fbpx

Op 15 juni 2018 is op de website van de Volkskrant een artikel verschenen, waarin ook een verwijzing staat naar Tecfidera (dimethylfumaraat voor gebruik door MS patiënten). Het artikel beschrijft hoe de farmaceutische industrie de hoofdprijs weet te vragen voor oude medicijnen:

 

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/vals-spel-in-de-farmacie-de-pil-is-hetzelfde-de-prijs-een-veelvoud~b7518d05/


Ik gebruik Psorinovo.

 

 • Re: Vals spel in de farmacie

  door » 2 jaren geleden


  Grappig is dat in het artikel staat dat Biogen het patent heeft overgekocht... maar dat is helemaal niet zo. Er is geen patent op dimethylfumaraat. En dat is ook niet mogelijk omdat het een basis stof is. 

  Wat biogen gedaan heeft, is het middel DMF geregistreerd voor MS. Dat betekent dat artsen de neiging hebben, zich verplicht voelen, dit voor te schrijven. Omdat het in de richtlijnen staat en geregistreerd is. 

  Dat zien we nu ook met Skilarence. De onmiddellijke reflex is om het middel dat geregistreerd is voor te schrijven. Maar dat hoeft helemaal niet, ook een magistraal bereid middel mag gewoon voorgeschreven worden. De richtlijnen worden gehandteerd als "wet", maar het is geen wet, het zijn richtlijnen. 

  De claims van de pharmacie zijn discutabel. Onderzoek naar een bestaande stof, die allang wordt toegepast kan nooit zo duur zijn. Zeker niet met de huidige technologische middelen en digitale technieken (Ik kom zelf uit de informatica), daarmee wordt het alleen maar goedkoper om onderzoek te doen en data te analyseren. Ik wed dat als je dat gaat doorlichten, dat je tot een fractie van de geclaimde kosten komt, maar de farmaceut zal hier geen openheid over geven. 

  Ook het lopende onderzoek kan niet spectaculair duur zijn. Je moet je patiënten in de gaten houden, dus b.v. 3-maandelijkse bloed afnemen en laten analyseren, vervolgens ook vragenlijsten laten invullen (digitaal dus piece of cake), en dan nog de analyse doen op de gevonden gegevens. Alles zit direct al in de computer. Opvallende zaken komen dan direct al naar boven. Kan nooit miljarden kosten. 

  O Ja, overigens vind ik dat minister Schippers een andere portefeuille had moeten hebben, al was het alleen maar om de schijn van belangen te voorkomen. Zij is getrouwd met de heer Schippers, werkzaam in de .....pharmacie, dat kan natuurlijk positief uitpakken, maar...
  We hebben nu een andere minister die er losser van lijkt te staan, maar ook hij blijkt het zwaar te hebben. 


 • Re: Vals spel in de farmacie

  door » 2 jaren geleden


  Hi Marina en Jim, las heel toevallig net de bovenstaande berichten. Misschien is het een optie om hiernaar een verwijzing te maken op de topic van 'Psorinovo gebruikers opgelet!'?


Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.