fbpx

Bloed/ontstekingswaarde

Categorie: Psoriasis en Artritis psoriatica 5 weken geleden
Goedemorgen,
ik ben nieuw hier en heb een vraag over het vaststellen van artritis psoriatica. Ik heb al jaren psoriasis en ook al heel lang rugklachten en sinds aantal jaar pijn in mijn benen. Ik loop nu bij een reumatoloog. Bechtrew is uitgesloten en ook is er (nog) niets te zien op een röntgen. Mijn vraag is kan ik artritis psoriatica hebben zonder een hoge ontstekingswaarde? Wat is jullie ervaring?
 • Re: Bloed/ontstekingswaarde

  door » 5 weken geleden


  Ha Marloes, 

  Ja. Je kunt artritis psoriatica hebben zonder dat dat aan bloedwaardes aantoonbaar is. Nog sterker artritis psoriatica is expliciet NIET aantoonbaar in het bloed of elders. Dat maakt diagnose moeilijk. 
  Beginnende symptomen van een komende artritis psoriatica zijn pijn (onstekingen) in de pezen (b.v. Achilles en andere plekken waar pezen zitten) en putjes in de nagels, of zgn kalknagels, die niet met een behandeling weggaan. 
  Meestal, niet altijd, begint artritis psoriatica in de kleine gewrichten, vingerkootjes en je tenen en zo. Vaak met pijn en verdikking van een gewicht. 
  Een goede dermatoloog kan dit meestal wel en zéker als je al Psoriasis hebt, dan zijn de verschijnselen die je hebt een duidelijke suggestie voor artritis psoriatica, immers 1/3 van alle Psoriasis patienten krijgt ook artritis psoriatica. 

  Het is een beetje een kwestie van uitsluiten verder, je reumatoloog heeft dus al kunnen constateren dat het geen Bechterew is en ik vermoed dat hij/zij andere dingen ook zal proberen uit te sluiten. 

  Hopelijk heb je hier wat aan. 
  Groet, 
  Jim

 • Re: Bloed/ontstekingswaarde

  door » 5 weken geleden


  Beste Jim,

  Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie!
  Hier heb ik zeker wat aan. Aankomende week heb ik weer contact met de reumatoloog dan zal ik het bespreken.

 • Re: Bloed/ontstekingswaarde

  door » 5 weken geleden


  Veel succes met de bespreking. 
  Ik ben benieuwd of de reumatoloog al wil gaan behandelen als hij/zij toch tot de diagnose artritis psoriatica komt. 
  Er zijn intussen veel goede biologics en biosimilars ter behandeling, maar de reumatoloog zal waarschijnlijk met mtx willen beginnen (dat is hun standaard aanpak) .
  Mijn persoonlijke mening: ik ben daar geen fan van, en dat is een ervaring van mezelf. Bij mij werkte DMF heel goed, is een veel onschadelijker middel. En sinds eigenlijk de covid uitbraak heb ik zelf mijn voeding veranderd en ben nu flink wat stappen verder. Maar ja, dat kan heel verschillend zijn tussen mensen 


 • Re: Bloed/ontstekingswaarde

  door » 4 weken geleden


  Ik heb de reumatoloog vanmorgen gesproken 
  zij zegt dat het sowieso geen artritis psoriatica is omdat ze niets ziet aan mijn gewrichten. Ik heb alleen last van mijn onderrug. En linkerarm voel ik.
  WEl gaat ze een MRI laten doen om te kijken of daar ontstekingen op te zien zijn maar dan om andere vorm van reuma uit te sluiten als ik het goed begrepen heb,
  Dat doet ze omdat ik psoriasis heb zei ze. Ik zou zelf niet goed weten welke vorm het dan zou kunnen zijn.Als er niets uit MRI komt dan stuurt ze mij naar een rugcentrum

 • Re: Bloed/ontstekingswaarde

  door » 4 weken geleden


  Ha Marloes, 

  Op zichzelf redelijke conclusie van de reumatoloog... maar.... de eerste signalen van artritis psoriatica zitten niet direct in de gewrichten maar in de pezen of je nagels zoals ik al gezegd had. Dus mijn persoonlijke mening is... sluit het nog niet uit en hou zelf even de vinger aan de pols. 
  Wel heel goed dat ze andere mogelijkheden gaat uitsluiten en daarom ook verder onderzoek doet. 
  Ik weet wel dat mijn dochter ook last heeft gehad van haar rug en die heeft toch echt artritis psoriatica. :)  Maar goed, iedereen is weer anders. 

  Hou me op de hoogte hoe het verder verloopt. 

  HG. 
  Jim

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube