fbpx

[Blog] Voeding & leefstijl

Categorie: Natuurlijke behandelingen 3 jaren geleden
Beste lezer,

Zoals kort verteld in mijn voorstel rondje wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen in de vorm van een soort blog. Ik heb PA (Psoriasis Artritis). Even vooraf, ik heb geen medische achtergrond of studie gevolgd. Alles wat ik ervaar, leer en deel is op basis van gezond verstand en praktijk ervaring. Het is me via het forum duidelijk geworden dat er verschillende gradaties zijn van deze ziekte. Ik hoop dat er desondanks voor ieders toch wat te leren/delen valt.

Om jullie een idee te geven over mijn situatie: 

Het is begonnen met Psoriasis (rond mijn 25e). Enkele jaren later had ik een onverklaarbare dikke wijsvinger. Uiteindelijk kwam ik daarvoor bij de reumatoloog terecht die me het slechte nieuws gaf (PA). Er werd MTX (Methotrexaat) voorgeschreven en daar kon ik het de rest van mijn leven mee doen werd me verteld... Tussentijds is de dosis verhoogd en verlaagd. Nu zit ik op 8 pilletjes (x2.5mg) MTX per week. Tevens een keer per maand vitamine D op voorschrift. 

Qua gezondheid. Ik heb drie tenen in mijn rechtervoet die verdikt zijn. Ik heb nog een psoriasis plek in/rond mijn navel. Bij stres, slecht slapen, (bepaalde soorten/typen) voeding laait het op. Mijn handen voelen dan stijver aan en mijn drie tenen worden dikker en roder. Mijn psoriasis plek rond mijn navel wordt roder en er komen korstjes op. 

Vanuit mijn technische achtergrond heb ik altijd interesse gehad in oorzaken en (mogelijke) oplossingen voor mijn PA. Ik heb er alles voor over om van de MTX af te komen. Onderwerpen die ik aanhaalde bij mijn reumatoloog over punten die ik had gevonden werden altijd meteen van tafel geveegd. MTX slikken is daar de norm. Toen kwam ik ongeveer 8 jaar geleden terecht op deze site: Artritis Psoriatica: er is hoop! (ru.nl)

Ik heb alle voedingsinformatie van de site afgedrukt en ben vervolgens naar de supermarkt gegaan. Ik had producten in mijn hand die ik nog nooit had gezien of gegeten. De kilo's vlogen eraf en na ongeveer een maand verdween mijn Psoriasis plek op mijn rechter knie (ongeveer 4 cm doorsnee). De korsten vielen ervan af, de huid werd licht rood en verdween. Deze plek is nooit meer terug gekomen. Was het makkelijk, nee zeker niet. Het vergt doorzettingsvermogen en het is belangrijk dat je gezin je steunt. Vanwege prive problemen is het me niet gelukt om het langer dan 1,5 maand vol te houden. 

Nu, 2021 pak ik de draad opnieuw op. Ik weet wat de effecten destijds waren en ik ben volhardend om het nu vol te houden. Ik werd daarbij getriggerd door een aflevering van Dokters van Morgen - Vasten. Ik wil je adviseren om deze aflevering alsnog terug te kijken (uitzending gemist). Mijn plan is om het vasten te combineren met de voedingslijst van bovenstaande site. Sinds 2,5 week doe ik het volgende:

- Voedingslijst strak aanhouden. 
- Groen(t)e smoothie iedere ochtend. Recepten haal ik hier vandaan: Groene Smoothies: 15 Simpele Recepten, 6 Tips + 1 Waarschuwing (puurfiguur.nl)
- Geen suiker. Wel suiker afkomstig uit het fruit wat ik gebruik in de smoothie. 
- Maximaal 2 kopjes koffie per dag. 
- Alleen thee of water (onbeperkt te drinken). 
- Weinig tot geen melk producten. 
- Kleinere porties en minder vlees. 
- Zo min mogelijk zout. 
- Let op E-nummers. Eet zoveel mogelijk producten die je herkent (niet bewerkt of verwerkt in een fabriek). 

Ok, wat is het effect tot dusver: 
Stand van zaken 2,5 week geleden: 101,3 kilo BMI: 25,6. Stand nu: 97,9 kilo BMI: 24,7
Geen stijve handen meer (na 4 dagen). Na twee weken, de drie tenen worden dunner en zijn weer huidskleurig. Psoriasis plek van rond mijn navel, korstjes zijn verdwenen nog wel rood van kleur. 
Meer energie! Geen duf/suf gevoel meer. Nadelen zijn er ook. Eerste dagen problemen met ontlasting (harder). Ontwenningsverschijnselen, snack drang, minder koffie (2 dagen hoofdpijn). Eerste dagen had ik het gevoel dat de psoriasis reactie eerder erger werd dan minder. 

Wat is mijn doel? Perfect eetschema samenstellen waarbij de Psoriasis rustig blijft. Vasten meenemen in het schema (is nu nog niet het geval). Afvallen tot ik aan de 93 kilo zit. Ik heb gelezen en ervaren dat overgewicht (in mijn geval) invloed heeft op de PA. Hetzelfde geld voor vasten. Ik heb de kliniek in Duitsland (Immanuel Krankenhaus Berlin) een mail gestuurd wat de kosten zijn om het traject te volgen waar naar wordt verwezen in de aflevering van Dokters van Morgen.  

Reacties en vragen zijn altijd welkom! Ik zal jullie via dit topic op de hoogte houden over de voortgang!
 • Re: [Blog] Voeding & leefstijl

  door » 3 jaren geleden


  Ha Rob, 

  Welkom op het forum, goed dat je deze thread start. 
  Ik ga zeker volgen hoe het je zal vergaan door je focus op voeding. Inderdaad zijn er veel signalen dat voeding en dus je stofwisseling iets met psoriasis te maken heeft. Er is een behandeling waar inderdaad een beperkt voedingsadvies bij gegeven wordt. 
  Ik snap volkomen dat je van MTX af wilt, zie andere posts van mij, daar heb ik al over geschreven. Het is ook raar, want er zijn echt een hele serie biologicals die werken voor artritis psoriatica, dus MTX zou helemaal niet nodig hoeven zijn, als het al zou werken. 

  Zelf hou ik het onder controle met DMF. Dat gaat heel goed en omdat dat een lichaamseigenstof is, is het ook nergens schadelijk voor wat je van MTX niet kunt zeggen. 

  Heel veel succes... ik volg je. 

  Caroline.

 • Re: [Blog] Voeding & leefstijl

  door » 3 jaren geleden


  Hey Caroline, 

  Leuk dat je me volgt! Bedankt voor je toevoeging! Ik ken DMF niet maar zal er eens naar kijken. 

  Gr. Rob

 • Re: [Blog] Voeding & leefstijl

  door » 3 jaren geleden


  Week 3:

  Een korte update. Mijn gewicht is blijven steken op 97,9 kg (BMI: 24,7). Afgelopen weekend ging behoorlijk goed. Ik heb een avond een glas bier gedronken en wat chips. Zondag hebben we een keer friet gehaald. Je merkt simpelweg dat je er ongeveer 24 uur later de effecten van merkt/voelt. Mijn tenen worden niet dikker maar als "kenner" voel je dat ze wat gevoeliger zijn. Tevens voelen mijn handen iets stijver aan. Hiermee merk je in een zeer korte tijd wat de effecten van voeding zijn. De rust die ik in mijn lijf creeer door me strak aan voeding te houden is groot.
  Een halve koelkast met groente en fruit lijken me voldoende voor komende week. Tevens heb ik koolhydraatarm brood gekocht. Ik ben nog niet overtuigt van de effecten maar ik ga het zeker proberen. Het doel voor deze week is mijn gewicht verder af te laten nemen. Ik ben nog op zoek naar goede ontstekingsremmende avond maaltijden. Als iemand tips heeft hou ik me aanbevolen!

  Tot volgende week!

 • Re: [Blog] Voeding & leefstijl

  door » 3 jaren geleden


  Beste Rob,

  Dank voor jouw blog!! heel interessant om te lezen hoe het met je gaat en welke invloed voeding op jouw gezondheid en AP heeft.
  Als voorlichter bij de PN heb ik in de afgelopen jaren veel verhalen gehoord van mensen met of alleen psoriasis en/of AP die door middel van aanpassingen in hun dieet tot een verbetering van hun klachten zijn gekomen. In heel veel gevallen meldden de mensen dat alchohol, suiker, rood vlees maar ook varkensvlees een negatief effect op hun klachten had. En inderdaad geraffineerd en bewerkt voedsel met e-nummers lieten ook vaak een verslechtering zien.
  In ieder geval wil ik je heel veel succes wensen en ik vind het hartstikke goed dat je deze weg inslaat en hopelijk kan dit anderen ook inspireren!!

  Hartelijke groet,
  Petra Vermeulen
  PN Voorlichting

 • Re: [Blog] Voeding & leefstijl

  door » 3 jaren geleden


  Week 4: 

  Ik heb helaas deze week niet veel vooruitgang gehad. In het weekend wat ongezonder gegeten waardoor je merkt dat je iets terugvalt. Gewicht blijft op 97,5 kg steken. De slaap kwaliteit was ook wat minder afgelopen week. Je merkt dat de combinatie van gezond eten en goede nachtrust de perfecte combinatie is. Mijn tenen zijn niet meer dik geworden. Bij terugval merk je dat het iets onrustiger is maar dat de gezonde voeding die je eerder hebt gehad ervoor zorgt dat je niet meteen helemaal terug valt. Omdat het maandag is begin ik de dag weer met een groente smoothie. In de middag 1 boterham met groente. In de avond, kleinere en gezondere porties. Het blijven volhouden van dit patroon is pittig. Ik ga er voor de volle 100% voor! Nieuwe week nieuwe kansen!

  @Petra: bedankt voor je positieve reactie en extra info!

  Tot volgende week!

  Gr.

  Rob

  Dank je gezegd door: Jim

 • Re: [Blog] Voeding & leefstijl

  door » 3 jaren geleden


  Week 5: 

  Ik hoop dat jullie me nog niet beu zijn wink 

  Week 5 was een succesvolle week. Weinig/geen last van PA. Ik ben fanatiek doorgegaan met mijn groente smoothies. Ik heb het volgens mij eerder gezegd, als de PA rustig is dan went dat ook erg snel. Vorige week is mijn boek (De dr. Ludidi Vastenmethode) binnen gekomen. Een aanrader! Ik ben eind vorige week gestart met mijn eerste sessie vasten. Ik heb gekozen voor de 16:8 methode. 16 Uren niet eten (wel drinken: water, thee, zwarte koffie-2x), 8 uur gezond eten. Het viel me reuze mee. Mocht je hetzelfde willen doen, zorg ervoor dat je echt niks eet tussendoor anders heeft het vasten geen effect.  Drink niks anders als eerder aangegeven.

  Ik let er in de weekenden op dat ik niet teveel van mijn eetschema afwijk. De gevolgen naderhand zijn anders te groot (reactie PA). Door de uitleg in het boek ben ik nog scherper gaan letten op ingredienten van (bewerkte) producten. Ik schrik regelmatig van de grote hoeveelheden suiker en zout die in producten zitten verwerkt. Ik sta tegenwoordig veel langer in de keuken. Ik merk dat het samenstellen van goede voeding mij veel tijd kost. Daarnaast zijn de porties ook kleiner. Dat heeft een aantal voordelen, ik kan op deze manier monitoren waar PA op reageert en ik eet dingen die een positief effect hebben op mijn lichaam. Ik heb mezelf niet gewogen dit keer. Volgende week zal ik meetresultaten delen. 

  Het vervelende is dat ik alles op gevoel moet doen. Het liefst zou ik na een aantal weken een serieuze proef willen doen zonder medicijnen. Vervolgens dit voor een half jaar doen, bloed prikken, foto's maken en de resultaten evalueren... Ik kan het de volgende keer aan de reumatoloog vragen maar ik denk dat ik het antwoord wel weet...

  Blijf gezond! Tot volgende week!

  Gr. 

  Rob

 • Re: [Blog] Voeding & leefstijl

  door » 3 jaren geleden


  Ben je nog lang niet beu Rob, en heb uiteraard alles gelezen. 
  Dat heet toch intermittent fasting wat je aan het doen bent?
  Ik heb dat ook gedaan, het werkte wel, ik werd zelfs iets slanker (ben al niet dik, maar zo af en toe komt er toch wel wat teveel aan), maar op mijn AP had het geen effect. Vanwege covid ben ik er mee gestopt, ik vond het belangrijk om met een ontbijt te starten in deze periode. 

  Ik wed dat je reumatoloog er geen been in ziet, maar dat suggereerde je ook waarschijnlijk met je opmerking. 

  Groet, 
  Caroline

 • Re: [Blog] Voeding & leefstijl

  door » 3 jaren geleden


  Dat klopt, ze noemen het inderdaad intermittent fasting. Jammer dat het bij jou geen effect heeft. Ik ben benieuwd naar mijn ervaring. Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Wel leuk om te horen dat je het kent en hebt geprobeerd! Ik ben benieuwd naar jou situatie. Hoe is je situatie nu? Wat zijn jou ervaringen op de gebieden rondom AP?

  Gr.

  Rob

 • Re: [Blog] Voeding & leefstijl

  door » 3 jaren geleden


  Hi Rob, 
  Zodra Covid meer naar de achtergrond gaat wil ik IF weer oppakken en de corona kilo’s wegwerken. 
  Mijn AP heb ik nu onder controle met medicatie, opletten wat ik eet, geen pinda’s, tomaten en paprika, dat merk ik altijd meteen en wat meer vitamine D dan gewoon. Ik voel mijn voeten vooral in de ochtend nog wel, gevoelig en stijf, maar dat trekt snel weg en gaat verder overdag goed. Pas ‘s avonds denk ik weer van “o ja, die voeten heb ik ook nog... “. 😀🦶🦶

 • Re: [Blog] Voeding & leefstijl

  door » 3 jaren geleden


  Week 6:

  Week 6 alweer... Ruim de halve week de 16:8 (dr. Ludidi Vastenmethode) toegepast. Ik ben nog niet onder de indruk van de (positieve) effecten ervan. Ik worstel met het eet schema in combinatie met deze methode. Ik doe nu het volgende. Na het warm eten (+/- 18:00 u.) stop ik met eten tot de dag erna, 12:00 u. Tussendoor drink ik koffie (2x), thee en water. Verder niks. Om 12:00 u. een boterham met vooral groente. In de avond eet ik een normale portie warm eten (nog niet aangepast naar PA vriendelijke voeding). Zoals je ziet zijn mijn groente smoothies er tussen uit gevallen. Ik weet nog niet zo goed hoe ik hiermee om moet gaan. Je moet er voor zorgen dat je de juiste (en genoeg) voeding binnen krijgt. Woensdag is voor mij een normale dag vanwege de MTX inname. PA is op een dag na vrij rustig op dit moment.    

  Ik ga verder met het lezen van het boek. Er staan ook gerechten in vermeld. Hopelijk kan ik daar wat mee. Misschien is er iemand op dit forum die PA vriendelijke gerechten kan samenstellen?  Ik hou me aanbevolen. 

  Gewicht: 96,7kg - BMI: 24,4

  @Caroline: bedankt voor je toevoeging! Ik zal er ook eens op letten.

  Tot volgende week!

  Gr. 

  Rob

Je hebt geen rechten om te antwoorden op dit topic.
Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube