fbpx

Opmerking

Het forum is in alleen-lezen modus.

×
Inhoud voormalig Psorinovo Forum (01 aug 2018)

Het complete forum van de Vereniging Psorinovo is hier terug te vinden (2011-2018). Er kan hier niet meer op de postings gereageerd worden. Als je toch iets zou willen zeggen, plaats dan een nieuw bericht in het nieuwe psoriasispatientennederland.nl/forumc met een link naar het bericht in dit oude forum.

Achter de schermen bij Fagron.

  • To
  • To's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Afwezig
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • Psorinovo 15-01-2011
Meer
9 jaren 2 maanden geleden - 9 jaren 2 maanden geleden #522 door To
To heeft een nieuw onderwerp gemaakt: Achter de schermen bij Fagron.
Uit De Telegraaf van dinsdag 05 juli 2011,

Arseus spurt vooruit door medicijnen op maat
door Johan Wiering


AMSTERDAM - Apothekers maar ook patiënten vragen steeds meer naar op maat gemaakte geneesmiddelen. ”De medicijnfabrikanten hanteren het one-size-fits-all principe, maar zieken, jongeren en bejaarden hebben vaak een net iets andere dosering of toedieningsmethode nodig. Ook de individualisering van de zorg speelt Fagron in de kaart”, aldus topman Ger van Jeveren van het Belgisch-Nederlandse moederbedrijf Arseus.
Fagron heeft 143 clean rooms, waar de farmaceutische grondstoffen in kleinere hoeveelheden worden verpakt.


Fagron groeide vorig jaar na een paar grote overnames in de VS en Brazilië uit tot de wereldmarktleider in magistrale bereidingen. “Wij leveren patentvrije grondstoffen, evenals de hulpmiddelen die apothekers en artsen in staat stellen om zelf medicijnen te maken. Soms besteden ze dat ook aan ons uit”, stelt Van Jeveren, die meent dat de geboden maatwerkoplossing duidelijke voordelen kent. „Apothekers bieden wij een unieke propositie tegen een veelal lagere kostprijs. Patiënten zijn blij omdat de aangepaste dosering minder bijwerkingen met zich meebrengt. Artsen kunnen in het belang van hun patiënten op maat gemaakte geneesmiddelen voorschrijven en de zorgverzekeraars zijn goedkoper uit.”
De hoge autonome omzetgroei van ongeveer 8% bij Fagron steunt volgens Van Jeveren ook op de individualisering in de zorg. „Patiënten willen steeds meer hun eigen keuzes maken. Dat zie je vooral sterk in Brazilië en de Verenigde Staten, waar veel apothekers uitsluitend nog zelf bereide tailor-made geneesmiddelen aanbieden. In Europa lopen we nog wat achter, maar dan vooral in de zuidelijke landen die dan wel weer het meeste groeipotentieel kennen. In Nederland wordt circa 6% van alle recepten door apothekers bereid en alle 1700 tot 1800 apothekers zijn klant van ons.”
Hoewel Arseus ook bij de medische divisie, dentale divisie en software divisie naar mogelijkheden kijkt, ligt de overnamefocus vooral bij Fagron. „Wij kijken heel actief naar lokale spelers met een omzet van €5 tot €50 miljoen, vooral in markten waarin we al actief zijn. Voorts richten wij onze blik op Oost- en Noord-Europa, waaronder Polen, Hongarije en Noorwegen.”
Hoewel Fagron concurreert met de geneesmiddelenfabrikanten, is de onderlinge verstandhouding volgens Van Jeveren over het algemeen goed. „Grote spelers halen geregeld medicijnen van de markt, omdat deze een te hoge verliespost opleveren. Maar daarmee maken ze zich niet populair. Via onze maatwerkoplossing kan de kleine groep patiënten vervolgens alsnog bediend worden.”
Groeiende behoefte aan totaaloplossingen
Hoewel vooral Fagron bij analisten van het in Nederland en België genoteerde Arseus in de smaak valt, staan de overige activiteiten volgens Van Jeveren ook goed op de rails. „Alleen de distributieactiviteiten van Dental draaien iets minder. Wij merken dat tandartsen bestellingen uitstellen, vooral waar het om de inrichting van een nieuwe praktijk gaat. Alles wat niet vergoed wordt, zoals implantaten en soms ook het kronenwerk, heeft door de verslechterde economische omstandigheden namelijk een tik gekregen."
Voor de langere termijn acht de topman een groei van ongeveer 3% voor dit segment echter zeer wel mogelijk, gesteund door de verschuiving richting totaaloplossingen. „Omdat mensen hun tanden langer houden en de instroom te beperkt is, zal er in West-Europa een tekort aan tandartsen ontstaan. Het aantal handelingen per uur moet dus omhoog, waar wij met de inrichting van praktijken en het organiseren van efficiencytrainingen aan kunnen bijdragen."
Voor de softwaretak Corilus tempert Van Jeveren de groeiverwachtingen juist enigszins. „De omzetgroei zal iets terugvallen tot 3 à 4%, omdat bijvoorbeeld apothekers in België of dierenartsen in Nederland niet gemakkelijk op nieuwe software overstappen. Dit vergt namelijk ook een vervanging van de hardware, omdat wij ons op aanraakschermen richten. Bovendien dienen de gebruikers ingewerkt te worden. Lloydspharma deed bijvoorbeeld twee jaar onderzoek alvorens een maand geleden naar ons over te stappen. Hoewel het contract niet erg groot is, is het een mooie referentie richting kleinere apotheekketens. Wij hebben er inmiddels ook een paar weten binnen te halen."
Bijlagen:
Laatst bewerkt: 9 jaren 2 maanden geleden door To.