Skip to main content
Een vriendin wees mij op 
het Psoriasisvrij Plan van Stijn Elsen.
Het werkt op basis van een lifestyle plan, vooral een dieet. Het omvat oa een boek en video's.

De informatie op zijn website is vooral wervend, en ik krijg hierdoor maar een beperkt beeld van de methode. 

Heeft iemand ervaring met deze methode?
Met leaky gut wordt die te grote permeabiliteit van de darm bedoeld. Wanneer de Tight Junctions van de darmwand niet goed aansluiten of beschadigd raken, kunnen er ongewenste stoffen binnen komen, ook bijvoorbeeld metabolieten van bacteriën. Dit is eenvoudig in het bloed terug te vinden en te meten door de LPS waarde te bepalen. 

Dat iets door wetenschappers niet of nauwelijks onderzocht wordt zegt vooral iets over de wetenschappers, de geldstromen, en de grote invloed big farma.
Yoga en meditatie bijvoorbeeld bestaan al meer dan 3000 jaar, en werd lang door wetenschappers als zweverig en alternatief bestempeld.
Pas recent wordt het langzaam aan beetje onderzocht en zien we zoveel positieve effecten en wordt bijvoorbeeld een mindfulness training geaccepteerd. My God in wat voor wereld leven we.
Aanvulling op de Leaky Gut. 
Deze term zie je alleen in gebruik op websites die een persoonlijke of alternatieve oorsprong hebben. Ze komt op de medische websites niet voor. Net zoals het fenomeen Detoxen, dat zie je ook op geen enkele medische site. 

Er bestaat wel zoiets als een permeabiliteit van de darm, er kunnen in bepaalde omstandigheden wél bacteriën uit de darm in het lichaam terecht komen, dit is echter best moeilijk. Hierbij moet je ook de vraag stellen: Wat was er eerst?  Was er eerst deze "lekkage" en daarna de chronische problemen óf waren er eerst de chronische problemen en wordt daarna de darm beperkt permeabel?  Het antwoord hierop is niet goed te vinden. De alternatieve wereld gaat er vanuit dat de darm het probleem veroorzaakt, de medische wereld vind het vanzelfsprekender dat het andersom gebeurt, dwz dat een chronische aandoening een gevolg heeft in de darm. 

Er is wel wat voor te zeggen dat voeding een effect kan hebben op een aandoening, het trigger effect, bij psoriasis zie je vaak dat bepaalde stoffen, b.v. tomaten, pinda's, blauwe druiven een negatief effect hebben.
Dankjewel, Jim, voor je duidelijke antwoord :)
Ok terwijl ik lees, meteen wat commentaar. 

Ja. Voeding kan triggers bevatten die negatief uitwerken en de psoriasis doen opvlammen. De voeding beïnvloed de reacties van het immuunsysteem. 

Is de huid ontstoken? Ik weet dat niet zeker. Wat we zien is een versnelde deling van de huidcellen. 

Een auto immuunziekte heeft als kenmerk dat er in het bloed antistoffen tegen deze ziekte aangetoond kunnen worden. Dat is bij psoriasis en artritis psoriatica niet het geval. Dus volgens de medische definitie zou het dus geen auto immuun ziekte zijn. 
Wel is duidelijk dat bepaalde elementen van het immuunsysteem, de betreffende cytokinen zijn bekend, in verhoogde staat verkeren, dat is waarschijnlijk een reactie op iets wat in het lichaam plaatsvindt. Psoriasis is dan ook geen huidziekte, maar een aandoening waar het immuunsysteem sterk bij betrokken is. 

Histaminen, ik vermoed dat die er zeker mee te maken hebben. 
De leaky gut heb ik al zo vaak gehoord….. het is heel populair in niet dermatologische kringen als de oorzaak van heel veel dingen, ik kan mezelf er niet toe bewegen erin te geloven. 
Volgens mij speelt de lever geen enkele rol bij psoriasis, de medische wereld zou dat vast ontdekt hebben, ik vermoed dat het andersom is, dat als je psoriasis terugloopt, dat dan ook je lever fitter wordt. Er is wel een relatie tussen bv. Obesitas en Psoriasis, maar ook hier is de vraag, wat is de kip en wat is het ei. En zijn er soms ook nog psychische oorzaken aanwezig? 
De andere opmerkingen over vet en zuurgraad zijn helemaal niet specifiek voor psoriasis, dat geldt simpelweg voor iedereen. Als je gezond wil leven dan moet je daar een balans in vinden. Een gezond lijf is een heel goede basis om psoriasis te bestrijden, maar of het genoeg is?…. Er is wel degelijk meer aan de hand. Psoriasis wordt niet veroorzaakt door voeding, het is echt wel een aandoening. Voeding zorgt mogelijk wel voor een aantal triggers waardoor het erger wordt. 

Tja … verder… Hij heeft heel wat uitgezocht. Al die informatie staat ook hier op onze site. Voor het gemak heeft hij enkele systemische middelen overgeslagen, maar dat is niet zo erg daar zitten er bij die je toch beter niet kunt gebruiken. 
Hij slaat ook een simpele moisturiser over, kokosolie, scheelt heel wat geld. 
In heel veel dingen heeft hij wel gelijk, soms gaat hij wel wat ver denk ik. 

Wellicht is het waard om het te proberen. Nee heb je, ja kun je krijgen en zijn programma is niet duur. 
Als je mee zou doen aan ons idee over probiotica, beïnvloeding van het darm microbioom, dan ben je zelfs duurder uit. 

We zoeken met zijn allen toch naar oplossingen. En de aanpak van Stijn is zeker geen schadelijke aanpak, het gaat over normale voedingsstoffen en niet over chemicaliën. Veel medicijnen hebben wel degelijk bijwerkingen.
Tycho, 

ik heb er nog nooit van gehoord. Ik ga er eens even op zoeken.
Als het iets is waar je voor moet betalen, dan zou ik wat terughoudend zijn. Er is heel veel geschreven over leefstijl in de alternatieve hoek. Wat niet wil zeggen dat het niet zou werken. 
Er zijn zéker mensen, ook binnen onze vereniging, die met behulp van leefstijl en voeding hun psoriasis kunnen beïnvloeden en we hebben hier op de site een simpel voedingsadvies staan, dus we zijn ervan overtuigd dat voeding absoluut een factor is. 
Radboud is momenteel bezig met een studie over voeding en leefstijl die intussen aardig vorm begint te krijgen, dus ook de medische wereld beseft steeds meer dat dit een issue is. 
Bij het Huid Medisch Centrum in Amsterdam zijn ook dermatologen die zich zeer bewust zijn van de effecten van voeding en betrekken dit in hun behandeling. ION een van onze webinars met name webinar 4 hebben we hier ook aandacht aan besteed. 

Tot zover even, ik wil nu eerst even gaan kijken naar Stijn Elsen. 

Groet,
Jim
Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube