fbpx

Lichttherapie

Lichttherapie is ontstaan uit de ervaring dat veel mensen met psoriasis baat hebben bij blootstelling van hun plekken aan zonlicht. Bij lichttherapie worden mensen met psoriasis behandeld met ultraviolette stralen.

Er zijn drie vormen van lichttherapie: 

 1. UVB lichtkuur (in ziekenhuis of thuis, tijdelijk)
 2. UVB laag gedoseerde onderhoudstherapie (thuis, hele jaar door)
 3. PUVA kuur 

 

UVB kuur hoog gedoseerd

UVB is de afkorting van ultraviolet B. In een lichtkuur wordt licht van 311nm in een hoge dosis toegepast, de therapie heet dan ook een TL01 kuur. UVB lichttherapie is het snelst effectief bij een zo hoog mogelijke dosis. De huid mag hierbij niet verbranden. Om dit te voorkomen, wordt de huid geleidelijk aan steeds meer UV licht blootgesteld. Gemiddeld zijn 25 – 30 behandelingen nodig, die driemaal per week, gedurende 12 weken gegeven worden. 

Dit kan in het ziekenhuis, poliklinisch of in een dagbehandeling centrum plaatsvinden. Daarnaast is er de mogelijkheid om de lampen thuis te krijgen.

Deze behandelingen zijn tijdelijk en worden stopgezet zodra het gewenste resultaat behaald is. Wanneer den klachten terugkomen, kan de kuur herhaald worden. 

Bijwerkingen die tijdens de therapie kunnen optreden zijn:

 • Roodheid;
 • verbranding van de huid;
 • droge huid met jeuk;
 • opvlammen van een koortslip;
 • oogontsteking.
 • Bij langdurige behandeling kan de huid vroegtijdig verouderen en is er misschien wat meer kans op het ontstaan van bepaalde vormen van huidkanker

Lichttherapie in kuurvorm kan ook bij u thuis. Voor meer informatie surf naar http://www.linde-healthcare.nl of naar https://www.eurocept-homecare.nl.

 

UVB onderhoudstherapie 

Lichttherapie kan ook laag gedoseerd, langdurig worden toegepast als onderhoudstherapie. In dat geval wordt er een ultra lage dosis UVB gebruikt, waarmee de huid dagelijks, het hele jaar door behandeld wordt. In deze behandeling wordt de verbrandingsgraad niet opgezocht. Om de huid te laten wennen aan het UV licht wordt de bestralingsduur wel geleidelijk opgebouwd naar maximaal 10 minuten per dag. Na twee jaar dagelijks gebruik is de huid blootgesteld aan evenveel UV licht als na een TL01 kuur van 12 weken.  

Onderhoudstherapie is voor de behandeling van psoriasis een effectieve behandeling. De klachten verdwijnen geleidelijk en verbetering kan tot 18 maanden na de start van de behandeling doorzetten. Als de klachten verdwenen zijn, wordt de behandeling doorgezet, op een onderhoudsdosering, om terugval te voorkomen. De klachten blijven zo langere tijd weg. 

Onderhoudstherapie kan ook ingezet worden na een TL01 kuur om het resultaat van die behandeling te onderhouden.

De therapie wordt alleen thuis gegeven en kan eventueel tijdens het douchen gebruikt worden. 

Bijwerkingen: 

 • Bij verkeerd gebruik, is er een risico op verbranding 

Deze therapie wordt geleverd en begeleid door Dermasun Medical https://www.dermasun.com/psoriasis.

 

PUVA

PUVA is een afkorting van Psoraleen-UVA. Deze lichtbehandeling bestaat uit een combinatie van bestraling met ultraviolet licht van het type Ultraviolet A en psoralenen. Psoralenen zoals methoxsaleen zijn geneesmiddelen die de huid extra gevoelig maken voor de inwerking van de UVA straling. Het methoxsaleen wordt als tabletten of capsules gegeven (merknamen Oxsoralen, Geroxalen). In dagbehandelcentra en academische ziekenhuizen kan ook Bad-PUVA worden toegepast, waarbij het medicijn in het badwater wordt gedaan. Belichting met UVA gebeurt meestal in belichtingscabines.

In de eerste behandelsessie wordt, om verbrandingen te voorkomen, kortdurend bestraald en geleidelijk aan wordt de bestralingsduur opgevoerd. PUVA is voor psoriasis een zeer effectieve behandeling. Voor het bereiken van een goed resultaat wordt 2-3 keer per week behandeld gedurende 6-10 weken.

Na een behandeling is de huid nog 8 tot 10 uur gevoelig voor zonlicht door de psoralenen. Beschermende kleding, zonnebrandcrème (aanbrengen ná de belichting!), beschermende lippenbalsem en een zonnebril worden daarom aangeraden. Wees erop bedacht dat UVA ook door glas kan heendringen: ook achter glas is dus bescherming nodig. Pas na 8 tot 10 uur is er zo weinig psoraleen in de huid over dat er geen bijwerkingen van zonlichtblootstelling te verwachten zijn.

De meest voorkomende bijwerkingen van PUVA op de huid zijn:

 • jeuk;
 • droge huid;
 • verbranding;
 • opvlammen van een koortslip; 
 • misselijkheid;
 • vroegtijdige veroudering van de huid.
 • Op de lange termijn: huidkanker. Net als bij blootstelling aan gewoon zonlicht kan de huid door PUVA therapie lichtschade oplopen die uiteindelijk kan leiden tot huidkanker. Door het aantal behandelkuren te beperken evenals de duur per PUVA-kuur kan dit risico worden beperkt.
 • Tijdens de behandeling met PUVA mogen vrouwen niet zwanger worden en mannen geen kinderen verwekken.

 

Afdrukken E-mailadres

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube