fbpx

Psoriasispatiënten Nederland

 • Psoriasis 2

  Thema: Licht

  Lees meer

 • Psoriasis 1

  Thema: Tussen de oren

  Lees meer

 • Gesprek

  Lotgenotencontact, deel je ervaringen op ons forum

  Lees meer

 • Medicijnen

  Lees hier alles over de nieuwste medicijnen

  Lees meer

 • Wetenschap

  Het laatste wetenschappelijke nieuws

 • Voorlichting

  Onze voorlichter Petra beantwoordt al je vragen

  Lees meer

 • Fotoshoot3
  In de studio bij Patricia Steur

  Lees meer

 • Magazine

  Word lid en ontvang ons magazine

  Lees meer

 • Fotoshoot1
  Bekijk onze fotoshoots en doe mee!

  Lees meer

 • Schrijven3

  Onze redacteuren tikken hun vingers blauw

Naomi

"Op de basisschool heb ik een spreekbeurt gehouden over psoriasis in mijn klas, dat hielp wel. Ze begrepen toen wat er met mij aan de hand was"

Op één van de warmere dagen in juli breng ik een bezoek aan Naomi op het eiland Schouwen Duiveland. Ze is al een keer eerder voor het blad Psoriasis geïnterviewd in 2015. We zijn nu enkele jaren verder, ze is intussen 15 jaar en we zijn benieuwd hoe het met Naomi gaat.

Naomi 02020200731We zitten lekker in de tuin van haar huis vergezeld door haar moeder Sophia en we steken van wal met de verwijzing naar eenzelfde interview als deze, maar IMG 8921 20200731dan in het blad Psoriasis een aantal jaar geleden.  

Naomi heeft haar psoriasis al sinds haar geboorte. Het heeft wel een tijdje geduurd voordat men erachter was. Er waren een aantal ziekenhuisonderzoeken naar de huid en het bloed voor nodig. Maar toen kon de dermatoloog toch niet onder de diagnose psoriasis uit. Naomi heeft verschillende mensen in haar familie die problemen hebben met hun huid in de vorm van o.a. kloven en een nichtje van haar moeder heeft ook psoriasis, dus de arts vermoedt dat erfelijkheid een rol gespeeld heeft. 

Het verloop was een reeks van bezoeken aan verschillende ziekenhuizen, waar de artsen verschillende therapieën en medicaties hebben geprobeerd. Op zoek naar wat de beste manier was om de psoriasis te bestrijden.
Deze zoektocht is nog niet ten einde. Naomi zoekt nog naar de perfecte oplossing voor haar, maar het aantal mogelijkheden begint op te raken. Op dit moment gebruikt ze Stelara en methotrexaat in combinatie. En het gaat redelijk, mogelijk omdat ook het weer redelijk droog is. Eigenlijk hoopt ze dat dit de goede oplossing voor haar is. 

In haar verhaal blijkt dat ook de persoon van de dokter belangrijk is. Ze is namelijk mét dokter Oranje verhuisd van het Sofia Ziekenhuis naar het Maasstad ziekenhuis. Lichttherapie heeft ze gehad, allemaal buiten schooltijd om. Een zware tijd, soms om 7 uur ’s morgens in de taxi en dan ’s middags om 4 uur weer. En daarna op de biologicals overgegaan met Humira als eerste en nu dus uiteindelijk Stelara. 

IMG 20200731 WA0000IMG 20200731 WA0001De psoriasis van Naomi is voornamelijk op haar handen en voeten. Als ze de medicatie niet gebruikt, dan drogen haar handen en voeten uit en krijgt ze er allemaal scheuren in en het is duidelijk (oude foto’s) dat ze er dan heel veel last van heeft.

Psoriasis op zo’n jonge leeftijd vindt Naomi soms wel stom, je kunt niet zomaar doen wat je wilt. Bij zwemmen kon dat niet altijd en dan moet je weer langs de kant gaan zitten. Hetzelfde bij gymmen, dat kon ook niet altijd, omdat het teveel pijn deed en dan is toekijken helemaal niet leuk. En natuurlijk elke dag smeren en katoenen handschoenen dragen. Naomi: "Ik kies ervoor om mijn eigen gang te gaan en me niet te laten beïnvloeden door wat andere mensen er van denken."

Naomi 20200731 026 20200731Op dit moment is de psoriasis redelijk tot rust gekomen, maar vroeger had Naomi het behoorlijk erg. Dan was het pijnlijk en kon ze amper lopen, waardoor ze 2 jaar lang praktisch alleen op haar tenen heeft gelopen. In die periode moest ze heel veel smeren, verband en medicatie gebruiken, met eigenlijk weinig resultaat voor de scheuren in haar huid en de droogte daarvan. 

School, daar moet je dan ook nog naartoe en op de basisschool ging dat best goed met hulp van de juf bij het knippen van het verband. De middelbare school is moeilijker. Iedereen heeft wel een opmerking omdat ze “anders" is dan anderen. In het tweedNaomi 01820200731e jaar droeg ze handschoenen wat toch wel leidde tot gepest van andere leerlingen. Dat werd minder toen ze haar handschoenen uit deed waarna de opmerkingen afnamen.
Leuk is het niet deze opmerkingen maar Naomi pakt dat aan door zich er niets van aan te trekken, het volledig te negeren met een enkele keer een antwoord terug.
Naomi: "Op de basisschool heb ik een spreekbeurt over psoriasis gehouden in mijn klas, dat hielp wel. Ze begrepen toen wat er bij mij aan de hand was." Dan weet de rest van de school het nog niet en dan word je toch, als de persoon die “anders" is, als mikpunt gekozen. Naomi beseft dat dit voor mensen best moeilijk kan zijn, maar ze heeft voor zichzelf geleerd en gekozen om hier geen aandacht aan te geven en zich er niets van aan te trekken. 

Naomi heeft het hele traject van behandelingen doorgelopen vóórdat ze aan biologicals mocht beginnen. Dit is de klassieke volgorde volgens het protocol. In kringen van dermatologen gaan er steeds meer stemmen op om juist andersom te gaan werken. 

De meeste behandelingen hielpen gedurende enige tijd, maar stopten dan met werken. Of het hielp helemaal niet. Sommige behandelingen met zalven zijn heel intensief en dan is het teleurstellend als het niet helpt.
Maar al te goed weet Naomi dat het aanpakken van de buitenkant, op haar huid, wel een aardige methode is, maar dat het werkelijke probleem aan de binnenkant zit. 

In het normale leven doet Naomi gewoon wat ze wil. Ze wil niet haar leven teveel laten beïnvloeden door de psoriasis. Ze doet geen speciale sport of speciaal dieet. Daarom doet ze ook gewoon aan voetbal, wat toch een pittige sport is. Ze spelen met één team uit drie dorpen uit de buurt en doen mee aan de competitie in Brabant. Ook doet ze graag aan supboarden. Voor “uitgaan” is ze nog nét iets te jong en in deze coronatijd is ze sowieso voorzichtig omdat haar immuunsysteem door de medicatie beïnvloedt wordt.
Naomi 01420200731Naomi weet dat ze mogelijk vatbaarder is, maar sluit zich ondanks dat niet op in haar huis. Wél kiest ze ervoor om heel goed uit te kijken in contacten naar buiten. Echter terugkijkend geeft ze aan dat ze vrijwel nooit ziek is. Hier speelt wel mee dat ze voor de zekerheid altijd de griepprik haalt.

Ze laat zich niet beperken, dat heeft ze vroeger al vaak genoeg moeten doen met niet zwemmen en niet gymmen, maar nu wil ze alles doen wat ze wil, maar blijft daar wel realistisch bij. Dingen die ze écht niet zal kunnen, zoals touwklimmen of zo, doet ze dan ook niet. Maar het feit dat ze voetbalt en tegenwoordig ook zwemt laat zien dat ze zich niet tegen laat houden. 

Bij het ontmoeten van nieuwe mensen is ze al snel geneigd om even te vertellen dat ze psoriasis heeft. Dan kunnen die mensen daar rekening mee houden, maar wat ze er verder van vinden, daar maakt Naomi zich niet meer druk over. Toch blijven mensen in het zwembad of op het strand nog wel reageren als ze zien dat Naomi wat heeft, waarop ze antwoordt wat het is en dat het niet besmettelijk is, een vraag die toch wel heel vaak gesteld wordt. 

Qua jaargetijden zijn voor Naomi de lente en de herfst het beste. In de huidige felle zon worden haar handen weer erg droog, wat ook geldt voor de winterperiode. Vitamine D heeft mogelijk wel invloed, maar teveel zon is toch ook niet goed. Ook na het zwemmen is het van belang om de huid soepel te Naomi handen 20200731 029 20200731houden om barsten te voorkomen. 

Gek genoeg is ze eigenlijk nog nooit een andere jongere met psoriasis tegengekomen. Haar bericht aan andere jongeren is in ieder geval: “Doe gewoon wat je leuk vindt en laat je niet beïnvloeden en laat je niet door andere mensen zeggen wat je moet doen en wat je bent. Leg het naast je neer en kom voor jezelf op. Leg jezelf géén beperkingen op.” Als iemand commentaar geeft, laat die dan gewoon gaan en concentreer je op je eigen vrienden zoals Naomi er ook veel heeft en die je nemen zoals je bent. 

 

Uitgelichte artikelen

Vergoeding lidmaatschap door verzekeraars

Vergoeding lidmaatschap door verzekeraars

Jaarlijks maakt de Patiëntfederatie Nederland een overzicht van de vergoeding van lidmaatschap van patiëntenorganisaties via de aanvullende verzekering. Daarbij nemen zij als vertrekpunt de aanvullende verzekeringen zoals weergegeven op www.zorgverzekeringskaart.nl.

Lees meer

Fotoshoot 2021

Fotoshoot 2021

NU de eerste publicatie van de fotoshoot!  (direct naar publicatie!)

Van Zeeland en Zuid-Holland tot Friesland, van Noord-Brabant tot Gelderland. Vanuit het hele land kwamen de modellen vrijdag 21 oktober naar Rijsoord voor de fotoshoot "Zie je mij of zie je mijn psoriasis?".

Lees meer

Coronavirus

Coronavirus

Het coronavirus (covid-19) staat wereldwijd in de belangstelling. Ook veel mensen met psoriasis en Artritis Psoriatica houden zich ermee bezig.

Op de websites van de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) en Reuma Nederland staan aanwijzingen hoe om te gaan met de situatie in Nederland.

Update - 4 januari 2022

Lees meer

Enquête over dimethylfumaraat

Dimethylfumaraat is één van de systemische middelen die we ter beschikking hebben als tussenstap tussen de zalven en lichttherapie tegenover de toepassing van biologics.

Lees meer

Psoriasis 2021 nr 4 is uit!!

De leden van de vereniging zouden een dezer dagen het vierde nummer van 2021 van het blad Psoriasis op de deurmat moeten vinden. Mocht dat niet het geval zijn, neem dan even contact op met de ledenadministratie!

pn 2021 4 cover

Lees meer

Zo is leven met psoriasis

Zo is leven met psoriasis

Wat we bijna vergeten zijn te vermelden is dat we met Wereldpsoriasisdag een leuke publicatie hadden in het nieuws. En wel in RTL Nieuws. We vinden het toch wel leuk om hier even de Link naar dit artikel te vermelden. Ellis en Gonny hebben hier interessante informatie gedeeld.

Lees meer

Huidzicht 2021

Huidzicht 2021

De tweede editie van het magazine Huidzicht is uitgekomen. Het magazine voor als je psoriasis hebt. Of je het nu pas hebt, of al wat langer. Met goede interviews, informatie, leuke tips en echte patiëntenverhalen. In dit gratis magazine lees je alles over artritis psoriatica, de psychologische kanten van het hebben van psoriasis, psoriasis en intimiteit.

Lees meer

Microbioom webinar voor mensen met psoriasis

Microbioom webinar voor mensen met psoriasis

Wist u dat volgens het Microbiome Center gezondheid altijd met de darm te maken heeft? Vrijwel alle chronische klachten en ziekten zijn verbonden met darmgezondheid. Microbiome Center verzorgt regelmatig webinars om dat uit te leggen aan cliënten: mensen die gezondheid belangrijk vinden of mensen met chronische klachten of ziekten. Het webinar geeft uitleg over de darm, het microbioom, en de invloed op gezondheid. 

Lees meer

Leefstijl: zin of onzin?

Leefstijl: zin of onzin?

Vragenlijstonderzoek voor mensen met psoriasis van 16 jaar en ouder.

Onderwerp: de leefstijl van mensen met psoriasis en hun motivatie om delen van de leefstijl aan te passen

Toelichting: Radboud UMC start een onderzoek over leefstijl. Voor dit onderzoek zoeken zij mensen met psoriasis dit bereid zijn om een vragenlijst in te vullen. We kunnen dit van harte aanbevelen. 

Lees meer

PN zoekt bestuursleden

PN zoekt bestuursleden

De afgelopen maanden is het PN-bestuur geconfronteerd met de gezondheidsproblemen van een tweetal bestuursleden. Dit heeft er toe geleid dat zij zich genoodzaakt zagen om tijdelijk of met onmiddellijke ingang hun bestuurstaken voor de PN neer te leggen. Daarnaast heeft ook de voorgenomen opvolger van onze penningmeester besloten om af te zien van deze functie.

Lees meer

De oefendokter

De oefendokter

Gezocht testers voor samen beslissen gesprek

Voor veel mensen is het lastig om tijdens een bezoek aan hun arts zo goed mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is, om de juiste vragen te stellen en door te vragen. Daarom is de online training ‘De Oefendokter’ ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen thuis op hun computer een gesprek met een dokter oefenen. Op deze manier zijn ze beter voorbereid op het echte gesprek in het ziekenhuis met hun behandelend arts.

Lees meer

Brochures van de PN

Brochures van de PN

Wil je meer weten over psoriasis? Wij hebben verschillende brochures. Zoals Psoriasis en behandelingen, psoriasis op nagels en hoofd, psoriasis en seksualiteit en ook het tijdschrift Huidzicht. Voor leden zijn deze gratis te downloaden. Een papieren versie is nu

Lees meer

Bijwerkingen van biologicals

Bijwerkingen van biologicals

Tussen 2017 en 2020 heeft bijwerkingencentrum Lareb de bijwerkingen van biologische medicijnen (biologicals) gemonitord. 

Lees meer

Enstilar® weer vergoed

Enstilar® weer vergoed

Enstilar® is een spray-schuim voor de behandeling van psoriasis vulgaris bij volwassenen. Het middel bevat calcipotriol (een stof die is afgeleid van vitamine D) en betamethason (een corticosteroïd). De ervaring van zowel dermatologen als patiënten is dat de spray-schuim vaak een beter resultaat oplevert dan de zalf waarin dezelfde werkzame stoffen zijn verwerkt.

Lees meer

Psoriasis en seksualiteit

Psoriasis en seksualiteit

Psoriasis kan een grote impact hebben op intimiteit en seksualiteit. Bij seksualiteit en intimiteit is aanraking heel belangrijk, en als de huid is aangedaan, is aanraking niet altijd prettig. Jeuk, pijn en schaamte voor zichtbare plekken kunnen intimiteit en het aangaan van relaties in de weg staan. Ook komt psoriasis nogal eens voor in de bilnaad of bij de geslachtsdelen. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen met psoriasis daar ooit last van heeft gehad.

Lees meer

Word vrijwilliger

Word vrijwilliger

Psoriasispatiënten Nederland (PN) doet bijna al het werk met vrijwilligers. Heb jij een talent dat je graag wilt inzetten voor mensen met psoriasis? Door jouw inzet draag je bij aan betere informatie en zorg voor mensen met psoriasis. Je kunt vrijwilliger worden, stage lopen, een actie organiseren, helpen met jouw mening, meedoen aan onderzoek of steunen als bedrijf.

Lees meer

Contactgegevens

Postbus 278
3860 AG NIJKERK
0858 700 600
(ma t/m vrij: 9:00 tot 17:00 uur)
Mail

IBAN: NL34INGB0003999397

Voorlichting

Onze voorlichter Petra Vermeulen
beantwoordt kosteloos al uw vragen.
U kunt haar telefonisch bereiken:
0858 700 777
(ma, di, en do: 9.30 - 13.00 uur)

CONTACFORMULIER

Lid worden

Wij zijn een organisatie van en vóór psoriasispatiënten en ons doel is het voorzien van informatie, het behartigen van de belangen van onze leden en het stimuleren van lotgenotencontact.

AANMELDEN ALS LID
Volg ons in de media

Met ons team vrijwilligers zijn we bijna dagelijks actief op de sociale platforms Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. In de nabije toekomst gaan we regelmatig filmpjes plaatsen op YouTube.

Facebook Twitter Instagram Linkedin Youtube