fbpx

Psoriasispatiënten Nederland

Hans Graven

hansgraven
"Lekker gaan zwemmen met vriendjes was er niet meer bij."

Het moet medio 1963 zijn geweest, toen kleine psoriasisplekjes zich voor het eerst vormden op mijn bovenlichaam. Niet lang er na was onder de kleren mijn hele lijf er mee bedekt. De gymnastiekles op school werd voor mij als beginnende puber een ware bezoeking, waar ik onderuit trachtte te komen. Lekker gaan zwemmen met vriendjes was er niet meer bij en langzaam maar zeker ging ik alle situaties waarbij ik me moest uitkleden, ontlopen. De traditionele gang via huisarts en dermatoloog bracht weinig anders teweeg dan jaar in jaar uit dagelijks locacorten-tar zalf insmeren en vóór de nacht de ingesmeerde plekken met plastic afdekken.

Afgezien van het feit dat dit alles weinig hielp en de huid er dunner en dus kwetsbaarder door werd, was de smeerprocedure een ingrijpende en belastende bezigheid en eigenlijk een regelrechte ramp. De enigen die er beter van werden waren de farmaceutische industrie, de apotheker en de huidarts. Door zomervakanties met volop zon ging het dan even 2 weken beter. De huid was in die perioden 2 a 3 weken "schoon", maar onmiddellijk daarna begon het circus met mijn frustraties weer. In 1986, ik was inmiddels 36 jaar oud, getrouwd, twee kinderen, huisje boompje beestje, allemaal prachtig, maarrrr, uiteraard zat ik nog steeds met mijn psoriasis.

Door mijn werk in de luchtvaart kon ik gelukkig ook buiten de zomer nog af en toe de zon opzoeken om de psoriasis enkele weken te onderdrukken. Maar ik wilde natuurlijk meer. Zodoende kwam ik in contact met dokter Kunst, destijds praktiserend als arts voor chronische ziekten in Gorinchem. Na meer dan 20 jaar prijzige, teer houdende zalven te hebben gebruikt (inmiddels wordt teerzalf vermeden omdat het huidkanker bevordert) bleek zijn analyse en aanpak van mijn psoriasis een openbaring.

En zo denk ik er nu, na twintig jaar nog over!  Binnen 2 weken had de psorinovotherapie 100% meer resultaat dan de ruim 20-jarige behandeling van de dermatologen. Van ongewenste bijwerkingen door psorinovo heb ik geen last en al die jaren ook nooit gehad. De behandelingskosten worden door mijn ziektekostenverzekeraar FBTO volledig vergoed. Nogal logisch eigenlijk, want de verzekeraar is 90%, zo niet meer, goedkoper uit dan met het eindeloze gesmeer van dure crèmes.

Mijn conclusies: In de eerste plaats natuurlijk dat de ontmoeting met dokter Kunst en met psorinovo twintig jaar geleden een fantastische ervaring was. In de tweede plaats dat er ook nu nog steeds veel te weinig psoriasispatiënten op de hoogte zijn van deze therapie, hetgeen in nog belangrijker mate geldt voor artsen. Het schijnt dat gevestigde belangen hierbij een rol spelen, maar hoe dan ook, om aan deze onbekendheid wat te doen heb ik met anderen de vereniging Psorinovo opgericht. Hoort zegt het voort is onze taak als ex-psoriasis patiënten.

Hans Graven

 

Nieuws

Het laatste nieuws is terug te vinden in het gelijknamige menudeel NIEUWS.

Lees meer

Wie is Psoriasispatiënten Nederland?

Wie is Psoriasispatiënten Nederland?

Psoriasispatiënten Nederland is dé vereniging voor patiënten met psoriasis in Nederland.

Wij zijn een organisatie vóór en dóór de psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze patiënten en het stimuleren van lotgenotencontact. 

Lees meer

Contact

Contact

Op de Contactpagina zijn alle mogelijkheden te zien hoe in contact kan worden gekomen met o.a. het secretariaat, voorlichting, ledenadministratie of andere personen in de organisatie.

Lees meer

Psoriasis

Psoriasis

Via het menu bovenaan is er informatie beschikbaar over psoriasis in het algemeen en de verschillende beschikbare behandelingen.

Lees meer

Spots

Spots

Het nieuwe jeugdplatform Spots heeft een eigen pagina.

Lees meer

Forum

Forum

In het Forum hopen we in contact te komen met iedereen die zich daartoe geroepen voelt. Alles wat met psoriasis te maken heeft kan daar worden besproken en iedereen kan zich aanmelden om reacties te plaatsen.

Lees meer

Organisatie

Organisatie

In het menudeel Organisatie zal alles terug te vinden zijn wat betreft de structuur van Psoriasispatiënten Nederland, het bestuur, de afdelingen, de Medische Advies Raad, maar bijvoorbeeld ook de Prof. Dr. E. van Dijkprijs die tweejaarlijks uitgereikt wordt en de SWOP (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Psoriasis).

Lees meer

Uitgelicht

Uitgelicht

Tenslotte worden in het laatste menudeel Uitgelicht een aantal artikelen benadrukt. Artikelen die vaak uit de nieuws-sectie komen, maar waarvan wij het belangrijk vinden dat u ze gemakkelijk kunt vinden. 

Ook op Facebook en Twitter is Psoriasispatiënten Nederland actief. Hier zullen nieuwe artikelen en nieuws direct gedeeld worden. 

   LI In Bug

Lees meer

Privacy statement

In verband met de privacy wet, die per 25 mei 2018 in werking is getreden en ook geldt voor verenigingen, heeft ook Psoriasispatiënten Nederland een Privacy Policy en een Gebruikersovereenkomst.

Lees meer