Skip to main content

Hormoonzalven ook wel dermatocorticosteroiden genoemd zijn verkrijgbaar in zalven, crèmes en lotions.  Zij remmen de ontstekingsactiviteit en de versnelde celdeling de huid. De stoffen die de zogenaamde dermatocorticosteroiden bevatten zijn afgeleid van het natuurlijke hormoon van de bijnierschors.

Ze zijn onderverdeeld in de klassen 1 t/m 4 qua sterkte. Klasse 1 en 2 worden voorgeschreven voor de dunne gevoelige huid zoals lichaamsplooien en het gelaat.

Klassen 3 en 4 worden voorgeschreven voor plaatsen waar de huid dikker is zoals romp, armen, benen, handpalmen en voetzolen. Ook voor de hoofdhuid wordt in de regel een klasse 3 voorgeschreven.

In de regel werken deze hormoonzalven snel en goed. Nadeel en aandachtspunt is dat men deze zalven, en dan met name de klasse 3 en 4 niet langdurig en dagelijks dient te gebruiken.

Bijwerkingen zoals, het dunner worden van de huid,  overmatige haargroei, en het eventueel optreden van bijwerkingen elders in het lichaam door opname van hormoonstoffen in de bloedbaan kunnen optreden.

Daarom is na verloop van tijd een onderhoudsdosering met een hormoon zalf, door middel van intermitterend smeren belangrijk. Bijvoorbeeld 3 dagen een hormoonzalf aanbrengen en 4 dagen een zalf die geen hormoon bevat.

Op deze manier is de kans op ongewenste bijwerkingen het minst.

Hormoon zalven worden in Nederland altijd voorgeschreven door de huisarts en/of door de behandelend specialist.

 

PN voorlichting

Bron: PN uitgave:  Behandelingen van Psoriasis 2019

 

 

Geen reacties gevonden voor dit topic.
Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Beurtschipper 9b
3861 SB NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube