fbpx
Hallo allemaal,

Sinds een jaar of 6 weet ik dat ik Artrits Psoriatica heb. In het begin had ik veel last van mijn voeten, daarna een knie, daarna mijn heup en daarna mijn onderste ruggewervels. Meerdere keren heb ik cortison injecties gekregen en/of pijnstillers. Uiteindelijk was het een tijd rustig, dacht ik, maar ondertussen heb ik al jaren last van mijn ogen en weet ik sinds een jaar dat ik Diabetes 2 heb.

Nadat ik nu de laatste weken erg last van mijn handen kreeg en filmpjes van Artritis Psoriatica op youtube bekeek , zie ik dat je schijnbaar een grotere kans op Diabetes 2 hebt als je AP hebt (wist ik niet) en tot mijn verbazing ; dat ook oogpijn en roodheid van het oog bij AP horen.

Ik ben meerdere keren voor mijn ogen in 3 jr tijd bij de (huis)arts geweest en heb toen ook een paar keer aangegeven dat ik AP had (maar ja, geen zienbare psoriasis plekken, nee, die zitten in mijn nek onder mijn haargrens...) Dus niemand heeft ooit de conclusie gelegd dat dit met AP te maken kan hebben.  Ik heb het gevoel dat ineens alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen!

Mijn vraag is nu: Zijn er hier anderen die oogdruppels gebruiken ? Zo ja, welke? Ik loop nu niet bij een reumatoloog, want die vond een paar jaar geleden dat ik milde klachten had en verder moest ik maar de huisarts gaan..... :(

Bedankt voor het lezen, Groetjes van Renata.
 • Re: Artritis Psoriatica en oogproblemen

  door » een maand geleden


  Beste Renata

  Vervelend dat je last hebt van je ogen. Er kan bij AP inderdaad een ontsteking van de ogen optreden uveitis genaamd. Vanuit de voorlichting kan ik je daar als je dat wil wat meer [digitaal] info over sturen.
  Het  advies om met deze klachten naar je huisarts te gaan is een verstandig advies. Indien het nodig is kan er verwezen worden naar een oogspecialist.
  In de regel worden er corticosteroid  oogdruppels voorgeschreven. Soms kunnen er ook extreem droge ogen optreden, dat is ook iets om alert op te zijn als je AP hebt. Dit wordt ook wel het syndroom van Sjogren genoemd.
  Voor nu wens ik je sterkte en ik hoop dat je wat aan deze info hebt.

  Groetjes Petra van de PN voorlichting

 • Re: Artritis Psoriatica en oogproblemen

  door » 6 weken geleden


  Hej Petra,

  Bedankt voor je antwoord. 

  Ik ben in 2-3 jaar tijd al meerdere keren naar de huisarts geweest (in dit geval verschillende artsen, want ik woon in Zweden en hier heb je een soort van huisartsencentrum en kom je bij degene die plaats heeft). Als ik mijn klachten vertel, gaan ze allemaal mijn ogen bekijken en concluderen ze: droge ogen. Volgens hen gaat het wel over met oogdruppels. Ik heb verschillende receptvrije druppels geprobeerd, tegen droge ogen. Maar dat helpt niet, blijf pijnlijke rode geirriteerde ogen houden....

  De laatste keer ben ik doorverwezen naar de oogarts, omdat ik vlgs deze dokter klachten had die ze niet helemaal kon plaatsen (ook al heb ik er elke keer bij gezegd dat ik AP heb ). Helaas hebben ze mijn afspraak 1 dag vantevoren afgeboekt ivm ziek personeel (door corona) en dat is nu alweer 3 maanden geleden. 

  Sjögren is het niet, want daar hebben ze proeven voor genomen en ze hebben geen antistof gevonden dus geen Sjögren (hoewel er wel overal wordt geschreven dat ze niet altijd antistoffen kunnen vinden bij Sjögren, net zoals ze met bloedproeven niet AP kunnen aantonen),

  Ws zit er niets anders op toch weer de oogarts te bellen en er op staan dat ze weer een tijd boeken, zodat ik hopelijk corticosteroid druppels mag gebruiken.
  Misschien heb ik inderdaad wel een uveitis, mijn ogen zien er hetzelfde uit als sommige foto´s van uveitis. 

  Vandaag heb ik gehoord dat ik in iedergeval een (telefonische) afspraak bij de reumatoloog krijg, ivm pijnlijke vingers (en voeten), voor mijn ogen moest ik maar naar de oogarts (en oogdruppels kopen bij de apoteek..... haha) 

  Groetjes Renata.

 • Re: Artritis Psoriatica en oogproblemen

  door » 6 weken geleden


  Beste Renata,

  Goed te horen dat je een afspraak hebt bij de reumatoloog. Ik zou je in ieder geval willen adviseren om het probleem met je ogen ook te melden aan de reumatoloog omdat oogproblemen inderdaad nog al eens voor komen bij AP. Het is dan goed als je behandelend reumatoloog daar ook van op de hoogte is.

  Voor nu wens ik je sterkte en hopelijk kun je snel een afspraak bij de oogarts krijgen.

  Groetjes Petra

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.