Skip to main content

Lichttherapie

Lichttherapie is ontstaan uit de ervaring dat veel mensen met psoriasis baat hebben bij blootstelling van hun plekken aan zonlicht. Bij lichttherapie worden mensen met psoriasis behandeld met ultraviolette straling.

Er zijn enkele vormen van lichttherapie: 

Zij worden hieronder toegelicht.  

  • UVB lichtkuur - hoog gedoseerd

    UVB is de afkorting van ultraviolet B. In een UVB-lichtkuur wordt ultraviolet licht met een golflengte van rond de 311 nanometer toegepast. Tijdens de lichtkuur wordt de huid volgens een opklimmend schema belicht, om verbranding te voorkomen. Gemiddeld zijn er 25-30 behandelingen nodig gedurende twee tot drie maanden. De meeste mensen hebben drie behandelingen per week nodig. Deze kunnen in het ziekenhuis (poliklinisch) of in een dagbehandelingscentrum worden gegeven. Daarnaast is het mogelijk om thuis een UVB-belichtingsapparaat te laten installeren. Kijk voor meer informatie op http://www.linde-healthcare.nl of https://www.eurocept-homecare.nl.

    UVB remt de ontsteking en daardoor de versnelde celdeling, waardoor de psoriasisplekken dunner worden. Na een UVB-lichtkuur is uw huid rustiger of zelfs weer helemaal gaaf. Een lichtkuur is een tijdelijke behandeling die wordt stopgezet zodra het gewenste resultaat is behaald. Wanneer de klachten terugkomen, kan de kuur herhaald worden, maar dit kan niet onbeperkt. 

    Bijwerkingen die tijdens de lichtkuur kunnen optreden zijn: roodheid, verbranding van de huid, droge huid met jeuk, (opvlammen van) een koortslip, wratachtige huidverdikkingen en een oogontsteking. Bij langdurige belichting kan de huid vroegtijdig verouderen en neemt de kans op huidkanker toe. 

  • PUVA-lichtkuur

    PUVA is een lichtkuur die bestaat uit behandeling met UVA-licht en het medicijn psoraleen (P). Psoraleen is eengeneesmiddel dat de huid gevoeliger maakt voor licht. Psoraleen wordt als tabletten of capsules gegeven. In dagbehandelingscentra en academische ziekenhuizen kan ook bad-PUVA worden toegepast, waarbij het medicijn in het badwater wordt gedaan. Ook lokale PUVA is mogelijk, waarbij het psoraleen in een lotion of crème op de psoriasisplekken wordt aangebracht. Belichting met UVA gebeurt meestal in belichtingscabines.

    Om verbranding te voorkomen wordt eerst kortdurend belicht, waarna de belichtingsduur geleidelijk wordt opgevoerd. PUVA wordt aanbevolen als UVB niet doeltreffend genoeg is. PUVA remt vooral de versnelde celdeling. Na een PUVA-kuur is uw huid rustiger of zelfs weer helemaal gaaf. Voor het bereiken van een goed resultaat wordt twee à drie keer per week behandeld gedurende twee tot drie maanden.

    Na een behandeling is de huid acht tot tien uur gevoeliger voor licht door de psoralenen. Beschermende kleding, zonnebrandcrème (aanbrengen ná de belichting!), beschermende lippenbalsem en een zonnebril worden daarom aangeraden. Wees erop bedacht dat zonlicht ook door glas heen kan dringen: ook achter glas is dus bescherming nodig.

    Door de toevoeging van psoraleen kunnen er bij een PUVA-lichtkuur diverse bijwerkingen optreden. De meest voorkomende zijn: jeuk, droge huid, verbranding, (opvlammen van) een koortslip en misselijkheid. Op de lange termijn loopt u extra risico op onder andere huidveroudering en huidkanker. Hoewel niet onderzocht op schadelijkheid, wordt meestal aangeraden om in de periode van de behandeling niet zwanger te worden. 

  • UVB onderhoudstherapie 

    Lichttherapie kan ook laag gedoseerd, langdurig worden toegepast als onderhoudstherapie. In dat geval wordt er een ultra lage dosis UVB gebruikt, waarmee de huid dagelijks, het hele jaar door behandeld wordt. In deze behandeling wordt de verbrandingsgraad niet opgezocht. Om de huid te laten wennen aan het UV licht wordt de bestralingsduur wel geleidelijk opgebouwd naar maximaal 10 minuten per dag. Na twee jaar dagelijks gebruik is de huid blootgesteld aan evenveel UV licht als na een TL01 kuur van 12 weken. (De TL01 is de belichtingslamp van Philips die gebruikt wordt bij de hoog gedoseerde kuur. Er zijn meerdere versies van deze lamp, met verschillende intensiteit en afgestemd op een smal lichtspectrum.)

    Onderhoudstherapie is voor de behandeling van psoriasis een effectieve behandeling. De klachten verdwijnen geleidelijk en verbetering kan tot 18 maanden na de start van de behandeling doorzetten. Als de klachten verdwenen zijn, wordt de behandeling doorgezet, op een onderhoudsdosering, om terugval te voorkomen. De klachten blijven zo langere tijd weg. 

    Onderhoudstherapie kan ook ingezet worden na een TL01 kuur om het resultaat van die behandeling te onderhouden.

    De therapie wordt alleen thuis gegeven en kan eventueel tijdens het douchen gebruikt worden. 

    Bijwerkingen: 

    • Bij verkeerd gebruik, is er een risico op verbranding 

    Deze therapie is niet opgenomen in de richtlijn Psoriasis. De meningen bij dermatologen verschillen over deze behandeling. Er zijn dermatologen die dit niet voorschrijven en er zijn er die het wel voorschrijven. In ons magazine Psoriasis 2, van juni 2021, staan diverse artikelen over lichttherapie en ook over deze toepassing. Deze therapie wordt geleverd en begeleid door Dermasun Medical https://www.dermasun.com/psoriasis.

 

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)

E-mail adres

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

Contactformulier

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

Aanmelden als Lid

Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube