een aantal jaren de griepprik aangeboden, daar ben ik bang voor, want dat is een prik en elke beschadiging maakt weer een psoriasis-plekje... Wat zijn jullie ervaringen? Prikgriep doen als psoriasispatient  of juist niet doen?
 • Re: Griepprik en psoriasis

  door » 4 maanden geleden


  Hallo Fransje,
  Welkom op het forum. 
  Ik heb je bericht even in het juiste forumdeel geplaatst.

  Ik denk dat een prik van een naald maar zelden tot een psoriasisplek zal leiden. Over het algemeen zijn dat altijd 'schone' beschadigingen waarbij de huid eerst even ontsmet wordt en daarna gaat er een pleistertje overheen. Ik heb het in ieder geval zelf nog nooit gezien dat een naald een plek veroorzaakte.
  Ik heb echter 8 weken lang een paar pinnen door mijn duim gehad, en omdat die pinnen door de huid heen kwamen. leverde dat wel op een gegeven moment psoriasisplekjes op. Maar snel nadat die pinnen eruit waren gehaald, zijn die plekken als sneeuw voor de zon verdwenen.

  Of je in het algemeen de griepprik zou moeten doen, is heel persoonlijk en zal ook afhangen van je algehele gezondheid.

  Ik gebruik Psorinovo.

   


 • Re: Griepprik en psoriasis

  door » 4 maanden geleden


  Beste Fransje
   
  Hierbij even ook een reactie vanuit de voorlichting. In alle jaren van heel veel vragen over psoriasis te hebben beantwoord, kan ik zeggen dat ik ook nog nooit heb gehoord dat op ,of rondom de plek van de injectie psoriasis ontstaat. Ik denk dat je de voordelen van een griepprik namelijk , bescherming tegen griep mee moet laten wegen. Een fikse griep kan [soms ] ook leiden tot een verergering van psoriasis. Verder is het natuurlijk ook zoals Marina ook aangeeft afhankelijk van jouw persoonlijke gezondheidssituatie of je al dan wel of niet besluit de griepprik te nemen. In een enkel geval kan een griepprik onvoldoende bescherming bieden als het griepvirus zich anders "gedraagt " dan waar men in de samenstelling van de vaccinatie vloeistof rekening mee heeft gehouden. Maar dat is een uitzondering.
  Hartelijke groet van Petra van de PN voorlichting.

 • Re: Griepprik en psoriasis

  door » 4 maanden geleden


  Hallo Fransje,

  Ze zeggen wel dat je jezelf nieuwe plekken kunt geven. Ik ben eergisteren wel voor de griepprik geweest, heb daarna ook om een pleister gevraagd.
  Mijn dermatoloog vertelde als ik op een van de plekken heb gekrabt dat het onder je nagels zit, als er dan ergens anders een wondje zit of iets wat bloed en dat je daar dan weer gaat krabben dat het daar wel kan ontstaan. Dit heb ik zelf ook meegemaakt helaas. Al denk ik niet dat bij een griepprik dit gebeurd, aangezien als je voor een pleister vraagt en wacht totdat je prik plekje helemaal weer dicht en genezen is dat je er gewoon niet aan moet komen.

  Beste is niet te krabben uberhaupt ergens, maar dat is lastig.


 • Re: Griepprik en psoriasis

  door » 3 maanden geleden


  Beste Fransje,
  Ik haal al jaren jaarlijks een griepprik en heb daar nooit last van gekregen. Tegenwoordig krijg ik zelfs twee keer per week een injectie en ook op deze plekken komt geen psoriasis. Terwijl ik wél een nieuwe plek krijg als ik bijvoorbeeld een kras op mijn arm oploop tijdens het werken in de tuin. 
  In een ver verleden, toen ik nog geen griepprik haalde, kreeg ik altijd een flinke uitbarsting van psoriasis als ik griep kreeg of zwaar verkouden was. Sinds ik jaarlijks de griepprik haal heb ik geen griep meer gekregen en zijn mijn verkoudheden minder zwaar. En een uitbarsting van psoriasis is achterwege gebleven. Dat zijn natuurlijk allemaal persoonlijke situaties, immers geen mens is hetzelfde, zeker als het om psoriasis gaat.

  Hartelijke groet, Astrid

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.