fbpx

In het decembernummer van ons blad Psoriasis stond in de rubriek Lezerspost een ingezonden mail van de heer Orbons, over zouttherapie. Naar aanleiding daarvan had de redactie een korte reactie geformuleerd, waarop de heer Orbons opnieuw een mailtje stuurde. Vanwege de lengte van die tweede mail is de tekst hier te lezen.

 

In het decembernummer van Psorasis 2022, wordt in de rubriek Lezerspost in een reactie van de redactie gesteld: Ook zorgverzekeraars vergoeden het niet, omdat het (lees: zouttherapie) niet wetenschappelijk bewezen is. Longarts Hans in ’t Veen constateert in (een uitzending van Eenvandaag op 17 november 2021) ook dat het effect niet bewezen is.” Dit is onjuist. Zorgverzekeraars vergoeden ook allerlei niet bewezen Oosterse behandelingen! Zorgverzekeraars vergoeden meestal datgene waar veel vraag naar is. En er is (nog) weinig vraag naar de zouttherapie vanwege de onbekendheid ermee. Bovendien is er wel wetenschappelijk bewijs.   

De internationaal vooraanstaande hoogleraar immunologie en interne geneeskunde prof. dr. Jan Willem Cohen Tervaert - hij publiceerde meer dan 400 wetenschappelijke artikelen - staat positief tegenover de zouttherapie waar het gaat om “neus, sinus en longklachten.” Cohen Tervaert, momenteel Professor of Medicine Director, Division of Rheumatology University of Alberta in Edmonton in Canada, vindt “dat een gunstig effect van de zouttherapie  aannemelijk is en aangetoond op slijmvorming en longklachten.” 

 

Recent is wederom een belangrijke experimentele studie gepubliceerd door de Annals of Translational Medicine, waar de effecten van halotherapie bij COPD ratten onderzocht werden. Een gunstig effect werd aangetoond. 

 

Inhalatie van zout wordt bij taaislijmziekte of cystische fibrose (CF) in Nederland aangeraden in het rapport van de Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) en Farmacotherapeutisch Kompas, 2006. Het idee is dat de zoute nevel (zeven tot acht keer zouter dan bloed ofwel driekwart van de zoutconcentratie van de Dode Zee) de dunne waterige smeerlaag in de longen herstelt. Patiënten met CF missen die waterige laag op het longepitheel doordat het longweefsel veel natrium uit het slijm opneemt, waarop dehydratatie volgt. Door de zoutconcentratie in het lumen te verhogen wordt dit proces gekeerd en herstelt de waterige laag die nodig is om slijm af te voeren volgens twee onafhankelijk van elkaar opererende onderzoeksgroepen (The New English Journal of Medicine, januari 2006).  

 

De positieve effecten van de halotherapie bij longklachten blijkt ook uit een literatuuronderzoek van Senna Diepenveen (2020) verbonden aan de AMC University of Amsterdam. Het eerste onderzoek dat verricht is in Nederland. De  conclusie: halotherapie lijkt een positief effect te hebben op patiënten met longziekten. Twee van de vier gerandomiseerde gecontroleerde studies laten een positief effect van halotherapie op de BHR (Broncho Hyperreactivity) zien. Ook de kwaliteit van leven wordt positief beïnvloed door halotherapie.    

In Engeland schrijft de National Health Service halotherapie officieel voor als behandeling van  COPD. Canada erkent halotherapie als een medisch hulpmiddel voor de behandeling van ademhalingsmoeilijkheden. Duitsland heeft onder andere in Worms bij de praktijk van longspecialist, allergoloog en thoraxradiologie dr. Max Apprich en dr. Alfred Apprich een behandeling met halotherapie opgenomen.   

Samengevat: halotherapie heeft een versterkende werking door behandeling met hoogwaardige zoute lucht. Het helpt om ontsteking, bacteriële infectie, overdadig slijmvorming, spastische verschijnselen van de bronchiën en grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen tegen te gaan die het ademhalingssysteem nadelig beïnvloeden. Het inademen van minuscule droge zoutdeeltjes zet aan tot een verbeterde longfunctie. De behandeling zal de longen beschermen tegen aanvallen van slijm en longaandoeningen. 

 

Wim Orbons, gezondheidseconoom en voormalig ziekenhuisdirecteur.

  • Geen reacties gevonden voor dit topic.
Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube