fbpx

Probiotica

Categorie: Natuurlijke behandelingen 3 maanden geleden
Ik ben heel  benieuwd of er ook lotgenoten zijn die op advies van een dermatoloog probiotica gebruiken en of daar ook resultaten van bekend zijn. Ik lees over studies die doen vermoeden dat de psioriasis door afname van bacterien in onze darmen kan ontstaan. 
 • Re: Probiotica

  door » 3 maanden geleden


  Dag Lien, 

  Sorry, duurde even een paar dagen voordat ik je post zag. Goede vraag. 

  Voor zover wij weten schrijven dermatologen tot nu toe géén probiotica voor. De dermatologen zijn tot nu toe meer van het voorschrijven van medicijnen. 
  Zij geven echter aan dat ze de vraag naar leefstijl maatregelen wel heel regelmatig krijgen. En daarom is kortgeleden een werkgroep van de NVDV (de vereniging van dermatologen) gestart met het samenstellen van een richtlijn voor leefstijl. In deze richtlijn wil men alle in de literatuur bewezen maatregelen verzamelen en daarmee een basis leggen voor leefstijl adviezen te geven door dermatologen. 

  Wijzelf hebben in de covid periode wel een webinar gewijd aan het darm microbioom. Je kunt dat nog nazien, het is webinar 4 op deze pagina https://psoriasispatientennederland.nl/webinars/programma-webinars-2022
  E
  n dan moet je vooral op het verhaal van Henk Duinkerken letten, hij is de expert op microbioom gebied en is verbonden aan het microbioom centre. 

  Zelf denk ik niet dat psoriasis te maken heeft met afname van bacteriën in ons darmmicrobioom. Wist je dat daar 10 keer zoveel organismen in zitten als wij cellen hebben in ons lichaam? In Psoriasis 3 staat een artikel over het verband tussen het microbioom en depressie, van twee onderzoekers, Robert Kraaij en André Uitterlinden die hier onderzoek naar doen op het Erasmus in Rotterdam. Alle kans dat er ooit ook een verband tussen microbioom samenstelling en psoriasis gevonden kan worden.

  Wel denk ik dat de samenstelling van het microbioom kan helpen om de werkelijke oorzaak, die naar mijn weten dieper in ons lichaam zit, te beïnvloeden en in een andere status te brengen waardoor de stoffen die de opvlammingen van psoriasis veroorzaken zullen verminderen. Er zijn teveel voorbeelden van mensen die hun voeding en leefstijl veranderen en daarmee successen boeken, om die voorbeelden en richting van onderzoek te negeren. 

  Groet, 
  Jim 


Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube